Ελλάδα

Προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο της 32χρονης στο Μπορντό από αλλαντίαση

Για διπλή λάθος διάγνωσή κατηγορεί τους γιατρούς στη Γαλλία η μητέρα της 32χρονης

Parallaxi
προκαταρκτική-έρευνα-για-τον-θάνατο-τ-824033
Parallaxi

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε o εισαγγελέας του Μπορντό, δύο ημέρες μετά την εκδήλωση πολλαπλών περιστατικών αλλαντίασης που στοίχισε τη ζωή μιας 32χρονης Ελληνίδας σε φημισμένο εστιατόριο της πόλης που φέρεται ότι σέρβιρε μολυσμένες σαρδέλες που προκάλεσαν την ασθένεια.

Η άτυχη κοπέλα γευμάτισε με τον Ιρλανδό σύζυγό της, που επίσης νοσηλεύεται στην εντατική σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Δώδεκα συνολικά τουρίστες που έτρωγαν στο εστιατόριο νοσηλεύονται λόγω της τροφιμομογένους αλλαντίασης που προκλήθηκε από τρόφιμα που δεν είχαν κονσερβοποιηθεί σωστά. Συνολικά 25 άτομα υπολογίζεται ότι κατανάλωσαν τις σαρδέλες, ενώ οι αρχές ενημέρωσαν ότι μέχρι και αυτό το Σαββατοκύριακο μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα.

«Αν το είχαν διαγνώσει, θα το είχαν προλάβει»

Για διπλή λάθος διάγνωσή κατηγορεί τους γιατρούς στη Γαλλία η μητέρα της 32χρονης που έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση αφού κατανάλωσε μαζί με άλλους πελέτες σαρδέλες σε εστιατόριο της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Άλλοι 12 άνθρωποι νοσηλεύονται πολλού εξ αυτών σοβαρά. Επίσης, ανάμεσά σε αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα ήταν και ο σύντροφος της 32χρονης.

«Φυσικά και είναι αδιανόητο. Έφαγαν θαλασσινά, σαρδέλες από ένα εστιατόριο πεντάστερο, φημισμένο στη Γαλλία το 2023» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA. Και πρόσθεσε στη συνέχεια «η κόρη μου είχε συμπτώματα. Ζήτησε ιατρική περίθαλψη. Την έστειλαν σπίτι της, της είπαν “δεν έχετε τίποτα, γεια σας”». Όπως επίσης τόνισε «δεν το διέγνωσαν. Όχι δεν πρόλαβαν. Αν είχαν διαγνώσει θα το είχαν προλάβει. Δεν το διέγνωσαν».

Το χρονικό

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια που συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά.

Τις θανατηφόρες σαρδέλες κατανάλωσαν σε εστιατόριο στο Μπορντό το οποίο συσκεύαζε το ίδιο τα ψάρια.

Οι 12 άλλοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Pellegrin του Μπορντό, με τους πέντε να είναι σε αναπνευστική υποστήριξη. Πρόκειται για τουρίστες από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Καναδά, Γερμανία, Ισπανία. Ανάμεσά τους είναι και ο σύζυγος του θύματος.

Όλοι τους είχαν φάει στο «Tchin Tchin Wine Bar» μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου, που φημίζεται για το κρασί και το φαγητό. Όλοι έφαγαν τις σαρδέλες που είχε αποθηκεύσει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου σε βάζα.

Η αλλαντίαση είναι θανατηφόρα στο 5-10% των περιπτώσεων λόγω μιας τοξίνης που παράγεται από τα βακτήρια Clostridium botulinum, η οποία μπορεί να εμφανιστεί όταν τα διατηρημένα τρόφιμα αποστειρώνονται ανεπαρκώς, αναφέρει η Guardian.

Οι αρχές διεξάγουν εξετάσεις στο εστιατόριο, ενώ δεν μπορούν να αποκλείσουν την εμφάνιση κι άλλων κρουσμάτων αλλαντίασης, η οποία έχει περίοδο επώασης έως και αρκετές ημέρες. Μπορεί να προκαλέσει παράλυση των μυών που διαρκεί αρκετές εβδομάδες, με τον πιο άμεσο κίνδυνο να προέρχεται από την προσβολή των αναπνευστικών μυών.

Η τοπική εφημερίδα Sud-Ouest ανέφερε ότι ο εστιάτορας είπε ότι πέταξε μερικά από βάζα με σαρδέλες λόγω έντονης μυρωδιάς. Ωστόσο, κάποια βάζα έμοιαζαν καλά και σερβιρίστηκαν σε πελάτες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα