Προσοχή στα μύδια
Ένα μόνο μηχάνημα πανελλαδικά για τους ελέγχους στα μύδια. Ενίσχυση των ελέγχων με εξοπλισμό και προσωπικό ζητούν οι μυδοκαλλιεργητές και η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.
Ένα μόνο μηχάνημα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για τον έλεγχο των μυδιών που παράγονται εντός συνόρων αλλά και για όσα μύδια και οστρακοειδή εισάγονται από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Πρόκειται για τον χρωματογράφο μάζας που ελέγχει τη σάρκα του μυδιού για συγκεντρώσεις θαλάσσιων βιοτοξινών.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις βλάβης, οι συνέπειες για τους παραγωγούς είναι πολύ μεγάλες καθώς, παρά την καταλληλότητα των μυδιών, επιβάλλεται απαγόρευση διακίνησης των οστρακοειδών και σταματούν οι εξαγωγές από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αυτό συνέβη και πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αλιευτικού Οστρακοκαλλιεργητικού Συλλόγου Δήμου Δέλτα “Ο Ποσειδών” Κωνσταντίνος Βερβίτης.
“Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 30.000 τόνοι μύδια στον Θερμαϊκό κόλπο, οι οποίοι κατά 90% εξάγονται. Εν μέσω της περιόδου αιχμής της παραγωγής και των εξαγωγών παρουσιάστηκε βλάβη στο μηχάνημα που βρίσκεται στο μοναδικό αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο της Ελλάδας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξαγωγές για επτά μέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι κρίσιμο δεδομένου ότι η περίοδος της συγκομιδής το καλοκαίρι κρατά 2,5 μήνες” επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι τέτοιου είδους βλάβες εκδηλώνονται συχνά και φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση που το μηχάνημα έμεινε εκτός λειτουργίας μέσα στη Σαρακοστή και πριν από την Καθαρά Δευτέρα.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η βλάβη διορθώθηκε και η διαδικασία των ελέγχων ομαλοποιήθηκε. Τονίζει, ωστόσο, ότι το πρόβλημα παραμένει καθώς δεν πρέπει να καθυστερούν οι εμπορικές συναλλαγές και κυρίως αυτές εξαγωγικού χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια έχει έρθει σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας την άμεση αντικατάσταση των ανταλλακτικών που χρειάζονται, τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη ενός παρόμοιου μηχανήματος που παραμένει αναξιοποίητο στην Πάτρα και την καλύτερη στελέχωση του εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη.
“Τα μύδια της Θεσσαλονίκης έχουν τεράστια ζήτηση από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ο λόγος είναι η ξεχωριστή τους γεύση καθώς στον Θερμαϊκό Κόλπο καταλήγουν τρεις ποταμοί και τα υφάλμυρα νερά προσδίδουν στη σάρκα του μυδιού μια μοναδική ποιότητα” υπογραμμίζει ο κ. Βερβίτης και ζητεί την υποστήριξη του κλάδου των μυδοκαλλιεργητών.
Πηγή: ΑΠΕ