Πώς θα ζεσταθείς χωρίς να «καείς»
Η θέρμανση γίνεται το επόμενο διάστημα ένας ακόμα «βραχνάς» στον οικογενειακό προϋπολογισμό - Crash test σε αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα και τι αλλάζει στα επιδόματα
Η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, τα νοικοκυριά αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χειμώνα που έρχεται με τη θέρμανση να είναι ένας ακόμα μεγάλος βραχνάς που έρχεται να προστεθεί στον καθημερινό πονοκέφαλο του ατομικού ή οικογενειακού προϋπολογισμού.
Στο «μικροσκόπιο» των καταναλωτών μπαίνει για ακόμη μια χρονιά η πλέον συμφέρουσα ενεργειακή λύση προκειμένου να βγει ο χειμώνας,
Η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, διαμορφώνεται στα 1,177 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Πέρσι τον Οκτώβριο η μέση τιμή κυμαίνονταν στο 1,39 ευρώ το λίτρο.
Το φυσικό αέριο αποτελεί μια σταθερή επιλογή για τα νοικοκυριά που διαθέτουν λέβητες, υπάρχουν εκείνοι που ζεσταίνονται με πέλλετ, ενώ τα νέα δεδομένα που προκύπτουν γύρω από την επιδότηση στο ρεύμα για θέρμανση που αναμένεται να είναι υπερδιπλάσια από πέρσι, στρέφουν πολλούς προς τις ηλεκτρικές συσκευές.
Βέβαια, η θέρμανση με ρεύμα μπορεί να κρύβει «παγίδες» και οι ενεργοβόρες συσκευές μπορούν να «κάψουν» ένα νοικοκυριό.
Για παράδειγμα αν χρησιμοποιούμε για 5 ώρες την ημέρα δυο κλιματιστικά 9αρια και ένα μεγαλύτερο, το κόστος είναι λίγο πιο πάνω από 55 ευρώ τον μήνα, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε, όμως, τρεις θερμάστρες χαλαζία, το κόστος εκτινάσσεται κοντά στα 255 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά παρουσίασε σε ρεπορτάζ του το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.
Crash test
Μια τετραμελής οικογένεια που διαμένει σε διαμέρισμα περίπου 100 τ.μ εάν επιλέξει να ζεσταθεί με πετρέλαιο το οποίο θα «καίει» για δέκα ώρες την ημέρα θα πρέπει να υπολογίζει ένα κόστος που αγγίζει τα 178 ευρώ.
Για φυσικό αέριο, και πάλι μιλώντας για χρήση δέκα ωρών την ημέρα, το μηνιαίο κόστος αγγίζει τα 118 ευρώ.
Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, εάν η θέρμανση γίνεται μέσω τριών air condition και πάλι για δέκα ώρες την ημέρα το μηνιαίο κόστος θα αγγίξει τα 120 ευρώ.
Διαφοροποίηση του επιδόματος ανάλογα με το είδος του καυσίμου
Όσο πιο οικολογικό είναι το καύσιμο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση.
Για παράδειγμα, το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί, καθώς η χρήση του επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον, ενώ για όσους επιλέγουν ηλεκτρικό ρεύμα, το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 25%. Αντίστοιχα, τα ποσά για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή πέλλετ θα κυμαίνονται σε ενδιάμεσα επίπεδα.
Σταθερά παραμένουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την απόδοση του επιδόματος, με τα ποσά να κυμαίνονται από 100 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιοχή διαμονής.
Η κυβέρνηση ελπίζει με αυτή την πολιτική να ενθαρρύνει τη στροφή προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας, στοχεύοντας στη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και τη ρύπανση που αυτό προκαλεί. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι η Ελλάδα να πετύχει πλήρη ηλεκτροδότηση των κτιρίων για τη θέρμανση μέχρι το 2050.
Ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης φέτος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με το φυσικό αέριο να παραμένει η πιο οικονομική επιλογή, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει φέτος 14% χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Τα παραδείγματα που ακολουθούν αναδεικνύουν με σαφήνεια πώς το νέο σύστημα επιδότησης θέρμανσης.
Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβει το μικρότερο επίδομα. Αν το επίδομα για πετρέλαιο ήταν 300 ευρώ την περασμένη χρονιά για συγκεκριμένη κατανάλωση, φέτος το ποσό αυτό αναμένεται να μειωθεί κατά 20%-25%, φτάνοντας στα 225 ευρώ, καθώς το πετρέλαιο είναι το λιγότερο οικολογικό καύσιμο.
Αντίθετα, ένα νοικοκυριό που έχει στραφεί στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως για παράδειγμα με τη χρήση αντλιών θερμότητας, θα δει σημαντική αύξηση στο επίδομα. Εάν πέρυσι λάμβανε 400 ευρώ, φέτος μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ, λόγω της προσαύξησης κατά 25%-30%. Η αύξηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ηλεκτρική ενέργεια θεωρείται πιο καθαρή επιλογή σε σύγκριση με άλλα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
Για όσους χρησιμοποιούν πέλλετ, μια πιο φιλική επιλογή από το πετρέλαιο, το επίδομα θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του πετρελαίου αλλά μικρότερο από το επίδομα για φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια. Αν πέρυσι λάμβαναν 300 ευρώ, φέτος το επίδομα μπορεί να φτάσει στα 350 ευρώ, υπογραμμίζοντας τη στροφή προς πιο οικολογικές λύσεις.
Επιπλέον, νοικοκυριά που διαμένουν σε περιοχές με πιο σκληρούς χειμώνες, όπως στη Δυτική Μακεδονία, θα λάβουν μεγαλύτερα ποσά λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών. Αν πέρυσι λάμβαναν 800 ευρώ, φέτος το ποσό μπορεί να φτάσει τα 950 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την προσαύξηση 25% για περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται:
- Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
- Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που το υποβάλλου ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.
- Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.
- Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
- Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα
Η υποβολή των αιτήσεων γίνονται στην πλατφόρμα myΘέρμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).
Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.
Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.
Θα χρειαστείτε τα εξής στοιχεία:
- Η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη/Εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή
- Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή
- Εισάγετε έναν ΑΦΜ/Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
- Παρακαλούμε εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας
- e-mail επικοινωνίας
- Τηλέφωνο Οικίας
- Κινητό τηλέφωνο
Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για να ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος ώστε να εφαρμοστή η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι αποκλείονται – Στη Βουλή το θέμα
Το ζήτημα του αποκλεισμού μεγάλων κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων από το επίδομα θέρμανσης, έφεραν στη Βουλή με σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Αναλυτικά:
Θέμα: «Η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκλείσει για μια ακόμη χρονιά μεγάλες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων από το επίδομα θέρμανσης»
Στην προηγούμενη κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄ 6238/30-10-23) οριζόταν η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-24 και ο καθορισμός του ύψους των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης του.
Στο άρθρο 2, που αναφερόταν τα εισοδηματικά κριτήρια και οι δικαιούχοι, είχε προστεθεί το εδάφιο αβ) που ανέφερε ότι : «εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν.4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ»
Έτσι, την περσινή χρονιά, είχε τεθεί για πρώτη φορά ανώτατο όριο τζίρου για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με δηλωμένα ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ, να αποκλειστούν αυτόματα από το επίδομα θέρμανσης.
Η εφαρμογή μιας αναλογικότητας και εισοδηματικών κριτηρίων στην χορήγηση επιδομάτων συνιστά μια συζητήσιμη αλλά αποδεκτή, καταρχάς, εξέλιξη. Ωστόσο, δημιουργούνται προβλήματα σε μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις και κλάδους, με σχετικά υψηλό μεν τζίρο, αλλά με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους, λόγω πώλησης διατιμημένων προϊόντων.
Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής, ψιλικών, εμπορίας τηλεφωνικών καρτών και ειδών καπνιστού, λειτουργούν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους, καθώς στα συγκεκριμένα διατιμημένα προσόντα, που συνιστά το μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους, το κέρδος τους ανέρχεται σχεδόν στο 1-2%, ή και λιγότερο.
Επομένως, υφίσταται η συνθήκη να υπάρχει αυξημένος τζίρος από τη μια, αλλά ελάχιστα έσοδα από την άλλη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, τόσο στον προκείμενο κλάδο, αλλά και σε άλλους, με παρόμοιες συνθήκες πώλησης και κερδοφορίας, να αποκλείονται από την πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης.
Επειδή μόλις προχθές σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφέρθηκε εκ νέου μόνο στα εισοδηματικά κριτήρια που θα λάβει υπόψη η επικείμενη νέα Κ.Υ.Α., χωρίς να διαφαίνεται ότι πρόκειται να συνυπολογιστούν τα ανωτέρω δεδομένα που αφορούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Σκοπεύουν, έστω και τώρα, στην επικείμενη Κ.Υ.Α. για το 2024-2025, να θεραπεύσουν την αδικία που προκάλεσε η περσινή Κ.Υ.Α. για το 2023-2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία που λόγω υψηλού τζίρου αλλά χαμηλότατων εσόδων, δεν έλαβαν επίδομα θέρμανσης την περσινή χρονιά; Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βέττα Καλλιόπη
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Δούρου Ειρήνη
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Θρασκιά Ουρανία