Ελλάδα

Ρόδος: Εντοπίστηκαν 25 άτομα στη θάλασσα – Σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη

Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν και οκτώ παιδιά

Parallaxi
ρόδος-εντοπίστηκαν-25-άτομα-στη-θάλασσα-1021070
Parallaxi

Το πρωί της Τρίτης περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος έλαβε σήμα για την ύπαρξη σκάφους, όπου επέβαιναν μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Στη συνέχεια, ο χειριστής του εν λόγω σκάφους δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους και προσπάθησε να διαφύγει, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ανωτέρω σκάφους.

Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν και οκτώ παιδιά τα οποία εντοπίστηκαν ωστόσο καλά στην υγεία τους

Το περιπολικό σκάφος περισυνέλλεξε τους είκοσι έξι επιβαίνοντες του ταχυπλόου -16 άνδρες, 2 γυναίκες, 6 αγόρια και 2 κορίτσια- και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Ρόδου, καλά στην υγεία τους.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 37χρονος αλλοδαπός εκ των ανωτέρω, ως διακινητής των υπόλοιπων αλλοδαπών, ενώ κατασχέθηκε το εν λόγω ταχύπλοο σκάφος.

Αύξηση 10% στην παράνομη μετανάστευση

Η παράτυπη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα η Frontex, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότερες αφίξεις αφορούν τις διαδρομές της Μεσογείου.

Η Frontex αναφέρει 132.370 απόπειρες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκτός των κανονικών συνοριακών σημείων διέλευσης από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος του Ιουνίου διευκρινίζοντας ότι υπάρχει αύξηση κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Οι δρόμοι της κεντρικής Μεσογείου γνώρισαν κατά το πρώτο εξάμηνο αύξηση κατά ένα τρίτον και αντιστοιχούν στο ήμισυ του συνολικού αριθμού των αφίξεων, καθώς οι αριθμοί των μεταναστών από την Τυνησία προς την Ιταλία αυξήθηκαν.

Λίγες ημέρες πριν, η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψε συμφωνία με την Τυνησία για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, σε μία προσπάθεια ελέγχου των αφίξεων από θαλάσσης εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα