Πράσινο φως για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη – Τι θα περιλαμβάνει
Πράσινο φως από τη Μητροπολιτική Επιτροπή.
Το πράσινο φως για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης έδωσε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης η οποία ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση για την δημιουργία του. Το έργο αυτό στοχεύει στην εξυπηρέτηση των σκαφών παράκτιας αλιείας, ενώ ο τομέας αυτός αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αναπτυξιακούς τομείς της Καλαμαριάς.
Το αλιευτικό καταφύγιο θα δημιουργηθεί στην παράκτια ζώνη του Δήμου Καλαμαριάς, από το ύψος του τέως Νοσοκομείου “Παναγία” μέχρι το ύψος του εστιατορίου “Ρέμβη”. Προηγήθηκε μελέτη που έγινε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Καλαμαριάς με την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ελέγχθηκε και θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και επικαιροποιήθηκε από ανάδοχο μελετητή Λιμενικών Έργων.
Το έργο θα αποτελείται από κυματοθραύστη, μήκους 300 περίπου μέτρων, τρεις μώλους, δύο εσωτερικά κρηπιδώματα εγκιβωτισμού της χερσαίας ζώνης και χερσαία ζώνη που περιλαμβάνει έργα εξυπηρέτησης των αναγκών του αλιευτικού καταφυγίου (δίκτυα ύδρευσης, πυροπροστασίας και ηλεκτροφωτισμού).
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης έκανε λόγο για ικανοποίηση ενός αιτήματος χρόνων του δήμου και των αλιέων της περιοχής, ενώ ανέφερε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η συμπλήρωση του φακέλου που θα υποβληθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας. “Τα μεγάλα καϊκια δεν έχουν σύγχρονες συνθήκες ελλιμενισμού, πηγαίνουν ή στη Μηχανιώνα, ή στο Μαρμαρά ή στην Ποτίδαια ή και σε άλλα μέρη της βορείου Ελλάδας. ‘Αρα το έργο είναι άκρως σημαντικό για την περιοχή και το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο θα εκτελεστεί στο θαλάσιο χώρο” είπε ο δήμαρχος. Γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι ο δήμος ετοιμάζει μελέτη ανάπλασης του χώρου για να μπορεί ο κόσμος να κατεβαίνει και να απολαμβάνει το θαλάσσιο μέτωπο.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από την “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι “όλο το παράλιο μέτωπο στην περιοχή έχει εκχωρηθεί στο υπεραταμείο” μαζί με το παλατάκι, τις καπναποθήκες και το στρατόπεδο. Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, δήλωσε ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου, ωστόσο, ανέφερε, ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τη λειτουργία του καταφυγίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, γεγονός που θα επιβάρυνε τους χρήστες. Απαντώντας ο κ. Μπακογλίδης, προανήγγειλε τη σύσταση λιμενικού γραφείου στο οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να μπει ιδιώτης.
Πηγή: ΑΠΕ