Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Γκιόλιας – Δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ελλάδα από το 1922 μέχρι σήμερα

Όταν δημοσιογράφοι «ενόχλησαν» και το πλήρωσαν με τη ζωή τους στην Ελλάδα

Ιωάννα Μπαντή
σαν-σήμερα-εκτελέστηκε-ο-γκιόλιας-δο-1106164
Ιωάννα Μπαντή

Η δημοσιογραφία έχει ως κύριο στόχο της, την ανάδειξη και προάσπιση της αλήθειας.

Έχουν υπάρξει στιγμές, ωστόσο, που η άσκηση του επαγγέλματος, οι έρευνες και η ανάδειξη γεγονότων, πυροδότησε αντιδράσεις, εντάσεις, προστριβές και δυστυχώς, δολοφονίες. Το 2021, ορισμένες υποθέσεις δημοσιογράφων, ξένων μέσων, έφτασαν μέχρι το Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να διαλευκανθούν και να αποδοθεί τιμή στα θύματα. Και στον ελλαδικό χώρο, έχουν σημειωθεί δολοφονίες δημοσιογράφων, οι οποίες γέννησαν αναστάτωση και ερωτηματικά σε όλη την κοινωνία.

Η Parallaxi σας τις θυμίζει…

1922 : Ο “επιζήμιος για το καθεστώς”, Ανδρέας Καβαφάκης

 Ήταν βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου. Είχε μόλις βγει από τα γραφεία της εφημερίδας του “Ελεύθερος Τύπος” και επιβιβάστηκε στην άμαξα που τον μετέφερε, για να επιστρέψει στο σπίτι του ,στην οδό Τροίας, στην Κυψέλη. Όταν αποβιβάστηκε από την άμαξα τον πλησίασαν τρεις άντρες, οι δύο ντυμένοι με στρατιωτικά, και τον πυροβόλησαν έξι φορές, αφήνοντάς τον νεκρό.

Ως δράστης, συνελήφθη ο 30χρονος  Αντώνης Μαστραντώνης, μέλος αντιβενιζελικής οργάνωσης. Ο ίδιος την ώρα του εγκλήματος βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, ενώ ήταν χρόνια χρήστης ναρκωτικών και έπασχε από επιληψία. Ανέφερε πως αναγνώρισε τον δημοσιογράφο και του επιτέθηκε με τη δικαιολογία πως όσα έγραφε ήταν “επιζήμια για το καθεστώς”. Έπειτα κατονόμασε και τους άλλους δύο συνεργούς του, αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, όταν οι τρεις τους έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.

Ο Ανδρέας Καβαφάκης ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε ελληνόφωνα μέσα με έδρα το Κάιρο, όπως “Ταχυδρόμος”,” Φως” και “Κάιρον”, αλλά και στις “Θάρρος” και “Αμερόληπτος” της Κωνσταντινούπολης, από το 1909. Επτά χρόνια αργότερα, εκδίδει το πρώτο φύλλο ημερήσιου τύπου “Ελεύθερος Τύπος”, ως όργανο στην Αθήνα του κινήματος Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη. Η πένα του ήταν χαρακτηριστική και οξεία, ενώ έδινε τεράστια έμφαση στην ειδησεογραφική ενημερότητα και έρευνα. Είχε ξεκάθαρη στάση την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, ενώ αργότερα διορίστηκε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Ανωτέρας Διευθύνσεως Εξωτερικών στο γραφείο του Ελευθέριου Βενιζέλου, την περίοδο σχηματισμού της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησής του.

Η εφημερίδα συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι σήμερα, με τίτλο “Ελευθεροτυπία”.

1946 : Κώστας Βιδάλης

“Μάζεψα φοβερό υλικό. Θα τα πούμε”, ήταν το τελευταίο μήνυμα που έλαβε η εφημερίδα “Ριζοσπάστης”, από το δημοσιογράφο της, Κώστα Βιδάλη, στις 13 Αυγούστου.

Ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΑΜ και ΚΚΕ, είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλία, με σκοπό να καλύψει τα εγκλήματα των παρακρατικών εναντίων των αριστερών της περιοχής. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις συναδέλφων του για την επικινδυνότητα του ταξιδιού, ο Βιδάλης ήταν αποφασισμένος. Έτσι, 11 Αυγούστου αναχώρησε και είχε προγραμματίσει την επιστροφή του για τις 16 του μήνα. Παρακρατικοί του τοπικού αρχιληστή Σούρλα, σταμάτησαν το τρένο στο οποίο επέβαινε, στην περιοχή του Πλατύκαμπου, τον απήγαγαν, τον βασάνισαν και στο τέλος τον δολοφόνησαν.

Ο Κώστας Βιδάλης ήταν ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών και διακεκριμένος δημοσιογράφος της εφημερίδας “Ριζοσπάστης”. Ταγμένος στο λειτούργημά του και πιστός στην αποστολή του, ο Βιδάλης έπεσε νεκρός σε ηλικία 42 ετών.

1948: Τζορτζ Πολκ

Την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου στην Ελλάδα, ο Αμερικάνος δημοσιογράφος και ανταποκριτής του CBS, ερευνά και αποτυπώνει τις συνθήκες που βιώνει στη χώρα μας, θέλοντας να καταγράψει και να δημοσιεύσει όσα περισσότερα μπορεί. Έγραψε για τη συνεργασία της Χωροφυλακής, Αμερικάνων και μαυραγοριτών, για τους κομμουνιστές και ό,τι ήταν άξιο προσοχής και έρευνας. Εκείνη την περίοδο, οι ΗΠΑ, είχαν στηρίξει οικονομικά την επικρατούσα κυβέρνηση της Ελλάδας, ελπίζοντας στην καταπολέμηση και υποταγή των κομμουνιστών. Ο Τζορτζ Πολκ, πιθανόν, να είχε υποψιαστεί υποκλοπές μεριδίων του χρηματικού ποσού από τις ελληνικές αρχές, όπως φαίνεται από όσα κατέγραψε. Μεγάλη του επιθυμία ήταν να συνομιλήσει και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό των κομμουνιστών, στόχο για τον οποίο προσπάθησε με ζέση.

Το σώμα του, μια εβδομάδα αργότερα, βρέθηκε αναίσθητο και δεμένο χειροπόδαρα, να επιπλέει στο Θερμαϊκό κόλπο. Για τη δολοφονία του κατηγορήθηκε ο Αδάμ Μουζενίδης, επιτελικό στέλεχος του ΚΚΕ, μαζί με τον Βαγγέλη Βασβανά και τον Γρηγόρη Στακτόπουλο. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει πως ο Πολκ συναντήθηκε μαζί με του δύο δολοφόνους σε μια βάρκα, με σκοπό να τον οδηγήσουν στον αρχηγό των κομμουνιστών ,Μάρκο Βαφειάδη. Έπειτα του έδεσαν τα μάτια, τα χέρια και πόδια, τον πυροβόλησαν και τον έριξαν στη θάλασσα.

1971: Αν Τσάπμαν

Η υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της βρετανίδας δημοσιογράφου Αν Τσάπμαν στο Καβούρι Αττικής, τον Οκτώβριο του 1971, συντάραξε συθέμελα την ελληνική και βρετανική κοινωνία. Το σώμα της 24χρονης συνεργάτιδας του BBC εντοπίστηκε στραγγαλισμένο και κακοποιημένο, από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι σε θαμνώδη περιοχή.

Η ίδια βρισκόταν στην Ελλάδα με σκοπό να καλύψει τα πολιτικά δρώμενα της εποχής αλλά και τις αναταράξεις που είχαν προκληθεί από το κυπριακό ζήτημα. Την ημέρα του εγκλήματος , 15 Οκτωβρίου, η ίδια αποχωρίστηκε την ομάδα της ,που είχε προγραμματίσει περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της γραμμής και επέστρεψε στο Καβούρι. Σε μια κοντινή στάση του ξενοδοχείου, περίπου 50 γιάρδες μακριά, βρέθηκε το άψυχο σώμα της αργότερα.

Το έγκλημα αποδόθηκε αρχικά σε έναν ηδονοβλεψία της περιοχής, τον Νίκο Μουντή, ο οποίος έπειτα από βασανιστήρια των αρχών, ομολόγησε. Μετά από δέκα ημέρες, ωστόσο, έκανε ανάκληση της ομολογίας του, αναφέροντας πως η Αστυνομία τον εξανάγκασε, απειλώντας τον. Κομβικό ρόλο στην υπόθεση, έπαιξε ο πατέρας της δημοσιογράφου, Έντουαρντ Τσάπμαν , ο οποίος υποστήριξε πως, τόσο οι ελληνικές, όσο και οι βρετανικές αρχές θέλησαν να βάλουν όσο πιο έγκαιρα γινόταν την υπόθεση στο αρχείο. Ο Τσάπμαν, εντόπισε κενά στην έρευνα των Αρχών και εξ αρχής πίστεψε στην αθωότητα του Μουντή, ο οποίος κατάφερε εν τέλει να αποφυλακιστεί στις 10 Δεκεμβρίου του 1983.

Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, η Τσάπμαν θεωρείται πως ήταν μέλος της αγγλικής μυστικής υπηρεσίας “ΜΙ6” και είχε ως στόχο να καταγράψει με ειδικό μηχάνημα τη συνομιλία μεταξύ του Γιώργου Παπαδόπουλου και του Σπύρου Άγκνιου, ώστε να γνωρίζει η “ΜΙ6” τι επρόκειτο να συμβεί με την υπόθεση της Κύπρου.

1983 : Τζώρτζης Αθανασιάδης

Ήταν 19 Μαρτίου 1983 και ημέρα Σάββατο, όταν ο κύριος μέτοχος και διευθυντής της εφημερίδας “ Η βραδυνή”, Τζώρτζης Αθανασιάδης, βρίσκονταν στα γραφεία του μέσου, μαζί με τον καλό του φίλο Βαγγέλη Κουλιμπίνη και τον τηλεφωνητή, Τάκη Αναγνωστόπουλο. Λίγο αργότερα ένας άντρας θα ζητούσε να συναντήσει τον Αθανασιάδη, όπως κι έγινε. Ακούστηκε ο ίδιος να λέει χαρακτηριστικά :”Δεν είναι δυνατόν, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα”. Ο άγνωστος επισκέπτης έφυγε για λίγο και επέστρεψε στο γραφείο, κρατώντας ένα τσαντάκι. Έβγαλε ένα όπλο και πυροβόλησε τον Αθανασιάδη πισώπλατα. Έπειτα,  το έστρεψε προς τον Κουλιμπίνη και όπλισε, με τη σφαίρα να διαπερνά το σώμα του.

Παρ’ όλο που η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν βασικό κίνητρο του εγκλήματος, τη στενή σχέση που διατηρούσε με τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη σθεναρή υποστήριξη που του έδειχνε, τόσο σε προσωπικό αλλά και σε δημόσιο επίπεδο.  Μάλιστα, ο Καραμανλής προέτρεψε την οικογένεια Αθανασιάδη, να τελέσει κρυφά την κηδεία του φίλου του, για να αποφευχθούν τυχόν ταραχές.

2010: Σωκράτης Γκιόλιας

Σαν σήμερα , 19 Ιουλίου, δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Πρωινές ώρες, οι δράστες, χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού του στην Ηλιούπολη Αττικής, καλώντας τον να κατέβει κάτω, με τη δικαιολογία ότι του κλέβουν το αμάξι. Ο Γκιόλιας, ανυποψίαστος κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας, όταν οι δράστες τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ.

Από έρευνα της Αστυνομίας, προέκυψε ότι τα δύο όπλα των δραστών είχαν χρησιμοποιηθεί ξανά, σε τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης “Σέχτα Επαναστατών”. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας με προκήρυξη που έστειλε, στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Οι δράστες μέχρι σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι .

2021: Γιώργος Καραϊβάζ

Η πιο πρόσφατη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ελλάδα, συνέβη την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 και ήταν αυτή του, αστυνομικού συντάκτη, Γιώργου Καραϊβάζ. Ο δημοσιογράφος επέστρεφε στο σπίτι του στον Άλιμο, μετά την ολοκλήρωση της εκπομπής στην οποία συμμετείχε, “Αλήθειες με τη Ζήνα”.

Οι δύο δράστες του είχαν στήσει ενέδρα και τον περίμεναν να φτάσει. Όταν βγήκε από το όχημά του , ο δημοσιογράφος, δέχτηκε σφαίρες στο κεφάλι και το σώμα του, ρίχνοντάς τον νεκρό. Οι δράστες φορούσαν κράνος και κουκούλα και επιβαίνοντες σε μια μηχανή σκούτερ, έφυγαν αμέσως από το σημείο του εγκλήματος. Από τα ρούχα του τον αναγνώρισε λίγο αργότερα, ο τότε 19χρονος, γιος του, όταν αντίκρισε το σώμα του πατέρα του έντρομος. Στον τόπο της τραγωδίας, οι Αρχές, βρήκαν 17 κάλυκες. Μερικοί έκαναν λόγο για οργανωμένο και καλά σχεδιασμένο έγκλημα, “εκδίκηση” για όσα ερευνούσε και είχε ανακαλύψει ο αστυνομικός συντάκτης.

 

Πηγές :

Ανδρέας Καβαφάκης: Ο δημοσιογράφος και εκδότης που έπεσε θύμα του Εθνικού Διχασμού – Βιογραφία – Σαν Σήμερα .gr (sansimera.gr)

Κώστας Βιδάλης – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του διευθυντή της εφημερίδας “Βραδυνή” Τζώρτζη Αθανασιάδη. Γιατί ο Καραμανλής ζήτησε να γίνει κρυφά η κηδεία – ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (mixanitouxronou.gr)

Remembering murdered journalist George Polk – CBS News

Δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια – Wikiwand

Γιώργος Καραϊβάζ: Το χρονικό της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου στον Άλιμο (enikos.gr)

Η μυστηριώδης δολοφονία της Βρετανής δημοσιογράφου Αν Τσάπμαν στο Καβούρι στη χούντα. Η αγωνιώδης έρευνα του πατέρα της να αποδείξει ότι δολοφόνος δεν ήταν ο Νίκος Μουντής, αλλά η CIA και το Κυπριακό – ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (mixanitouxronou.gr)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα