Πρόβλημα επιβίωσης για τους αγρότες – Βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Τα σοβαρά προβλήματα, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις, τα τερτίπια του καιρού και οι εργάτες γης που γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
πρόβλημα-επιβίωσης-για-τους-αγρότες-166093
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Για πρόβλημα επιβίωσης κάνει λόγο ο αγροτικός κόσμος της χώρας καθώς μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που έχουν να κάνουν από το ενεργειακό κόστος και τις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί έως τις καιρικές συνθήκες, οδηγεί τον κλάδο σε αναβρασμό χωρίς να αποκλείεται να δούμε τις επόμενες ημέρες τα τρακτέρ να κατεβαίνουν στους δρόμους ακόμα και μεγάλων πόλεων.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και το 120% σε σχέση με πέρσι, σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και τη σημαντική πτώση στη τιμή της διάθεσης των προϊόντων τους, προβληματίζει έντονα τους επαγγελματίες του χώρου, αφού ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν αν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.

Παιδιά και αποπαίδια;

Οργή προκαλεί στους παραγωγούς μήλων και ροδάκινων των περιοχών της Ημαθίας και της Κοζάνης ο αποκλεισμός τους από τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, στις αρχές του Ιανουαρίου, για de minis ενίσχυση με 300 ευρώ το στρέμμα για τα μήλα, που αφορά όμως μόνο την περιοχή της Λάρισας.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών των δύο νομών δεν διαφωνούν με την ενίσχυση των συναδέλφων τους στη Λάρισα, όμως αφήνουν αιχμές για το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που προήλθε μετά από πιέσεις η οποία μάλιστα δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι επαγγελματίες.

H ανακοίνωση των δύο Συλλόγων της Κεντροδυτικής Μακεδονίας αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

“Ανακοινώθηκε στις 2/1/2023 από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης de minimis για το νομό Λάρισας 300€ το στρέμμα για τα μήλα.

Στη σωστή κατεύθυνση η ανακοίνωση του υπουργού μόνο που μήλα δεν έχει μόνο η Λάρισα έχει η Ημαθία έχει η Κοζάνη και πολλοί άλλοι νομοί στην Ελλάδα που για τους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι υπάρχει τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ. Από πότε ο ΕΛΓΑ έχει άποψη και για την εμπορία; Για την εμπορία οι μόνοι που μπορούν να έχουν άποψη είναι οι οργανωμένοι συνεταιρισμοί.

Από ότι φαίνεται ο υπουργός ανακοινώνει de minimis σύμφωνα με τις πιέσεις που δέχεται από τον κάθε νομό και τον κάθε βουλευτή νομού. Οι ροδακινοπαραγωγοί από το καλοκαίρι, γιατί το ροδάκινο και νεκταρίνι προηγούνται χρονικά σαν καλλιέργεια του μήλου έχουν πάθει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας, Κοζάνης και όλων των νομών που καλλιεργούν ροδάκινα έχουν περάσει μαύρες γιορτές χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη, έχουν περάσει 4 μήνες από την ολοκλήρωση της συγκομιδής και ακόμα περιμένουμε το de minimis που έχει τάξει εδώ και πολλούς μήνες ο υπουργός.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει έκθεση από τον ΕΛΓΑ γιατί μπορεί να το κάνει, γιατί έχει τα εργαλεία να το κάνει και γιατί είναι η δουλειά του να το κάνει.

Υπουργέ περιμένουμε άμεσα την ανακοίνωση του de minimis για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί από τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού που κακώς δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ όπως οφείλει γιατί όλος αυτός ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του”.

Όσον αφορά τα μήλα, ο περιορισμός της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, αλλά και τις μειωμένες εξαγωγές έχει οδηγήσει στα τάρταρα τις τιμές, ενώ όμως το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί.

Ακόμα και για τη συντήρηση των προϊόντων τους οι μηλοπαραγωγοί αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβότερα κατά σχεδόν 2 ευρώ σε σχέση με πέρσι. Ενώ έχει αυξηθεί και το πετρέλαιο.

Και παρά το γεγονός ότι λόγω του χειμώνα που δεν έχει… έρθει ακόμα υπάρχει επάρκεια προϊόντων, αυτό δε σημαίνει ότι αυτά καταλήγουν στα καλάθια και τα καρότσια των καταναλωτών, με την κίνηση, ιδιαίτερα στις λαϊκές αγορές, να μην είναι αυτή που προσδοκούν.

Κοροϊδία σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής

Ο παγετός της άνοιξης του 2021 συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, καθώς η μειωμένη παραγωγή προκάλεσε τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μέσω των συνεταιρισμών τους προσπαθούν από εκείνη την περίοδο να αποζημιωθούν για ένα μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη Λέσβο ανακοινώθηκε κατ’ εξαίρεση η χορήγηση ενισχύσεων de minimis ύψους 8.190.000 ευρώ.

Και σε αυτήν την περίπτωση οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής σημειώνουν ότι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τους συναδέλφους τους στη Λέσβο, αλλά αναρωτιούνται για ποιο λόγο γίνεται αυτός ο διαχωρισμός, στα όρια της κοροϊδίας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Το πόρισμα κάνει λόγο για μείωση της παραγωγή σε ποσοστό 70% και προτείνει την Χαλκιδική να μπει στο πρόγραμμα ΚΟΕ.

Σημειώνεται ότι η ελιά Χαλκιδικής κατέχει πάνω από το 40% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

Μεγάλη ζημιά για τους αχλαδοπαραγωγούς στην Πέλλα

Από τα μέσα Νοεμβρίου περιμένουν οι αχλαδοπαραγωγοί τις ανακοινώσεις στήριξης από πλευράς του υπουργείου για την απώλεια εισοδήματος που είχαν φέτος.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν οι παραγωγοί στο νομό Πέλλας με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή να αποστέλλει επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά. Ο κ. Τζαμτζής αναδεικνύει τον κίνδυνο αδυναμίας των παραγωγών, να καλλιεργήσουν την προσεχή περίοδο, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στην ποικιλία «κρυστάλλι», που καλύπτει τα 1029,7 στρέμματα, από τα συνολικά 3.233 στρέμματα, αχλαδοκαλλιέργειας (ΟΣΔΕ 2022).

Επισημαίνει ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της ανεμοθύελλας, κατά την περίοδο της συγκομιδής, υπήρξε μεγάλη απώλεια αχλαδιών, οι τιμές κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν ακόμα αδιάθετες και υποβαθμισμένες σε ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης, με υψηλό κόστος συντήρησης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας παραθέτει τεχνικο-οικονομική έκθεση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, βάσει της οποίας η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται σε 600 € ανά στρέμμα, σε σύνολο 1.475 στρεμμάτων που υπέστησαν μεγαλύτερη καταστροφή.

Άφαντοι οι εργάτες γης

Σε αδιέξοδο παραμένει ο αγροτικός κόσμος και όσον αφορά την έλλειψη εργατών γης. Μάλιστα, αγρότες επισημαίνουν στην parallaxi ότι είναι ίσως η πρώτη χρονιά που το πρόβλημα υπάρχει σε τέτοιο βαθμό.

Οι εργάτες γης είναι πλέον… περιζήτητοι και οι αμοιβές τους έχουν αυξηθεί, προσθέτοντας έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στους παραγωγούς, που καλούνται σε κάποιες περιπτώσεις να πληρώσουν και 20 με 30 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρσι, αν πρόκειται για τη συγκομιδή της ελιάς.

Στα μεροκάματα βέβαια πρέπει να προστεθούν και οι έξτρα παροχές που προσφέρει ο κάθε παραγωγός, όπως για παράδειγμα μετακίνηση, φαγητό, διαμονή.

Πρωτοφανές είναι το φαινόμενο που υπάρχει και στην Αχαΐα, με ελιές να μένουν αμάζευτες ή να πέφτουν από μόνες τους από τα δέντρα και εν τέλει να καταστρέφονται, καθώς δεν υπάρχουν εργάτες για να τις μαζέψουν.

Και όλα αυτά σε μια χρονιά που η τιμή πώλησης του λαδιού χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες της 20ετίας καθώς είναι πάνω από 4 ευρώ το λίτρο.

5.000 εργάτες από την Αίγυπτο

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες για κύρωση στη Βουλή κατατέθηκε το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που αφορά στην εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα 5.000 εργατών γης από την συγκεκριμένη χώρα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, με την υπό κύρωση Συμφωνία καθορίζονται οι όροι εισόδου και διαμονής των πολιτών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα, με σκοπό την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα.

Το πρώτο έτος εφαρμογής της συμφωνίας θα έχει πιλοτική μορφή, με σκοπό την αξιολόγηση των πρακτικών και των όρων εισδοχής, διαμονής και προσωρινής απασχόλησης των Αιγύπτιων πολιτών ως εργάτες γης στην χώρα μας.

Η διαδικασία κάθε χρόνο θα πρέπει να ολοκληρώνεται έως το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ ο αριθμός των εργατών το πρώτο έτος ορίζεται σε 5.000. Η απασχόληση των εργατών γης πρέπει να είναι το λιγότερο 90 ημέρες και κατ’ ανώτερο 9 μήνες στο δωδεκάμηνο του εκάστοτε έτους.

«Η συμφωνία νόμιμης μετάκλησης 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο δε φέρνει νέους μετανάστες στη χώρα μας. Απαντάει στις ανάγκες των αγροτών, βάζει φρένο στο δουλεμπόριο εργαζομένων και διευρύνει τους δεσμούς μας με μια χώρα- σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας για το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι Έλληνες δεν δουλεύουν πλέον στα κτήματα

Ανάλογο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί και το καλοκαίρι του 2022 στην Κεντρική Μακεδονία με την πλειοψηφία των εργατών γης να προέρχονται από Πακιστάν και Αφρική και ελάχιστοι πλέον να είναι οι Έλληνες που απασχολούνται στα χωράφια.

Οι εργάτες που έρχονταν τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας από την Αλβανία φέτος επέλεξαν την Ιταλία, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες φρόντισαν να κινηθούν πιο γρήγορα για να προσελκύσουν εργάτες γης, ενώ η Ελλάδα καθυστέρησε σημαντικά.

Στην Ιταλία το παράβολο κόστιζε μόλις 16 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνούσε τα 100 ευρώ (!!!) και αυτό λέει πολλά.

Επίσης, πέρα από την Ιταλία, οι εργάτες γης επιλέγουν και τις Ισπανία και Πορτογαλία καθώς μπορούν πιο εύκολα να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής.

«Τρελάθηκαν» τα δέντρα

Τα… τερτίπια του καιρού, με το φθινόπωρο και τον χειμώνα να πορεύονται με… ανοιξιάτικο μανδύα κάτι που φυσικά προκαλεί τα δικά του προβλήματα, καθώς δέντρα όπως ελιές και αμυγδαλιές έχουν «τρελαθεί».

Δημιουργείται πρόβλημα και ποσοτικό και ποιοτικό, καθώς για τα δέντρα είναι απαραίτητη μια περίοδος ψύχους ώστε να πέσουν σε λήθαργο και να… επιστρέψουν ξανά την άνοιξη.

Όμως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν υπάρχουν δέντρα τα οποία βγάζουν άνθη και όπως είναι φυσικό μια ενδεχόμενη παγωνιά μπορεί να τα καταστρέψει.

Βγαίνουν με τα τρακτέρ στις 22 Ιανουαρίου

«Πυρετός» συσκέψεων στον αγροτικό κόσμο της χώρας τις επόμενες ημέρες και αποφάσεις για να κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους από τις 22 Ιανουαρίου.

Η συμμετοχή ήταν μαζική στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων πριν από λίγες ημέρες.

Τα προβλήματα του κλάδου, που όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τους: «συνεχώς οξύνονται με βασικότερα το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη και κάνει απαγορευτική την συνέχιση των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τις χαμηλές-εξευτελιστικές, κάτω από το κόστος παραγωγής που πουλάμε τα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή φτάνουν στην λαϊκή κατανάλωση από 5 ως 10 φορές πιο ακριβά κερδοσκοπώντας σε βάρος μας και σε βάρος του λαού μεσάζοντες και επιχειρηματίες με τις ευλογίες και πλάτες της Κυβέρνησης που κανένα μέτρο ελέγχου και προστασίας μας δεν λαμβάνει.

Οι ζημιές που έχουν συμβεί σε όλη την χώρα, όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί αλλά ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν έχουν σταλεί στους παραγωγούς 6 ως και 10 μήνες μετά από την στιγμή που έγιναν οι ζημιές. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης και να βρίσκεται σε ύψος που ουσιαστικά θα αποζημιώνει την χαμένη παραγωγή».

«Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Ότι κατακτήσαμε αποτέλεσμα της δικής μας δράσης ήταν με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε Κυβέρνηση»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα