Ελλάδα

Πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ: «Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, το ανθρώπινο λάθος θα έχει αποφευχθεί»

Τι επισημαίνει ο  Νίκος Τσικαλάκης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Parallaxi
πρόεδρος-εργαζομένων-οσε-αν-υπήρχε-τ-980509
Parallaxi

Στην τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ ο οποίος τόνισε ότι αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, θα είχε αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους που επέβαιναν στα δύο τρένα που συγκρούστηκαν.

Μιλώντας στο Mega, ο Νίκος Τσικαλάκης διαχώρισε την τηλεδιοίκηση από τα υπάρχοντα τοπικά συστήματα χειρισμού των σταθμών λίγο μετά τις δηλώσεις Γεραπετρίτη που ανέφερε ότι «λειτουργούσε πλήρως» η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, τη νύχτα του μοιραίου δυστυχήματος.

«Τηλεδιοίκηση σιδηροδρομικά είναι στο τελείωμα του σταθμού του Δομοκού έως και το Πλατύ. Αυτό είναι η τηλεδιοίκηση της Λάρισας. Στη Λάρισα αυτήν την στιγμή, το σύστημα τηλεδιοίκησης, κάποια κομμάτια λειτουργούν κάποια όχι, οι πίνακες δεν είναι σε λειτουργία. Αυτό που έχει η Λάρισα είναι τοπικός χειρισμός του σταθμού, δηλαδή έχει δύο χλμ. νότια προς την Αθήνα και άλλα 4 – 5 προς βόρεια, Θεσσαλονίκη» είπε  ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ.

«Μιλάμε για ένα σύστημα τοπικού χειρισμού στο επίπεδο των 10 – 11 χλμ. Σε αυτά τα 11 χλμ, το επίμαχο κλειδί που άλλαξε την πορεία της αμαξοστοιχίας είναι εντός του πίνακα αυτού, δηλαδή το βλέπει ο σταθμάρχης. Δηλαδή, αν παρακολουθούσε σωστά τον πίνακα θα καταλάβαινε ότι το τρένο έχει μπει στην γραμμή καθόδου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«(…) Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι κάποιος έκανε λάθος και αντί να το βάλει στην ανόδου, το έβαλε στην καθόδου. Και αυτό το λάθος μπορεί να το κάνει μόνο ένας άνθρωπος, ο υπεύθυνος του χειρισμού, ο σταθμάρχης. Από την στιγμή που του μπήκε σε λάθος γραμμή, θα μπορούσε να το διορθώσει» ανέφερε για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Αν υπήρχε η τηλεδιοίκηση, και μετά τα 4 – 5 χλμ. θα το έβλεπε. (…) Το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα