Ελλάδα

Πρωτομαγιά με άρωμα καλοκαιριού στη Χαλκιδική

Τα εξοχικά ανοίγουν, τα beach bar στήνουν ομπρέλες και αρκετοί επιχειρηματίες αναζητούν προσωπικό για την φουλ σεζόν!

Νίκος Γκάγιας
πρωτομαγιά-με-άρωμα-καλοκαιριού-στη-χ-999307
Νίκος Γκάγιας

Με καλοκαιρινή διάθεση, πάρτι στα beach bar, άνοιγμα εξοχικών και τις… μηχανές στο φουλ είναι έτοιμη η Χαλκιδική να γιορτάσει την φετινή Πρωτομαγιά.

Με πολλά χαμόγελα για τον τουριστικό κλάδο έκλεισε η περίοδος των εορτών του Πάσχα, ενώ η έλευση της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί και την έναρξη της σεζόν για ολόκληρη τη χώρα, με όλα τα σημάδια να είναι περισσότερο από ευοίωνα για το φετινό καλοκαίρι.

Ήδη οι εκδρομείς ετοιμάζουν τις πρώτες τους εξορμήσεις στα εξοχικά τους μετά από αρκετό καιρό καθώς το τριήμερο πλησιάζει.

Μπορεί για τον καιρό της Πρωτομαγιάς οι προβλέψεις για τον καιρό να είναι ακόμα… διχασμένες, αλλά αυτό δεν βάζει «stop» στα σχέδια όσων Θεσσαλονικιών θέλουν να ξεφύγουν.

Σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι της τελευταίας στιγμής που αναλόγως τον καιρό θα κρίνουν αν θα πάνε μία βόλτα στη Χαλκιδική αυθημερόν.

Σε κάθε περίπτωση τα περισσότερα beach bar στήνουν ομπρέλες, προετοιμάζονται για τα πρώτα τους party στις παραλίες και καλούν τον κόσμο για τριήμερη διασκέδαση.

Άλλωστε, εάν έχεις καθίσει κάπου για καφέ τις τελευταίες ημέρες στην πόλη, είναι σίγουρο ότι θα πάρει το αυτί σου από τα διπλανά τραπέζια, συζητήσεις για την επικείμενη έξοδο στη Χαλκιδική.

Οι κρατήσεις και τα εξοχικά

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί στην parallaxi ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής: «για την Πρωτομαγιά έχουμε κάποιες ελάχιστες κρατήσεις, αν και αυτή την περίοδο τα περισσότερα καταλύματα μας δεν είναι ανοιχτά. Αυτά που ανοίγουν έχουν μία μικρή κίνηση, όμως για εμάς η σεζόν ξεκινάει από τέλος Μαϊου»

Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θα επιλέξουν κάποιο κατάλυμα ή ξενοδοχείο για το τριήμερο, αλλά θα εξοικονομήσουν χρήματα με το να επισκεφθούν τα εξοχικά τους ή να φιλοξενηθούν στο εξοχικό κάποιου δικού τους ανθρώπου.

«Η πλειονότητα των επισκεπτών είναι Έλληνες, οπότε οι περισσότεροι είτε έχουν εξοχικό είτε φιλοξενούνται κάπου. Συνήθως την Πρωτομαγιά έχουμε και λίγους επισκέπτες από την Βουλγαρία. Υπάρχει και ένα ελάχιστο ποσοστό Γερμανών, αλλά αυτοί δεν είναι σε τουριστικά καταλύματα αλλά στα πρώτα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει»

Αναζητείται προσωπικό σ’ ένα καλοκαίρι ρεκόρ

Πολλοί βέβαια είναι οι νέοι που ετοιμάζουν βαλίτσες, όχι όμως για διακοπές, καθώς για πολλούς ξεκινάει η σεζόν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Κι αν τώρα όλα φαίνονται πως κυλάνε ομαλά, κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει για την φουλ σεζόν. Ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε πέρυσι και συζητήθηκε έντονα και φέτος είναι το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών στις ξενοδοχειακές και όλες τις τουριστικές μονάδες του νομού Χαλκιδικής, καθώς δεν υπάρχουν εργαζόμενοι για να καλύψουν όλα τις νέες κενές θέσεις για τη νέα σεζόν.

Οι εργοδότες ψάχνουν και δεν βρίσκουν εργατικό προσωπικό για την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ δίνεται και ένα κίνητρο για τους εργαζόμενους με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, που προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την ενσωμάτωση στον μισθό των εργαζομένων των αντίστοιχων επιδομάτων.

Η σύμβαση προβλέπει κατώτατο μισθό από 835 μέχρι 911 ευρώ, χωρισμένη σε τέσσερις κλίμακες ανάλογα με την κατηγορία των εργαζομένων. Για τις μικρές τουριστικές μονάδες ο κατώτατος μισθός είναι από 780 ευρώ μέχρι και 825 ευρώ.

Το καλοκαίρι στη Χαλκιδική

Θεαματικό και υψηλό σε πληρότητες φαίνεται πως θα είναι το φετινό καλοκαίρι, καθώς όπως κάνει γνωστό και ο κ. Παπαϊωάννου.

«Οι προκρατήσεις για Ιούλιο-Αύγουστο είναι πάρα πολύ καλές. Θα έλεγα ότι είναι καλύτερη χρονιά ακόμα και από το 2022 που αποτελεί σημείο αναφοράς. Για την φουλ σεζόν υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν συμπληρώσει το 80-90% των προκρατήσεων τους.

Η αίσθηση που έχουμε είναι πως πρόκειται για ένα καλοκαίρι αρκετά δυνατό με ένα πρόβλημα να παρατηρείται στα άκρα (τέλη Μάϊου και Σεπτεμβρίου), που δεν έχουμε τους γερανούς που είχαμε πέρσι και εκεί υπάρχει αισθητή πτώση»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Βαρόμετρο Οικονομίας Χαλκιδικής», της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής,  που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας, πολύ/αρκετά αισιόδοξο δηλώνει το 69% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής για την καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά σε λίγο.

«Καθώς μπαίνουμε σε φάση προετοιμασίας για την καλοκαιρινή σεζόν, επικρατεί αισιοδοξία στους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής για καλύτερα αποτελέσματα. Από το -5,1% του προηγούμενου κύματος, στο +2,4% ανέβηκε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής.  Αύξηση, που αποδίδεται στην έναρξη της νέας σεζόν, αλλά και στα θετικά μηνύματα, που έρχονται από τον τουρισμό και τις κρατήσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα