«Πράσινος χρυσός» σε κρίση: Η απογοήτευση, τα προβλήματα και πού θα κινηθούν οι τιμές στο ελαιόλαδο
Τα εισοδήματα επιβίωσης και το εφιαλτικό σενάριο για τις τιμές στα ράφια - Τα προβλήματα στη Χαλκιδική και η έκκληση σε φοιτητές να μαζέψουν ελιές στην Κρήτη
Το λάδι αποτελεί μια πονεμένη ιστορία όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά και για τους καταναλωτές που είδαν τις τιμές τους να είναι πολλές φορές απλησίαστες με αποτέλεσμα να «εκτροχιάζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η κλιματική αλλαγή και η ανομβρία οδήγησε σε μια πολύ δύσκολη περσινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς με την ακαρπία να φτάνει ακόμα και στο 90%.
Και φέτος όμως ο παρατεταμένος καύσωνας είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ελιά, ενώ στα κλιματικά ζητήματα έρχονται να προστεθούν το υψηλό κόστος στο ρεύμα, αλλά και ο «πονοκέφαλος» που έχει να κάνει με την εύρεση εργατικών χεριών.
Το «χρηματιστήριο» του ελαιόλαδου καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την κατάσταση που επικρατεί στην ελαιοπαραγωγή της Ισπανίας που ελέγχει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών Ελλάδας, για την Ισπανία, λέγοντας ότι το 2019 η χώρα το 2019 παρήγαγε 2 εκατ. τόνους ελαιόλαδο, ενώ πέρσι έπεσε στους 700.000 τόνους.
«Τα δέντρα έχουν στεγνώσει, δεν έβρεχε πόσο καιρό. Ο χειμώνας ξανά ήταν ελαφρύς» σημειώνει στην parallaxi ελαιοπαραγωγός από τη Χαλκιδική.
Οι τιμές που ανακοινώθηκαν πριν από μισό μήνα από τις μεταποιητικές εταιρίες δεν φαίνεται ότι άρεσαν στους ελαιοπαραγωγούς.
Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) είχε σχολιάσει σχετικά:
«Τελικά ανακοινώθηκαν τιμές από διάφορες μεταποιητικές εταιρείες. Δυστυχώς οι παραγωγοί είναι πολύ δυσαρεστημένοι από τις χαμηλές τιμές που είναι σχεδόν τιμές κόστους.
Τις τιμές επιτραπέζιας ελιάς τις βγάζουν μόνοι τους οι μεταποιητές. Γιατί; Οι παραγωγοί δεν έχουν λόγο; Παραγωγοί και μεταποιητές δεν είναι στην ίδια αλυσίδα του προϊόντος;
Πότε επιτέλους θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε για αρκετά προβλήματα που απασχολούν την επιτραπέζια ελιά και να βρούμε μία λογική τιμή παραγωγού, να μπορεί να ζήσει την οικογένεια του αξιοπρεπώς και να έχει την οικονομική άνεση να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν.
Η Επιτραπέζια ελιά το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας μας με αυξητικές τάσεις σε ποσότητα και σε συνάλλαγμα. Είναι δυνατόν οι παραγωγοί να είναι δυσαρεστημένοι. Γιατί δεν έχουν λογικό κέρδος;
Κύριοι της μεταποίησης, συνεργάτες των παραγωγών, σας ενημερώνουμε ότι ο πρωτογενής τομέας της επιτραπέζιας Ελιάς δεν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι από τη δουλειά μας. Απαιτούμε όμως να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειες μας να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και όχι να δουλεύουμε και να έχουμε χρέη.
Η επιτραπέζια ελιά έχει προοπτική και μέλλον και για τους παραγωγούς και για το εμπόριο – μεταποίηση αρκεί να συνεννοηθούμε.
Φίλοι συνεργάτες μεταποιητές αλλάξτε τις τιμές προς τα πάνω. Αυτές οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι ντροπή και για εσάς που διακινείτε ένα προϊόν σημαία για την Ελληνική αγροτιά. Μην μας θεωρείτε εργάτες κατώτερης νοημοσύνης.
Ο ευχαριστημένος ελαιοπαραγωγός θα είναι και δικό σας όφελος. Εάν συνεχίσουν αυτές οι τιμές ετοιμαστείτε να αλλάξετε μηχανήματα θα μεταπιείτε άλλα προϊόντα γιατί ελιές δεν θα βρίσκετε και αν βρίσκετε θα είναι υποβαθμισμένες. Περιμένουν όλοι οι παραγωγοί διόρθωση των τιμών ΑΜΕΣΑ.
Υ.Γ. Ξέρετε ότι υπάρχει και η λύση του ελαιολάδου».
Η τιμή αγοράς είναι ίδια με την τιμή κόστους σημειώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, προσθέτοντας πάντως ότι όσον αφορά τη Χαλκιδική δεν υπάρχει ζήτημα σχετικά με τα εργατικά χέρια.
Στα ελαιοτριβεία οδηγείται η μισή παραγωγή της Χαλκιδικής – Τιμή 2 ευρώ για τις μεγάλες και 1,5 ευρώ για τις ψιλές ελιές
«Η φετινή χρονιά για τις πράσινες ελιές ξεκίνησε ιδανικά αλλά μετά τον Μάιο 2024 παρατηρήθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση όπως ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες. Τα προηγούμενα χρόνια ο παραγωγός άρδευε τον ελαιώνα του για να αυξήσει το μέγεθος του καρπού ενώ φέτος άρδευε έως και δύο φορές την εβδομάδα για να μπορέσει να κρατήσει τον καρπό στα δέντρα του, ανεξαρτήτως μεγέθους. Το αποτέλεσμα είναι σε ξερικούς ελαιώνες ο καρπός να είναι πάνω από 260 τεμάχια το κιλό, μην μπορεί να πάει στο εμπόριο και να οδηγείται προς ελαιοποίηση ενώ στους αρδευόμενους ελαιώνες η μισή παραγωγή να είναι εμπορεύσιμη αλλά η άλλη μισή να οδηγείτε στην ελαιοποίηση» ανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΣΟΕΠΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΕΑΣΟΕΠΕ η παραγωγή ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής αναμένεται να φτάσει περίπου τους 200.000 τόνους. Περίπου το 40% της ποσότητας θα οδηγηθεί στην ελαιοποίηση καθώς είναι πάνω από τα 200 τεμάχια ανά κιλό και το υπόλοιπο θα οδηγηθεί στο εμπόριο. Από τις ποσότητες που θα οδηγηθούν στο εμπόριο το 25% αφορά κομμάτια μέχρι 130, το 40% τα κομμάτια μέχρι 160 και 35% είναι μέχρι 200 κομμάτια.
Το κόστος παραγωγής φέτος λόγω της κλιματικής κρίσης εκτοξεύτηκε ενώ η ποσότητα που θα οδηγηθεί στην ελαιοποίηση είναι κοντά στο 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποίησε και η ΠΕΜΕΤΕ η αξία εξαγωγών του 2023 ξεπέρασε τα €640 εκατομμύρια ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεπέρασε τα €400 εκατομμύρια. Η μέση τιμή πώλησης στο εξωτερικό ανέρχεται σε 2,93 ευρώ το κιλό για όλες τις επιτραπέζιες ελιές.
Η τιμή εκκίνησης που πρότειναν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ήταν οι εξής:
2,00 ευρώ ανά κιλό για τα 110-130 τεμάχια.
1,80 ευρώ ανά κιλό για τα 130-160 τεμάχια.
1,50 ευρώ ανά κιλό για τα 160-200 τεμάχια.
Ωστόσο, ο πρώτος τιμοκατάλογος που ανακοινώθηκε για τη νωπή επιτραπέζια πράσινη ελιά ποικιλίας Χαλκιδικής εσοδείας 2024 ήταν:
1,50 ευρώ έως 110 τεμάχια
1,40 ευρώ έως 120 τεμάχια
1,30 ευρώ έως 130 τεμάχια
1,20 ευρώ έως 140 τεμάχια
1,10 ευρώ έως 150 τεμάχια
1,00 ευρώ έως 160 τεμάχια
0,90 ευρώ έως 170 τεμάχια
0,80 ευρώ έως 160 τεμάχια
0,75 ευρώ έως 200 τεμάχια
«Για τις κονσερβοελιές ο εμπορικός τεμαχισμός είναι μέχρι 320-340 τεμάχια. Για τον τεμαχισμό αυτό δεν μπορεί να δοθεί τιμή κάτω του κόστους παραγωγής. Δεν νοείται παραγωγός να πουλάει την παραγωγή του κάτω του κόστους παραγωγής ούτε μεταποιητής – εξαγωγέας να αγοράζει την παραγωγή κάτω του κόστους παραγωγής. Ιστορικά όποτε συμβαίνει αυτό την επόμενη ελαιοκομική χρονιά υπάρχει μείωση της ποσότητας και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής καθώς ο παραγωγός δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια να καλλιεργήσει. Αποτέλεσμα είναι να ζημιώνεται ολόκληρος ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς» σημείωνε η ΠΕΑΣΟΕΠΕ.
Στη Βουλή τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, αναφέρονται τα εξής:
«Οι τιμές προς τους ελαιοπαραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, που ανακοινώθηκαν φέτος από τις εταιρείες εμπορίας δίνουν μέση τιμή 1 ευρώ/κιλό που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 90 λεπτά/κιλό.
Παράγοντες που έχουν συμβάλει στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής είναι η αύξηση της τιμής στο ρεύμα για τα αντλιοστάσια, στο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα, στα αγροτικά εφόδια για την καλλιέργεια.
Επίσης, εξαιτίας της έλλειψης νερού άρδευσης από την ξηρασία και την ανομβρία, μεγάλος όγκος της παραγωγής παρουσιάζει μικροκαρπία και για αυτόν τον λόγο προβλέπεται ότι θα κατευθυνθεί στην ελαιοποίηση με ακόμα μικρότερη τιμή για τους ελαιοπαραγωγούς.
Την ίδια στιγμή για άλλη μια χρονιά η παράδοση της συγκομιδής από τους παραγωγούς επί δυο εβδομάδες γινόταν με “ανοιχτή” τιμή, χωρίς δηλαδή να γνωρίζουν το πόσο τελικά θα πληρωθούν.
Όλα αυτά εμποδίζουν την επιβίωση των ελαιοπαραγωγών, των οικογενειών τους αλλά και την ίδια τη συνέχιση της καλλιέργειας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
– Να εξασφαλιστεί εγγυημένη τιμή για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής του παραγωγού, να επιτρέπει την αξιοπρεπή επιβίωση της αγροτικής οικογένειας και τη συνέχιση και ανάπτυξη της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
– Να παταχθεί από το κράτος το καθεστώς των “ανοιχτών τιμών” και να υποχρεωθούν οι έμποροι να ανακοινώνουν τιμή αγοράς πριν από οποιαδήποτε πράξη αγοραπωλησίας.
– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, αγροτικά εφόδια».
Ελαιοπαραγωγοί Κρήτης: Καλούν τους φοιτητές για το μάζεμα των ελιών
Έκκληση σε φοιτητές του νησιού κάνουν οι Ελαιοπαραγωγοί Κρήτης για το μάζεμα των ελιών με εργόσημο και αμοιβές πάνω από 50 ευρώ την ημέρα, αλλά και την απόκτηση λαδιού υψηλής ποιότητας για τα σπίτια τους σε καλύτερες τιμές από αυτές του εμπορίου.
Την πρόσκληση έκανε ο Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.
Μάλιστα, η πρόσκληση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φοιτητών οι οποίοι ήδη ζητούν από την οργάνωση ελαιοπαραγωγών περισσότερες πληροφορίες.
Όπως εξηγεί ο κ. Σταυράκης, το ζητούμενο είναι να αλλάξει η νοοτροπία των νέων παιδιών και να ξεκινήσουν να ασχολούνται πιο ενεργά με τις αγροτικές δουλειές.
«Ξέρω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και για την ώρα η πρόσκληση απευθύνεται μόνο σε φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών του νομού Ρεθύμνου.
Το πρόβλημα με την εξεύρεση εργατικού δυναμικού είναι πολύ μεγάλο καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν φύγει ή εργάζονται σε επιχειρήσεις του τουρισμού. Οι ελιές όμως πρέπει να μαζευτούν από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου», ανέφερε ο κ. Σταυράκης και συνέχισε:
«Για αυτό κάναμε το κάλεσμα στους φοιτητές μας με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν ώστε να αποκτήσουν μια επιπλέον εμπειρία από μια ομαδική εργασία και βέβαια να φτιάξουν ένα εισόδημα για τις σπουδές τους. Πάντως, σε καμιά περίπτωση, δεν είμαστε οι πρώτοι.
Σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, π.χ. Ολλανδία, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα τώρα και πολλά χρόνια, δηλαδή η συστηματική απασχόληση φοιτητών στην γεωργία και ειδικά στα θερμοκήπια.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή την νοοτροπία γεγονός που γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και για αυτό όταν τους είπα αυτή την ιδέα μου απάντησαν ”σιγά ποιος φοιτητής θα έρθει να δουλέψει στις ελιές”. Για την ώρα πάντως υπάρχει μια ανταπόκριση από φοιτητές και τις επόμενες μέρες θα δούμε την εξέλιξη».
Η επιστολή προς τους φοιτητές
Η επιστολή του ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε, χαίρετε! Επικοινωνώ μαζί σας με μια πολύ πρόσφατη νέα ιδιότητα μου, αυτή του Προέδρου μιας Οργάνωσης [βιολογικών] Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς με το όνομα NATURA CRETICA, Οργάνωση η οποία ξεκίνησε το βηματισμό της πριν λίγους μήνες στο Νομό Ρεθύμνης -από κεντρικό Μυλοπόταμο μέχρι τους ελαιώνες στα ανατολικά προάστια της πόλεως του Ρεθύμνου- με 33 μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς, 60.000 ελαιόδενδρα απλωμένα σε 3.000 στρέμματα ελαιώνων. Σκοπός μας είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας διεθνώς ανταγωνιστικού.
Τα μέλη μας έχουν δουλέψει σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου με συνεχή εκπαίδευση και ακολουθώντας πιστά [και υπό συνεχή παρακολούθηση] τις οδηγίες του Γεωπόνου της ργάνωσης. Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα ζηλευτό αποτέλεσμα -συγκριτικά με προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους- τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Τώρα βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας, αυτό της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και της ελαιοποίησης αυτού. Διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο. Η όποια καθυστέρηση είναι κρίσιμη εις βάρος τόσο της ποσότητας όσο βέβαια και της ποιότητας του τελικού προϊόντος!
Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται η ανάγκη επικοινωνίας μου μαζί σας. Το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα των επομένων 3 μηνών είναι αυτό του επαρκούς και κατάλληλου εργατικού δυναμικού.
Δυστυχώς το υπάρχον στο παρελθόν [κυρίως αλλοδαπό] εργατικό δυναμικό έχει ελαττωθεί σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά. Το πρόβλημα επιτείνεται δραματικά και από την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Η σκέψη μας λοιπόν είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους “μαζικούς” χώρους ανθρώπινου δυναμικού, που βρίσκονται στον τόπο μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή την επιθυμία μας να συνεργαστούμε μαζί τους, οικοδομώντας σχέσεις σαφείς, καθαρές και αμοιβαία επωφελείς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι με θετικό πρόσημο για όλους τους εμπλεκόμενους, τις οικογένειές τους, τον τόπο, την κοινωνία, την οικονομία της χώρας!
Πιο συγκεκριμένα, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στους φοιτητές μας και να τους ζητήσουμε να μας συνδράμουμε -τις μέρες που ΔΕΝ έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις- στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου.
Γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετοί φοιτητές είτε επειδή τους αρέσει ή λόγω οικονομικών αναγκών εργάζονται σε διάφορες εργασίες, όπως εστίαση, υπηρεσίες τουρισμού και γενικότερα σε διάφορες επιχειρήσεις εντός και εκτός της πόλεως.
Τα θέματα μετακίνησης, εκπαίδευσης, αμοιβής και τα όποια άλλα σχετικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα διευθετηθούν κοινή συναινέσει μεταξύ των δύο πλευρών.
Μετά την έναρξη των μαθημάτων οι φοιτητές, που θέλουν να ασχοληθούν μαζί μας, θα πρέπει να φροντίσουν να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση η απασχόληση μαζί μας να μην είναι εις βάρος των σπουδών τους.
Η εργασία τους θα πρέπει να παρασχεθεί σε χρόνο που δεν δημιουργεί εμπόδια στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Αντίθετα, πιστεύεται ότι η εργασία στη φύση βοηθά σημαντικά στην πνευματική άσκηση και τη μελέτη! Αυτό που ζητάμε από σας είναι να δημοσιοποιήσετε αυτή μας την επιθυμία και έκκληση, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων μας
Η Οργάνωση Παραγωγών «Natura Cretica»
Η Οργάνωση έχει συσταθεί με πρωτοβουλία των παραγωγών και έχει ως σκοπό:
1. Να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών από ποσοτική και ποιοτική άποψη.
2. Να προωθήσει τη συγκέντρωση και τη διάθεση της παραγωγής των μελών της
3. Να μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων αυτών.
4. Να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού.
5. Να βελτιώσει την εμπορική αξιοποίηση του ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που παράγει
6. Να προωθήσει καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές παραγωγής, που βελτιώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και θα σέβονται το περιβάλλον».
Περιμένουν βροχές οι ελαιοπαραγωγοί για να μην «εκτοξευθούν» οι τιμές
Καθοριστικές θα είναι οι καιρικές συνθήκες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου για τις αποφάσεις των ελαιοπαραγωγών, καθώς όπως σημειώνουν εάν δεν βρέξει δε θα μπορούν να ραβδίσουν τις ελιές τους, αφού θα είναι αφυδατωμένες και δε θα μπορεί να βγάλει λάδι.
Και αυτό φυσικά θα επηρεάσει την τιμή του λαδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει εφιαλτικό σενάριο να το δούμε στα ράφια ακόμα και στα 17 ευρώ!
Εάν όμως ο καιρός κάνει το χατίρι των παραγωγών, τότε θεωρούν ότι η κατάσταση όσον αφορά τις τιμές θα ομαλοποιηθεί.
Από πλευράς ΙΝΚΑ σημειώνουν ότι κάποιες περιοχές της χώρας οι ελαιοπαραγωγοί θα πουλήσουν γύρω στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό στο ελαιοτριβείο, αλλά είναι θέμα της αγοράς που θα φτάσει η τελική τιμή στον καταναλωτή και να το δούμε στα 10 με 15 ευρώ.
ΣΕΒΙΤΕΛ: Υποχωρούν οι τιμές στο ελαιόλαδο – Εξισορροπεί η αγορά
Χαμηλότερα θα κοστίσει εφέτος στον καταναλωτή η προμήθεια του ελαιολάδου από τα ράφια των σουπερμάρκετ, μιας και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η εφετινή παραγωγή αναμένεται να είναι καλύτερη από αυτήν του 2023.
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελαιοκομική παραγωγή θα ανέλθει μεταξύ 220-230 χιλιάδων τόνων» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γιώργος Οικονόμου προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές σε βασικά προϊόντα και παρέσυρε και το ελαιόλαδο, όσο και οι έντονες κλιματικές συνθήκες που μείωσαν σε ιστορικά χαμηλά τις παραγωγές ελαιολάδου σε όλη τη «Λεκάνη της Μεσογείου», εκτόξευσε τις τιμές για τον καταναλωτή, καθιστώντας τον «πράσινο χρυσό» είδος πολυτελείας.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου, αυτή η εικόνα πρόκειται να αλλάξει, μιας και οι παραγωγές σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες επανέρχονται σε «φυσιολογικά» επίπεδα.
Θα υποχωρήσουν οι τιμές
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Και επισημαίνουν «όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι».
Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.
«Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ.
Και συνεχίζει: «πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή».
Αυτό θα βοηθήσει να μπει ξανά το ελληνικό ελαιόλαδο στο τραπέζι των οικογενειών. Λόγω των εκτόξευσης των τιμών πέρυσι πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια, σπορέλαια κ.α. Αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς σε Ισπανία και Ιταλία, καθαρά ελαιοπαραγωγικές χώρες, η κατανάλωση υποχώρησε, όπως και στη χώρα μας, κοντά στο 18% με 20%.
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «οφείλεται στην αύξηση της τιμής αλλά και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών» και πρόσθεσε «θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει ξανά στο τραπέζι το ελληνικό ελαιόλαδο».
Τι πρέπει να γίνει
- Προκειμένου να δοθεί επιπλέον αξία στο προϊόν, ο κ. Οικονόμου είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του»
- Οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να ενταθούν και ο «πράσινος χρυσός» να πωλείται τυποποιημένος και όχι χύμα και ανώνυμα το οποίο σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ «είναι συχνά και νοθευμένο». «Εάν γίνουν όλα αυτά τότε οι όροι του ανταγωνισμού και η αγορά θα δουλέψουν από μόνοι τους» σημείωσε».
- Και συμπλήρωσε «σίγουρα χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, κυρίως για τις εξαγωγές και της ενίσχυσης των δράσεων, προβολής και προώθησης του προϊόντος» καταλήγοντας «όλοι πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».