“Έφυγε” από τη ζωή η καθηγήτρια Αθηνά Γεωργαντά

Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Βούγιας

Parallaxi
έφυγε-από-τη-ζωή-η-καθηγήτρια-αθηνά-1216552
Parallaxi

Πέθανε η Αθηνά Γεωργαντά, αναπληρώτρια καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ερευνήτρια και συγγραφέας.

Την δυσάρεστη αυτή είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Βούγιας  με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook.

Ο αποχαιρετισμός του Σπύρου Βούγια στην Αθηνά Γεωργαντά:

“ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΝΕΡΑ (ο τίτλος του βιβλίου της για τον Κάλβο)

πήραν μακριά για πάντα την εξαίσια Αθηνά Γεωργαντά, ένα σπάνιο πλάσμα ασύλληπτης ομορφιάς, φωτεινού μυαλού και απέραντης αλλά και εύθραυστης τρυφερότητας. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (η καλύτερη μαθήτρια του Μαρωνίτη), στο πανεπιστήμιο του East Anglia και στη Σορβόννη ενώ προσκλήθηκε να διδάξει Ανδρέα Κάλβο στην Οξφόρδη. Εζησε αρκετά χρόνια στο Παρίσι, λάτρεψε τον Βυρωνισμό και τους Καρμπονάρους, πρόλαβε να δει τους ποιητές στη Θεσσαλονίκη, που την αγάπησαν παράφορα και δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μισόν αιώνα πριν, σε μια σοφίτα στο Ελληνικό σπίτι στο Παρίσι, τις μέρες που έπεφτε η δικτατορία τον θερμό και γόνιμο Ιούλιο του 1974. Καλό σου ταξίδι, πρώτη αγάπη”.

Το «αντίο» της Ελένης Χασάπη

Η Ελένη Χασάπη, καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, σημειώνει για την απώλεια της Αθηνάς Γεωργαντά:

«Η παρουσία της Αθηνάς Γεωργαντά στο πανεπιστήμιο της Πάντοβας άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα. Ξεπέρασε το ασφυκτικό μοντέλο των ελιτιστικών νεοελληνικών σπουδών κ τις ανέπτυξε μέσα σε τμήμα καλών τεχνών. Η προσαρμογή που έκανε ξαναγεννώντας τις νεοελληνικές σπουδές στο νέο πλαίσιο ήταν απολύτως εφικτή λόγω της θεωρητικής προπαρασκευής της όπως φαίνεται κ λόγω της εικόνας που είχε για τα συναφή αμερικανικά ΑΕΙ»

Ποια ήταν η Αθηνά Γεωργαντά

Η Αθηνά Γεωργαντά ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε νεοελληνική, βυζαντινή και ευρωπαϊκή φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του East Anglia (Norwich, Αγγλία) και της Σορβόννης (Paris I).

Για τα θέματα της καλβικής έρευνας είχε διατελέσει προσκεκλημένη ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Κέντρο Ευρωπαϊκών Ανθρωπιστικών Ερευνών, Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 1997) και προσκεκλημένη καθηγήτρια της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι (Δεκέμβριος 2005). Κύρια πεδία ερευνητικής ενασχόλησης: ελληνικός και ευρωπαϊκός ρομαντισμός, βυρωνισμός, διαφωτισμός, πρόσληψη της αρχαιότητας, οίνος και ελληνικός πολιτισμός, μελέτη του ελληνικού τύπου, Καρμπονάροι και επαναστατικά κινήματα 18ου-19ου αί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα