Πυροτεχνήματα: Η μάστιγα της εποχής, σε πάρτι, γάμους, βαφτίσεις – Τι προβλέπει η νομοθεσία
Επίδοξοι εμπρηστές είναι καθημερινά «ελεύθεροι» να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους, ζώα και περιβάλλον
«Η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη» είχε πει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και τα περιστατικά των τελευταίων ημερών σε Αρτέμιδα, Ύδρα και Πάρνηθα τον επιβεβαιώνουν -δυστυχώς- πανηγυρικά.
Δεν έφταναν οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, έρχεται και ο ανθρώπινος παράγοντας να προστεθεί στο «κοκτέιλ» των παραγόντων που μπορούν να αποδεχτούν καταστροφικοί για το περιβάλλον, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες συμπολιτών τους.
Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα ανοίγουν και πάλι το ζήτημα σχετικά με το τι ισχύει με τη χρήση των πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, όχι μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Πόσες φορές άλλωστε στην πόλη δεν έχεις πεταχτεί από τον ύπνο σου επειδή ακούς από ένα γειτονικό μαγαζί να πετάνε πυροτεχνήματα, κοιτάζεις το ρολόι, βλέπεις να είναι μεσάνυχτα και αναρωτιέσαι “μα καλά ποιος τους δίνει άδεια να το κάνουν αυτό;”.
Καθημερινές, σαββατοκύριακα, πάρτι, γάμοι, σχολικές εκδηλώσεις, event καταστημάτων. Τα πυροτεχνήματα πετιούνται σαν… καραμέλες.
Και η Πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια απέναντι σε μία «διασκέδαση» λίγων δευτερολέπτων που μπορεί όμως να αποβεί μοιραία.
«Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι», μας λέει υπεύθυνος καταστήματος στη δυτική Θεσσαλονίκη, «τα πράγματα όμως έχουν ξεφύγει, ιδιαίτερα όταν μπορεί ο καθένας να τα προμηθευτεί από το διαδίκτυο ελεύθερα, να δει βίντεο από τα YouTube και να τα χρησιμοποιήσει όποια μέρα και σε όποιο μέρος θέλει αδιαφορώντας για το κακό που θα προκαλέσει».
Τα ντεσιμπέλ που μπορεί να φτάσει η εκπομπή των ήχων των πυροτεχνημάτων είναι τα 190, όταν ένας πυροβολισμός φτάνει τα 140 και των αεροπλάνων στα 100.
Όλα αυτά την ώρα που στο ανθρώπινο αυτί μπορεί να προκληθεί ζημιά πάνω από 80 ντεσιμπέλ.
Και αν εμείς είμαστε συνηθισμένοι στον ήχο ενός πυροτεχνήματος και μετά την αρχική τρομάρα που θα πάρουμε εάν δεν είμαστε υποψιασμένοι για την ρίψη, για φανταστείτε τι συμβαίνει στο αυτί ενός μωρού ή ενός ηλικιωμένου και φυσικά βέβαια των ζώων, με κάποια να απειλούνται ακόμα και με οριστική απώλεια ακοής ή όρασης πέρα του φόβου που αποκτούν.
Τα προβλήματα μάλιστα για τα ζώα δεν περιορίζονται μόνο σε ακοή και όραση, αλλά μπορεί να επεκταθούν και στο αναπνευστικό κομμάτι εξαιτίας των αναθυμιάσεων, ιδιαίτερα αν βρίσκονται κοντά στο σημείο που γίνεται η ρίψη των πυροτεχνημάτων, αλλά και φυσικά ο κίνδυνος για ακρωτηριασμό, κάτι που ισχύει και για τους ανθρώπους που τα ρίχνουν, όπως γινόμαστε άλλωστε μάρτυρες πολλών τέτοιων τραγικών περιστατικών ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα.
Τι έγινε σε Αρτέμιδα, Ύδρα, Πάρνηθα
Τρία περιστατικά ήταν αρκετά για να μας υπενθυμίσουν ότι ακόμη και εμείς οι ίδιοι μπορεί να βάλουμε σε εφαρμογή το καλύτερο σχέδιο των εμπρηστών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές για εμπρησμό με βεγγαλικά είναι φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο για μεγάλη καταστροφή ή φυλάκιση για τουλάχιστον 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο. Οι ποινές αυτές δεν έχουν αναστέλλουσα ισχύ και δεν είναι χρηματικά μετατρέψιμες.
Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιβλήθηκε σε ασυνείδητο πολίτη που έριχνε βεγγαλικά στην παραλία του Αγίου Νικολάου στην Αρτέμιδα, δίπλα σε δάσος, πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής:
Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.000€, στις 23 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Μαρκοπούλου, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε χρήση καύσεων ειδών πυροτεχνουργίας (βεγγαλικά), πλησίον δασικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην παραλία Αγίου Νικολάου, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας, στην Αττική.
Την ημέρα που είχε σημάνει συναγερμός στην Αττική για εκδήλωση πυρκαγιάς και ενώ είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην Ύδρα, ο ουρανός της Πάρνηθας γέμισε με πυροτεχνήματα.
Το «πάρτι βεγγαλικών» έκανε τη νύχτα μέρα, ενώ οι ριπές του ανέμου έφταναν τα 10 μποφόρ.
Αντιμέτωποι με βαριές ποινές είναι οι 13 συλληφθέντες της θαλαμηγού από την οποία, σύμφωνα με στοιχεία μπορεί να εκτοξεύθηκαν τα πυροτεχνήματα που άναψαν τη φωτιά.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:
- Εμπρησμός σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο
- Κίνδυνος για άνθρωπο
- Οικολογική καταστροφή (κάθειρξη έως 20, χρηματική ποινή έως 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας) και
- Παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.
Ανακοίνωση σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση και τους επιβάτες που είχαν μισθώσει το πολυτελές σκάφος αναψυχής εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛ.ΑΣ.: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διαφυγή ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία ουδέποτε αναμείχθηκε προανακριτικά στην εν λόγω υπόθεση, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από προανακριτική ή εισαγγελική Αρχή, σχετικά με την ύπαρξη μέτρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα».
Το καθεστώς για τη νόμιμη χρήση και το απαγορευτικό της Πυροσβεστικής
«Στα ηλεκτρονικά αλλά και φυσικά καταστήματα πώλησης για κάποιες κατηγορίες πυροτεχνημάτων δεν απαιτείται ειδική άδεια για τη χρήση τους. Πωλούνται και χρησιμοποιούνται ελεύθερα όλο τον χρόνο, τηρώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης και τις αποστάσεις ασφαλείας», σχολιάζει ιδιοκτήτης επιχείρησης και προσθέτει:
«Μην εμπιστεύεστε πλανόδιους πωλητές ή διαδικτυακά καταστήματα “βιτρίνες” που δεν παρέχουν τίποτα άλλο πέρα από πυροτεχνήματα. Τα καταστήματα πυροτεχνημάτων έχουν όλα ειδικές άδειες ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, νόμιμα και επιτρεπόμενα. Όλα αυτά τα πυροτεχνήματα έχουν περάσει από πολλαπλούς ελέγχους».
Παλαιότερα, όποιος προχωρούσε στην εισαγωγή, κατασκευή, ή στο εμπόριο πυροτεχνημάτων χωρίς να έχει στην κατοχή του σχετική άδεια, τιμωρούνταν με φυλάκιση έως 3 μήνες και χρηματική ποινή. Σε νόμο του 1976, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου τροποποιήθηκε, αναφέρει πως πλέον η κατοχή, κατασκευή και χρήση φωτοβολίδων από ανθρώπους που δεν έχουν τη σχετική άδεια, επισύρει “φυλάκιση έως 1 έτους και καταβολή χρηματικής ποινής”. Αυτά ισχύουν σε περίπτωση που δεν προκληθούν ζημιές.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης: «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους», οι οδηγίες της οποίας ισχύουν από την 1η Μαΐου 2024, απαγορεύεται η χρήση – καύση ειδών πυροτεχνίας από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, η ίδια διάταξη αναφέρει πως απαγορεύεται η καύση ειδών πυροτεχνίας που προϋποθέτουν άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις στην ύπαιθρο, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (Κατάσταση συναγερμού), ενώ για το ευρύ κοινό απαγορεύεται η καύση ειδών πυροτεχνίας στην ύπαιθρο, για λόγους ψυχαγωγίας, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, είναι 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).
Για άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις
Επιτρέπεται η καύση συγκεκριμένων ειδών πυροτεχνίας στην ύπαιθρο από άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 1 (χαμηλή), 2 (μέση) ή 3 (υψηλή), καθώς και από 1η Νοεμβρίου μέχρι 30ή Απριλίου του επόμενου έτους, εφόσον η αρμόδια αρχή του τόπου όπου πρόκειται να γίνει χρήση- καύση των ειδών πυροτεχνίας έχει δώσει στο άτομο άδεια, με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το άτομο στο οποίο έχει ανατεθεί η καύση από τον διοργανωτή της εκδήλωσης πρέπει να έχει καταθέσει αίτηση προκειμένου να λάβει την παραπάνω άδεια. Σε αυτή την αίτηση πρέπει να καταγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του διοργανωτή και του προμηθευτή, τα είδη και οι ποσότητες των προς καύση ειδών πυροτεχνίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ειδών καύσης (μέγιστο ύψος ανόδου, μήκος οριζόντιας βολής, διάμετρος διασποράς, διάρκεια καύσης, κ.ά.) ο τόπος, η ημερομηνία και το χρονικό διάστημα τέλεσης της καύσης.
Στις περιπτώσεις χρήσης – καύσης πυροτεχνημάτων χωρίς την έκδοση άδειας από αρμόδια αρχή, το άτομο πρέπει να γνωστοποιήσει στην οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία του χώρου τέλεσης της καύσης, τουλάχιστον 48 ώρες, τα στοιχεία του, τα στοιχεία του διοργανωτή και του προμηθευτή, τα είδη και τις ποσότητες των προς καύση ειδών, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ειδών καύσης (μέγιστο ύψος ανόδου, μήκος οριζόντιας βολής, διάμετρος διασποράς, διάρκεια καύσης, κ.ά.), τον τόπο, την ημερομηνία και το χρονικό διάστημα τέλεσης της καύσης.
Για το ευρύ κοινό
Στο ευρύ κοινό και για λόγους ψυχαγωγίας, επιτρέπεται η καύση – χρήση συγκεκριμένων ειδών πυροτεχνίας στην ύπαιθρο, χωρίς άδεια, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 1 (χαμηλή), ή 2 (μέση) καθώς και από 1η Νοεμβρίου μέχρι 30η Απριλίου του επόμενου έτους. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας και οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Τα είδη πυροτεχνημάτων σύμφωνα με το νόμο
Φωτοβολίδες
Οι φωτοβολίδες θεωρούνται μείγματα από εύφλεκτα υλικά. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι παράγουν ή θερμότητα χωρίς να προκαλείται έκρηξη. Πολλές φορές, οι φωτοβολίδες χρησιμοποιούνται ως κάποιο σινιάλο, όπως για παράδειγμα σε πλοία ή βάρκες, ή ως μέσο ένδειξης χαράς για ένα γεγονός, όπως για παράδειγμα σε έναν γάμο.
Τι αναφέρει ο νόμος
Πρόκειται για “μείγματα ευφλέκτων υλών εκτοξευόμενα εν αναφλέξει δια καταλλήλου συσκευής, χρησιμοποιούμενα δε προς φωτισμόν περιοχής ή σηματοδοσίαν εις τας Ενόπλους Δυνάμεις και την Ναυτιλίαν”.
Βεγγαλικά
Τα βεγγαλικά είναι γνωστά ως τα πυροτεχνήματα, που κατά την ανάφλεξη τους παράγουν πολύχρωμες, λαμπερές φλόγες. Η λέξη αυτή προέρχεται από τα γαλλικά και την πόλη της Βεγγάλης, και πιο συγκεκριμένα από την φράση “feux de Bengal” που σημαίνει φωτιά της Βεγγάλης. Στην πόλη αυτή, και γενικότερα στην Ινδία, γιορτάζεται το Φεστιβάλ των Φώτων, κατά τη διάρκεια του οποίου ανάβονται όμορφα πυροτεχνήματα τα οποία συμβολίζουν τη νίκη του καλού εναντίων του κακού.
Τι αναφέρει ο νόμος
Είναι “μείγματα ευφλέκτων υλών καιομένων μετά λαμπράς φλογός, η οποία, δια προσθήκης καταλλήλων μεταλλικών αλάτων, χρωματίζεται ποικιλοτρόπως, χωρίς να δημιουργήται εκ της καύσεως κίνδυνος σωματικών βλαβών ή πυρκαϊάς”.
Κροτίδες
Οι κροτίδες αποτελούν πυροτεχνουργικά κατασκευάσματα διαφόρων τύπων, όπως για παράδειγμα δυναμιτάκια ή σφυρίχτρες, τα οποία είτε μέσω τριβής, εκτόξευσης, ή είτε μέσω ειδικής συσκευής, εκρήγνυνται από το έδαφος στον αέρα και παράγουν ισχυρό κρότο.
Τι αναφέρει ο νόμος
Αφορούν “πυροτεχνουργικά κατασκευάσματα διαφόρων τύπων (τρακατρούκες, βαρελότα κ.λ.π.) τα οποία δια τριβής, εναύσματος, κρούσεως ή εκτοξεύσεώς των τη βοηθεία ειδικής συσκευής ή μη, εκρήγνυνται είτε επί του εδάφους είτε εις τον αέρα και παράγουν ισχυρόν κρότον”.
Παιδικά πυροτεχνήματα
Τα παιδικά πυροτεχνήματα είναι ειδικές κατασκευές οι οποίες είναι φτιαγμένες από ειδικά υλικά, που δεν προκαλούν κατά την καύση τους ενοχλητικό θόρυβο. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ο κίνδυνος κάπου ατυχήματος ή πυρκαγιάς.
Τι αναφέρει ο νόμος
Έχουν να κάνουν με “μείγματα ευφλέκτων υλών διαφόρων τύπων τα οποία χρησιμοποιούνται προς τέρψιν και καίονταιδι`εναύσματος, τριβής, κρούσεως ή τη βοηθεία ειδικής συσκευής, χωρίς να προκαλήται εκ της καύσεώς των ενοχλητικός θόρυβος ή κίνδυνος σωματικών βλαβών ή πυρακαϊάς”.
Oι τέσσερις κατηγορίες των πυροτεχνημάτων
F1 (δεν απαιτείται ειδική άδεια χρήσης. Επιτρέπεται η πώληση σε άτομα άνω των 14 ετών).
F2 και F3 (δεν απαιτείται ειδική άδεια χρήσης. Επιτρέπεται η πώληση σε άτομα άνω των 18 ετών) όπου ανήκουν όσα βλέπουμε να φεύγουν από σπίτια, πλατείες και ταράτσες το Πάσχα, την Πρωτοχρονιά, σε πάρτι, βαφτίσια, γάμους και άλλες εκδηλώσεις
F4 εντάσσονται τα επαγγελματικά πυροτεχνήματα και απαγορεύεται η πώληση σε άτομα που δεν είναι επαγγελματίες τεχνίτες καύσης πυροτεχνημάτων -και άρα έχουν την ανάλογη αστυνομική άδεια και προϋποθέτουν διάφορα, όπως πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας νευρολόγου-ψυχιάτρου ή παθολόγου.
Από το 1976 έως και την ανανέωση του ποινικού κώδικα η χρήση πυροτεχνημάτων κατηγορίας F2 και F3 ήταν πταίσμα και προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες που σπάνια εκτελούνταν.
Είδη πυροτεχνίας για το θέατρο:
κατηγορία Τ1: είδη πυροτεχνίας, για χρήση επί σκηνής, που ενέχουν περιορισμένο κίνδυνο.
κατηγορία Τ2: είδη πυροτεχνίας, για χρήση επί σκηνής, που προορίζονται, για χρήση, μόνον από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις.
Άλλα είδη πυροτεχνίας:
κατηγορία P1: είδη πυροτεχνίας, εκτός των πυροτεχνημάτων και των ειδών πυροτεχνίας, για το θέατρο, που ενέχουν χαμηλό κίνδυνο.
κατηγορία P2: είδη πυροτεχνίας, εκτός των πυροτεχνημάτων και των ειδών πυροτεχνίας, για το θέατρο, που προορίζονται, για χειρισμό, ή χρήση μόνον από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις.
Οι ειδικοί (άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις) πρέπει να κατέχουν άδεια τεχνίτη καύσης πυροτεχνημάτων, προκειμένου να χειρίζονται, ή να χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα κατηγοριών F4, Τ2 και Ρ2.
Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι, τα είδη πυροτεχνίας, που διαθέτουν, στην αγορά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας της νομοθεσίας.
Οι κατασκευαστές καταρτίζουν τεχνικό φάκελο και μεριμνούν, για τη διενέργεια της σχετικής διαδικασίας αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Όταν η συμμόρφωση είδους πυροτεχνίας, με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις, αποδεικνύεται με την εν λόγω διαδικασία, οι κατασκευαστές καταρτίζουν δήλωση συμμόρφωσης Ε.Ε. και θέτουν τη σήμανση CE. Οι κατασκευαστές φυλάσσουν τον τεχνικό φάκελο και τη δήλωση συμμόρφωσης Ε.Ε. επί δέκα έτη, από τη διάθεση του είδους πυροτεχνίας, στην αγορά.
Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι τα είδη πυροτεχνίας φέρουν εμφανώς, ευανάγνωστα και ανεξίτηλα, τη σωστή επισήμανση, στην ελληνική γλώσσα. Η ανωτέρω επισήμανση είναι σαφής, κατανοητή και εύληπτη. Η επισήμανση των ειδών πυροτεχνίας περιλαμβάνει τουλάχιστον:
-το όνομα, την καταχωρισμένη εμπορική επωνυμία, ή το καταχωρισμένο εμπορικό σήμα τους και τη διεύθυνσή τους, ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, αναγράφουν τα στοιχεία αυτά, στη συσκευασία του είδους πυροτεχνίας, ή σε έγγραφο, που το συνοδεύει. Η διεύθυνση υποδεικνύει ένα μοναδικό σημείο επικοινωνίας, με τον κατασκευαστή. Τα στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα.
-τις πληροφορίες, σχετικά με τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα, εάν ο κατασκευαστής δεν είναι εγκατεστημένος, στην Ε.Ε.
-την ονομασία και τον τύπο του είδους πυροτεχνίας, τον αριθμό καταχώρισής του και τον αριθμό προϊόντος, παρτίδας, ή σειράς, τα ελάχιστα όρια ηλικίας, τη σχετική κατηγορία και τις οδηγίες χρήσης, το έτος παραγωγής, για τα πυροτεχνήματα των κατηγοριών F3 και F4 και, κατά περίπτωση, την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας, το καθαρό βάρος της συνολικής περιεχόμενης εκρηκτικής ύλης (NEC).
Τα πυροτεχνήματα παρέχουν, επίσης, τις εξής ελάχιστες πληροφορίες:
Κατηγορία F1: κατά περίπτωση: «μόνο για υπαίθρια χρήση» και ελάχιστη απόσταση ασφαλείας.
Κατηγορία F2: «μόνο για υπαίθρια χρήση» και, κατά περίπτωση, ελάχιστη απόσταση/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.
Κατηγορία F3: «μόνο για υπαίθρια χρήση» και ελάχιστη απόσταση/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.
Κατηγορία F4: «μόνο για χρήση από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις» και ελάχιστη απόσταση/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.
Τέλος, τα είδη πυροτεχνίας, για το θέατρο, παρέχουν τις εξής ελάχιστες πληροφορίες :
Κατηγορία Τ1: κατά περίπτωση: «μόνον για υπαίθρια χρήση» και ελάχιστη απόσταση ασφαλείας/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.
Κατηγορία Τ2: «μόνο για χρήση από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις» και ελάχιστη απόσταση/ ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.
Οι τύποι και οι κατηγορίες των ειδών πυροτεχνίας, έχουν συνδεθεί, με συγκεκριμένα όρια ηλικίας. Όταν κάποιος καταναλωτής είναι κάτω, από τα όρια αυτά, δεν μπορεί να αγοράσει το συγκεκριμένο είδος πυροτεχνίας:
1. Πυροτεχνήματα
Κατηγορία F1: 14 ετών υπό την εποπτεία ενηλίκου
Κατηγορία F2: 18 ετών
Κατηγορία F3: 18 ετών
2. Είδη πυροτεχνίας:
Κατηγορία Τ1 και Ρ1: 18 ετών
Όλες οι άλλες κατηγορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται, μόνο από ειδικούς.
«Η ανθρώπινη βλακεία αποτελεί το… οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών»
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος την κατάσταση που επικρατεί με την εκδήλωση πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αφού εξήγησε τον λόγο που βγαίνουν οι χάρτες επικινδυνότητας, στη συνέχεια ξέσπασε, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινη βλακεία», που αποδεικνύεται ως το «καλύτερα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών».
Η ανάρτηση του πυρομετεωρολόγου Θοδωρή Γιάνναρου για τις φωτιές
«Εξανίστανται πολλοί λέγοντας “να μη βγάζουν χάρτες επικινδυνότητας γιατί αυτούς βλέπουν οι εμπρηστές και έχουμε τόσες πυρκαγιές!”.
Δεδομένο πρώτο. Η ανθρώπινη αμέλεια (βλακεία) αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που αντιμετωπίζει η χώρα. Παραδείγματα αμέλειας είναι το κάψιμο υπολειμμάτων καλλιεργειών (“ξέρω εγώ, δεν μου φεύγει η φωτιά”), τα πυροτεχνήματα/βεγγαλικά (“party, yeah!”), το άναμα φωτιάς στην ύπαιθρο ή πλησίον αυτής (“Κυριακή θα ψήσουμε παϊδάκια ε;”), θερμές εργασίες (“έλα μωρέ, μια ηλεκτροσυγκόληση 2 λεπτά θα κάνω”) κ.α. Στην ανθρώπινη αμέλεια συμπεριλαμβάνω και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (θέμα taboo).
Δεδομένο δεύτερο. Κάθε χάρτης επικινδυνότητας έχει ένα και μοναδικό στόχο. Την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της ετοιμότητας όλων. Τον ίδιο ακριβώς στόχο εξυπηρετεί και η χρήση όρων όπως το “καιρός τύπου Hot-Dry-Windy”. Διότι εάν από τους 10 εν δυνάμει ανόητους, έστω και 2 μόνο να αποφύγουν τη χρήση της φωτιάς επειδή άκουσαν ότι θα έχουμε hot-dry-windy ή επειδή είδαν 1-2 χάρτες, τότε ναι έχουμε κάνει καλό».