Πυρκαγιές: Γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα (και) φέτος

Ποιος ο απολογισμός από τις πρώτες μεγάλες που ξέσπασαν στη χώρα μας

Parallaxi
πυρκαγιές-γιατί-πρέπει-να-είμαστε-προ-1342765
Parallaxi

Τον πύρινο εφιάλτη έζησε Πέμπτη και Παρασκευή για άλλη μια φορά η Ανατολική Αττική, με διαδοχικές εστίες να ξεσπούν σε διάφορα σημεία, να επεκτείνονται με ταχύτητα και να καίνε σπίτια και αυλές. Παράλληλα, επιστήμονες αναλύουν το φαινόμενο των πυκνών πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες και αναφέρουν ότι έουμε μπροστά μας μια ιδιαίτερα δύσκολη σεζόν.

Ο απολογισμός Ραφήνας, Πικερμίου, Αργιθέας

Όπως είναι γνωστό, την Πέμπτη φλόγες έζωσαν αρκετά σπίτια στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη και στους κατοίκους ξύπνησαν μνήμες από τους πύρινους εφιάλτες του 2005 και του 2018 και η αίσθηση ότι είναι για άλλη μια φορά απροστάτευτοι στην πρώτη επιδείνωση των συνθηκών, με τον συνδυασμό σχετικά υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων. Ευτυχώς, η γρήγορη κατά γενική ομολογία κινητοποίηση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα, ωστόσο σημειώθηκαν ζημιές σε αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα, με τον δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρη Μάρκου, να κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» για αρκετά ακαθάριστα, εκτός σχεδίου οικόπεδα, όπως και τη συσσώρευση καύσιμης ύλης από καθαρισμούς και κλαδέματα που αποτελούν εν δυνάμει νέες εστίες φωτιάς σε διάφορα σημεία.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό στην «Εφ.Συν.», ο κ. Μάρκου, αναφέρει ότι η φωτιά πέρασε μέσα από σπίτια, κυρίως αυλές, και καμένα ολοσχερώς ή με πολύ σοβαρές ζημιές καταγράφονται 2 σπίτια που ήταν κλειστά. «Στα υπόλοιπα, περίπου 5-6 σπίτια, η φωτιά πέρασε μέσα από αυλές. Εχουν καεί και τουλάχιστον 2 αυτοκίνητα. Ηταν μεγάλο μέτωπο και μπήκε σε δασώδη έκταση, καίγοντας δέντρα, πεύκα και θάμνους. Πρόκειται για περιοχή εκτός σχεδίου, με διάσπαρτους οικισμούς, που είναι εκτεθειμένοι. Η υποχρέωση για τον καθαρισμό αφορά τα εντός σχεδίου οικόπεδα, τα εκτός σχεδίου δεν τα αφορά ο καθαρισμός. Πολλά είναι τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς, ξερόχορτα, κλαδιά κ.ά. που είναι στοιβαγμένα σε διάφορα σημεία. Στην περιοχή υπήρχαν χόρτα αλλά και δασώδεις εκτάσεις. Ευτυχώς σημειώθηκε γρήγορη κινητοποίηση και σταθήκαμε τυχεροί γιατί δεν υπήρχαν άλλες πυρκαγιές για να υπάρξει διασπορά των εναέριων μέσων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 15.00 σε χαμηλή βλάστηση στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη συμβολή με την οδό Αρίωνος στο Πικέρμι, και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων γρήγορα πήρε μεγάλη έκταση, καίγοντας ξερά χόρτα, χαμηλή και δενδρώδη βλάστηση, και φτάνοντας σε κατοικημένες περιοχές, όπου προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Η κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων ήταν αρκετά γρήγορη, ωστόσο δεν ήταν εύκολο να τιθασεύσουν το μέτωπο, που υποχώρησε μετά τις επτά, ευτυχώς πριν από τη δύση του ηλίου, επιτρέποντας στα εναέρια μέσα να προλάβουν αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτες εστίες.

Επικράτησαν σκηνές πανικού στους οικισμούς Αγία Κυριακή, Ετος Στέκο και Ήμερος Πεύκος με μήνυμα του 112 και τις αστυνομικές αρχές να προχωρούν σε περισσότερους από 50 απεγκλωβισμούς αλλά και 300 προληπτικές απομακρύνσεις κατοίκων, όπως και δεκάδων ζώων συντροφιάς. Για αρκετή ώρα χρειάστηκε να κλείσει και η λεωφόρος Μαραθώνος. Μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε μεικτή περιοχή με δάσος και σπίτια».

Σε ύφεση πλέον η εστία στο Κορωπί – Τι μεσολάβησε

Η περιπέτεια συνεχίστηκε στη 13.14 ώρα το μεσημέρι της Παρασκευής που εκδηλώθηκε φωτιά σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Άγιος Δημήτριος στο Κορωπί Αττικής. Παρόλο που άμεσα πραγματοποίησε ρίψη νερού ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στη συγκεκριμένη περιοχή, εν τούτοις, η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις.

Με τη βοήθεια των ανέμων δημιούργησε πολλαπλές κηλιδώσεις και νέες εστίες, εξελίχθηκε ανάμεσα σε κατοικίες και με κατεύθυνση προς την παραλιακή περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επιχείρησε πλήθος στελεχών του ΠΣ με 7 ομάδες δασοκομάντος, 30 οχήματα, Εθελοντές και μεγάλο αριθμό εθελοντικών οχημάτων, ενώ πυροσβεστικό πλοιάριο παρέμεινε σε ετοιμότητα πλησίον της ακτογραμμής. Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και επιχείρησαν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για τον συντονισμό τους. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής. Εντέλει το μέτωπο το απόγευμα της Παρασευής τέθηκε σε ύφεση.

Δυνάμεις του ΕΚΑΒ με 2 ασθενοφόρα οχήματα, 2 κινητές ιατρικές μονάδες και 1 μοτοσυκλέτα άμεσης επέμβασης, αναπτύχθηκαν στην περιοχή και μέχρι στιγμής χρειάστηκε να επέμβουν για τη διακομιδή δύο ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα, στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί. Στελέχη της αστυνομίας πραγματοποίησαν 800 απομακρύνσεις πολιτών.

Ο απολογισμός πιθανών ζημιών σε υποδομές και κατοικίες, θα πραγματοποιηθεί, όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη στην περιοχή, Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Και στις δύο πυρκαγιές δεν έγινε κατορθωτό να αποφευχθεί η δίέλευση της πορείας της φωτιάς από κατοικημένες περιοχές και η καταστροφή κτισμάτων.

Προετοιμασμένοι για τα χειρότερα φέτος

Αποτελεί πάντως κοινή παραδοχή ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ήδη μετράμε μεγάλες πυρκαγιές σε Χίο, Χαλκιδική, Παλαιά Φώκαια, Κρήτη, και Ραφήνα – Πικέρμι, στις οποίες καταγράφονται σημαντικές καταστροφές, τόσο στο περιβάλλον όσο και σε καλλιέργειες αλλά και περιουσίες (σπίτια, αυτοκίνητα, κ.λπ.).

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση έζησε για λίγο τον περσινό εφιάλτη της φωτιάς που ξεκίνησε από το Καπανδρίτι και κόντεψε να φθάσει στο Χαλάνδρι, όταν ξέσπασε χθες η πυρκαγιά στο Πικέρμι, η οποία το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν σε ύφεση. Μάλιστα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συγκάλεσε διυπουργική σύσκεψη για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, στην οποία και είπε ότι «είναι μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε μεικτή περιοχή με δάσος και σπίτια, χρειάζεται να είμαστε σε διαρκή συναγερμό και να μην εφησυχάζουμε».

Ο πρώτος απολογισμός, λένε οι ίδιες πληροφορίες, είναι μεικτός: από τη μία υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι φωτιές εντοπίστηκαν γρήγορα και η επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν άμεση και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεσματική. Από την άλλη, ωστόσο, ειδικά οι φωτιές στην Ιεράπετρα και στο Πικέρμι έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί η κατάσταση να γίνει πολύ ζόρικη, όταν η πρώτη μέριμνα είναι οι διασώσεις και οι εκκενώσεις –οπότε το 112 είναι σε διαρκή… κατάσταση συναγερμού– και από εκεί και πέρα στόχος είναι ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των καταστροφών.

Τι είπε ο Θοδωρής Γιάνναρος

Σε μία μέρα με ακραίο κίνδυνο, όπως ήταν η περασμένη Κυριακή, δεν είχαμε περιστατικά τα οποία να ξεκινήσουν και να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, σε αντίθεση με τις επόμενες ημέρες όπου ήμασταν σε κατηγορία κινδύνου 3 ή 4, ανάλογα την περιοχή και είχαμε αρκετά περιστατικά τα οποία μας απασχόλησαν, είτε μιλάμε για την Χαλκιδική, είτε μιλάμε για την Κρήτη, είτε για την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, όπως διαπίστωσε ο πυρομετεωρολόγος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση στην κοινωνία ούτως ώστε να αποφεύγονται οι ενάρξεις πυρκαγιών από αμέλεια.

Σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές, το σημαντικό είναι και το έπρεπε ήδη να συμβαίνει, σύμφωνα με όσα ανέφερε, είναι να έχουμε ταυτοποιήσει την αιτία του προβλήματος, γιατί η αιτία, σημείωσε, δεν είναι ότι φυσάει ούτε ότι έχουμε υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα