Προαστιακό στην Πέλλα, πάρκο τα στρατόπεδα στα Γιαννιτσά, ζητούν οι Οικολόγοι
Τι πρότειναν σε συνάντησή τους με το Δήμαρχο Πέλλας, κ. Στάθη Φουντουκίδη
Την άμεση ανάπτυξη του Προαστιακού σιδηροδρόμου στην Πέλλα και την απόδοση των εκτάσεων των δύο πρώην στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών για τη δημιουργία χώρων υψηλού πρασίνου, στήριξαν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία σε συνάντησή τους με το Δήμαρχο Πέλλας, κ. Στάθη Φουντουκίδη.
Τις θέσεις αυτές εξέφρασαν ο συμπρόεδρος του κόμματος Κώστας Παπακωνσταντίνου , ο συντονιστής Μιχάλης Τρεμόπουλος και το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου Χάρης Αγγελίδης.
Η συνάντηση έγινε στο Κέντρο Ιππικής Τέχνης – Αθλητισμού και Πολιτισμού Πέλλας όπου ενημερώθηκαν για την αξία της θεραπευτικής ιππασίας και είδαν στην πράξη τις μεθόδους του βιολογικού πολυλειτουργικού αγροκτήματος και των δομών ψυχοκοινωνικής θεραπείας ατόμων με ψυχοκοινωνικές διαταραχές και προβλήματα.
Τις απόψεις της Πρωτοβουλίας για την πλήρη απόδοση των στρατοπέδων των Γιαννιτσών στην τοπική κοινωνία ανέπτυξε ο Γιάννης Τσουγκράκης και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος μετέφερε την εμπειρία του από τον αγώνα για την απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες των Δήμων της Θεσσαλονίκης ήδη από τη δεκαετία του ’90 καθώς και τον αγώνα να γίνει Δημοψήφισμα για τη μετατροπή του χώρου της ΔΕΘ σε Πάρκο.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία στηρίζουν τις θέσεις της Πρωτοβουλίας και ενθαρρύνουν τον Δήμο Πέλλας να προχωρήσουν στην άμεση και αποτελεσματική διεκδίκηση των πρώην στρατοπέδων προς το συμφέρον των πολιτών και της πόλης των Γιαννιτσών. Η απόδοση των εκτάσεων αυτών στον Δήμο πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία χώρων υψηλού πρασίνου. Και για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την προστασία των δασών και όλων των δέντρων μέσα στην πόλη, που προσφέρουν δροσισμό, ανάσα και αισθητική και δεν πρέπει να θυσιάζονται με αναπλάσεις τσιμεντοποίησης.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία στηρίζουν, επίσης, την προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τον Νομό Πέλλα μέσω Γιαννιτσών αλλά και της Αριδαίας με τη Σκύδρα. Η απαξίωση του σιδηροδρόμου κυρίως από το 2005 και μετά, που επέβαλαν τα συμφέροντα των οδικών μεταφορών, θα πρέπει να σταματήσει να αφήσει το πιο παραγωγικό και πυκνοκατοικημένο τμήμα του Νομού Πέλλας εκτός σιδηροδρομικού δικτύου. Χρειάζεται να προχωρήσει η χάραξη του τμήματος 70 χλμ. από το τέλος του προαστιακού της Θεσσαλονίκης ως τη Σκύδρα, που είναι πεδινή, με μικρό κόστος και χρόνο κατασκευής. Η σύνδεση αυτή, που μπορεί να συνδυαστεί με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, θα διευκολύνει τη σύνδεση αλλά και την κυκλοφοριακή ανακούφιση της Θεσσαλονίκης, τη μείωση της ρύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας. Και αυτό αφορά και τους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης.
Με τον Δήμαρχο Πέλλα έγινε συζήτηση και για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και του προτάθηκε η αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία ΚΑΕΔΙΣΠ, που συνδυάζει τη συζήτηση στην πηγή με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη συμμετοχή της κοινωνίας. πολιτών.