Ελλάδα

Πρωτομαγιά: Ποιοι απεργούν – Τι θα ισχύει με τις τράπεζες

Σε κλοιό συγκεντρώσεων και πορειών η χώρα τη Μ. Τετάρτη

Parallaxi
πρωτομαγιά-ποιοι-απεργούν-τι-θα-ισχύ-1151778
Parallaxi

Με συγκεντρώσεις και 24ωρη απεργία την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου θα γιορτάσουν την Εργατική Πρωτομαγιά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παρ’ ότι η επίσημη αργία της μεταφέρθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Η απεργία θα έχει αντίκτυπο και στις συγκοινωνίες καθώς με την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδία, δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Για τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις των σωματείων εργαζομένων στα συγκεκριμένα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ).

Στάση εργασίας στα λεωφορεία της Αθήνας

Με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ και ακολούθως από τις 9μμ έως τη λήξη της βάρδιας, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά τη Μ. Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ. Συνεπώς τα λεωφορεία θα κινηθούν στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.

Στην ανακοίνωση του συνδικάτου εργαζομένων και θυγατρικών εταιρειών του ΟΑΣΑ αναφέρεται ότι θα πάρουν μέρος στην συγκέντρωση που θα γίνει στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς ανακοίνωσε η Hellenic Train

Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), την Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

·Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57

·Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598

·Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301

·Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231

·Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:

Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)

Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς Άνω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

Την Μ. Τρίτη 30.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια συμβουλευτείτε τα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων (https://tickets.hellenictrain.gr/), την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών)».

Στάση εργασίας στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης

Οι εργαζόμενοι στην Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην Γενική Πανεργατική Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε για την Τετάρτη 1 η Μαΐου 2024 με ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από 21:00 έως λήξη βάρδιας. ( Η νυχτερινή γραμμή του Αεροδρομίου Ν1 θα εργαστεί κανονικά).

Απεργία δημοσιογράφων

Επίσης απεργούν δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ, την Μ. Τρίτη όσοι εργάζονται σε εφημερίδες και την Μ. Τετάρτη όσοι εργάζονται σε ηλεκτρονικά μέσα.

Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα

Σε πολλές πόλεις της χώρας θα πραγματοποιηθούν και τοπικές συγκεντρώσεις από τα εργατικά κέντρα, τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού από πλευράς Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει γίνει γνωστό ότι η συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ.

«Όχι περιφερόμενη και μεταφερόμενη αργία»

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως δεν «διεκδικεί» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως Αργία την 1η Μάη και μάλιστα μεταφερόμενη και περιφερόμενη.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου και στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα Συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Να δώσουμε δυναμικό ‘παρών’»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει πως καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η του Μάη 2024, σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00πμ, στην Πλατεία Κοραή.

«Δεν θα καταφέρουν καταργήσουν την απεργία»

«Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Και προσθέτει: «Οι αγώνες μας πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν. Όλοι στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, στις 10:30 το πρωί στο Σύνταγμα».

Πρωτομαγιά: Ειδική αργία για το τραπεζικό σύστημα τη Μεγάλη Τετάρτη

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό την 1η Μαΐου 2024. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) η ημέρα αυτή δεν συμπίπτει με αργία εντός της Ελληνικής Επικράτειας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 15102 Απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ Β’ 1406/4.3.2024). Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3336/2005, είναι ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών και θα ισχύσουν οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

Κατά την εν λόγω ημερομηνία τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον η 1η Μαΐου θα είναι εργάσιμη για το προσωπικό. Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

1.Πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες) που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

2.Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

3.Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

4.Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, τις ίδιες ημέρες, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις τράπεζες την ημέρα της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή την Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 3336/2005, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 30 Απριλίου ή την Πέμπτη, 2 Μαΐου.

Κατόπιν σχετικής οδηγίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την 1η Μαΐου 2024, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας μας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 2α Μαΐου 2024.

Τέλος, συστήνεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων (π.χ. μισθοδοσίας), να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα