Σαντορίνη: «Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη του ηφαιστείου»

Τι είπε ο κ. Συνολάκης

Parallaxi
σαντορίνη-δεν-αποκλείεται-μικρή-έκρ-1275412
Parallaxi

Για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Σαντορίνης με τους αλλεπάλληλους σεισμούς αλλά και για το ενδεχόμενο μικρής έκρηξης του ηφαιστείου, μίλησε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών.

«Αυτό το ξέρει μόνο ο κατασκευαστής τους. Είναι η στιγμή να γίνει έλεγχος στα σπίτια. Οποιοσδήποτε καλός πολιτικός μηχανικός μπορεί να το ελέγξει. Είναι καλή η πρωτοβουλία που πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια καλή θεμελίωση και μπορούν να παρασύρουν και άλλες κατασκευές» ανέφερε αρχικά μιλώντας για την ανθεκτικότητα των σπιτιών που βρίσκονται στην Καλντέρα.

Για τα ηφαίστεια που βρίσκονται στην Σαντορίνη και εάν μπορούν να ενεργοποιηθούν από τις σεισμικές δονήσεις είπε: «Είναι γνωστά τα ηφαίστεια. Υπάρχει το Κολόμπο που βρίσκεται βόρεια της Σαντορίνης. Είναι υποθαλάσσιο και κάνει εκρήξεις όπως γίνονται στο ηφαίστειο της Τόγκα. Όπως ανεβαίνει η μάγμα από το κέντρο της γης, υπάρχει η ζώνη καταβύθισης από τη Νότια της Κρήτης. Όλη αυτή η γη, δηλαδή η αφρικανική πλάκα, αρχίζει να λιώνει και να ανεβαίνει στην επιφάνεια σαν μάγμα. Όσο ανεβαίνει στην επιφάνεια φυσικά, όταν φτάσει κοντά, δημιουργούν πιέσεις και αυτοί είναι οι σεισμοί».

Τα τρία σενάρια

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Το τι θα γίνει η μάγμα, αν θα φτάσει μέχρι την επιφάνεια, όπως έγινε το 2011 ή θα σταματήσει είναι άλλο ερώτημα. Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου ένα χρόνο. Υπήρχε μια συμφωνία να μη βγουν οι ειδήσεις προς τα έξω. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα το θυμούνται. Η τωρινή δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη, πιο έντονη. 

Υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια. Μπορεί να γίνει ενεργοποίηση ενός μεγάλου ρήγματος. Τα άλλα δύο αφορούν τα ηφαίστεια. Το ένα είναι το ηφαίστειο που είναι μέσα στη Σαντορίνη και το άλλο είναι το Κολόμπο. Για πόσα χρόνια έχουμε εμπειρία από το ηφαίστειο της Σαντορίνης; 

Στη Χαβάη είναι διαφορετικός ο τύπος του ηφαιστείου σε σχέση με αυτά της Χαβάης. Στη Χαβάη γίνονται ηφαίστεια. Ο τουρισμός αυξάνει. Το μεγάλο πρόβλημα στο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης είναι πώς θα κρατήσεις όλους τους περίεργους. 

Τηρουμένων των αναλογίων η μάγμα προφανώς θα έχει ανέβει λίγο πιο πάνω. Αν φτάσει στην επιφάνεια δεν πρόκειται να έχουμε μια μεγάλη έκρηξη, θα έχουμε μια έκρηξη σαν εκείνη του 1950. Ιστορικά γίνονται μικρές εκρήξεις κατά πενήντα χρόνια».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο δημιουργίας τσουνάμι τόνισε: «Το τσουνάμι αναδείχτηκε χτες ως κύρια μέριμνα. Ένα τσουνάμι μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και από μία μικρή έκρηξη στο Κολόμπο. Για αυτό και πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Το τσουνάμι του 1956 είχε ύψος 2-3 μέτρα στη Νάξο, στην Αμοργό έφτασε και τα 20 μέτρα. Δεν θρηνήσαμε θύματα. Στο τσουνάμι εφόσον υπάρξει έγκυρη προειδοποίηση πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα