Ελλάδα

Πτώση F-16 ανοιχτά της Χαλκιδικής: Τι είπε ο πιλότος στον ασύρματο – Η κατάσταση του

Ο πιλότος κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα

Parallaxi
πτώση-f-16-ανοιχτά-της-χαλκιδικής-τι-είπε-1074897
Parallaxi

Ένα αεροσκάφος τύπου F-16 Block 52+ συνετρίβη, την Τετάρτη (20/03), ανοιχτά της Χαλκιδικής στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική άσκηση και είχε απογειωθεί από τη Λάρισα. Ο πιλότος, ευτυχώς, πρόλαβε και το εγκατέλειψε και σώθηκε. Φυσικά, έχει ήδη αρχίσει έρευνα των Αρχών για τα αίτια του περιστατικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκπομπή «Live News» του MEGA, κάποια στιγμή o πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά. Εν συνεχεία, ο πιλότος έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει και αφού επέτυχαν όλες, τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος με την προσθαλάσσωσή του να γίνεται με επιτυχία. Τα άλλα τρία αεροσκάφη που συμμετείχαν στην ίδια εκπαιδευτική άσκηση, συνέχισαν να πετούν σε χαμηλό ύψος προκειμένου να έχουν – όσο το δυνατόν – επαφή με τον πιλότο, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, σημείωναν ότι είδαν το αλεξίπτωτο του πιλότουνα ανοίγει στον ορίζοντα.

Ο πιλότος κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα και, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, βρισκόταν επί μιάμιση ώρα στο νερό προτού εντοπιστεί και διασωθεί. Επισημαίνεται ότι ο πιλότος παρελήφθη από ελικόπτερο Super Puma που, λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, τον μετέφερε στο στρατόπεδο Σακέτα. Από εκεί, τον παρέλαβε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα “Αιγαίο”, ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130».

Νίκος Δένδιας: «Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον πιλότο του F-16»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έστειλε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον πιλότο του F-16 που διεσώθη αφού κατέπεσε, το μεσημέρι της Τετάρτης (20/03), το μαχητικό αεροσκάφος του στη νήσο Ψαθούρα, δηλαδή στα ανοιχτά της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο X ο Νίκος Δένδιας έγραψε: «Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

Η τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια – Γιασάρ Γκιουλέρ

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης (20/03), ο Νίκος Δένδιας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάσωση του Έλληνα πιλότου του F-16.

Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτηση στο X αναφέρεται το εξής: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μετέφερε σε επικοινωνία μας την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης του χειριστή μαχητικού αεροσκάφους F- 16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τις θερμές ευχές του προς αυτόν. Από την πλευρά μου, ευχαρίστησα τον ομόλογό μου για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον Έλληνα πιλότο».

Πατέρας πιλότου F-16: «Ο γιος μου είναι καλά»

Ο Δημήτρης Αποστολάκης, πατέρας του πιλότου του F-16 που κατέπεσε στη νήσο Ψαθούρα, το απόγευμα της Τετάρτης (20/03) δήλωσε πως ο γιος του, ο οποίος διεσώθη, είναι καλά στην υγεία του.

Αναλυτικά, σε σχετικές δηλώσεις του στην εκπομπή «Live News» του MEGA ανέφερε: «Τώρα πάω από τη Λάρισα στην Αθήνα για να δω το παιδί μου. Σε επικοινωνία που είχαμε, μου είπε πως είναι καλά, αλλά δεν είχα καλό σήμα και δεν ξέρω κάτι άλλο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά».

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα