Ψηφίστηκε ο Προσωπικός Αριθμός – Τι γίνεται με τις ταυτότητες που δεν τον αναγράφουν
Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η διάταξη για τον Προσωπικό Αριθμό, ο οποίος θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες των πολιτών.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχθηκε τις τροποποιήσεις που πρότειναν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη ώστε, όπως είπε, «να μπορούμε να βγάλουμε τον Προσωπικό Αριθμό και να τον εντάξουμε στις ταυτότητές μας», όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Ξεκινάμε με βάση ότι όλα τα δεδομένα πρέπει είναι ανοιχτά εκτός από τα προστατευόμενα», ανέφερε.
Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός
Όπως προβλέπει η σχετική διάταξη, κάθε ταυτότητα θα αναγράφει υποχρεωτικά έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης για κάθε πολίτη, ο οποίος θα αποθηκεύεται στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης του δελτίου ταυτότητας.
Ο Προσωπικός Αριθμός είναι ένας μοναδικός αριθμός, παρόμοιος με το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ, Θα αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 αριθμητικά, ενώ θα χορηγείται άπαξ με τη γέννηση κάθε ατόμου και με τον οποίο θα γίνονται εφεξής όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο.
Με το νέο αυτό μέσο εκτιμάται ότι οι πολίτες θα ταυτοποιούνται από φορείς του Δημοσίου με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια.
Τι γίνεται με τις ταυτότητες που έχουν ήδη εκδοθεί
Για τα έως τώρα εκδοθέντα δελτία ταυτότητας που δεν αναγράφουν τον Προσωπικό Αριθμό προβλέπεται ότι θα ισχύουν κανονικά μέχρι την αντικατάστασή τους ή μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί πριν ή το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της εν λόγω ρύθμισης.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπάρχουν περίπου 6 εκατομμύρια Έλληνες που δεν έχουν βγάλει νέες ταυτότητες εκτιμώντας ότι με τα νέα δεδομένα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο κύμα έκδοσης νέων ταυτοτήτων.