Σαντορίνη: Τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών – Η εκτίμηση των ειδικών

Πάνω από 11.000 άνθρωποι και 1.200 ΙΧ έχουν αναχωρήσει

Parallaxi
σαντορίνη-τα-σενάρια-για-την-εξέλιξη-τ-1276663
Parallaxi

Η Σαντορίνη συνεχίζει να σείεται στο “ρυθμό” των Ρίχτερ, με σεισμούς να καταγράφονται κάθε λίγα λεπτά, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, αλλά και στους κατοίκους, που εγκαταλείπουν με κάθε μέσο το νησί.

Η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να επικεντρώνεται στη νησίδα Άνυδρο, με το κρίσιμο ερώτημα να παραμένει: Πόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να δώσει η περιοχή;

Ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει ότι, αν και το ενδεχόμενο είναι μικρό, υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού μεγέθους έως και 6,5 Ρίχτερ.

Παρόμοια εκτίμηση κάνει και ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος τονίζει ότι το μήκος του ρήγματος επιτρέπει έναν σεισμό αυτής της κλίμακας.

Ωστόσο, άλλοι σεισμολόγοι θεωρούν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα εκτονωθεί με μια πιο ήπια δόνηση. «Προσωπικά θα ήθελα έναν σεισμό της τάξης των 5,2-5,3 Ρίχτερ, ώστε να εκτονωθούν οι δυνάμεις πιο γρήγορα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Πάνω από 11.000 άνθρωποι και 1.200 ΙΧ έχουν αναχωρήσει

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από λιμάνια και αεροδρόμια, περίπου 11.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει προς διάφορους προορισμούς. Παράλληλα, τουλάχιστον 1.200 ΙΧ αυτοκίνητα έχουν εγκαταλείψει το νησί.

Στην πλειονότητά τους έχουν φύγει με πλοία της γραμμής και με τα έκτακτα δρομολόγια που έχουν βάλει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και οι υπόλοιποι με πτήσεις, τακτικές και έκτακτες.

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία Aegean, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις της και, εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της η εταιρεία Sky Express τονίζει ότι από τις 3 Φεβρουαρίου 2025 έχει προσθέσει πέντε επιπλέον πτήσεις από και προς το νησί της Σαντορίνης προκειμένου να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών. Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, η εταιρεία πραγματοποίησε συνολικά 8 πτήσεις από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα (6 τακτικές και 2 έκτακτες) και σήμερα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιήσει 8 πτήσεις.

Και με τα πλοία της γραμμής

Πολλοί κάτοικοι και εργαζόμενοι έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν με πλοία.

Στις 17.00 αναχώρησε ένα ακόμη πλοίο για Πειραιά με 1.150 επιβάτες, ενώ άλλα δρομολόγια με προορισμό τον Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για τις 18.50 (πλοίο «Διονύσιος Σολομός») και στις 23.20 (πλοίο «Blue Star 1»).

Έκτακτα μέτρα

Παράλληλα, αποφασίστηκε πως κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, αλλά και στην Πάτμο και τη Λέρο, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η τρίτη δέσμη εκτάκτων μέτρων που εγκρίθηκε από τον Δήμο Θήρας, λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει τα εξής:

Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025.

Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας έως και την Παρασκευή 07/2/2025.

Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών.

Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:

να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα, να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κ.λπ.).

Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στον λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων.

Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025.

Σμηνοσειρά ή προσεισμική ακολουθία;

Μετά τους διαδοχικούς σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, αρκετοί επιστήμονες μιλούν πλέον για την πιθανότητα σμηνοσειράς. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Καρακώστα, η δραστηριότητα φαίνεται να μετατοπίζεται και να σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης, εκτιμά ότι η κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας πιθανότατα θα οδηγήσει σε προοδευτική αποδυνάμωση των δονήσεων, κυρίως στη Σαντορίνη. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σεισμός των 5 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος.

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός», δηλώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ ο Ευθύμιος Λέκκας εκτιμά ότι το μέγεθος είναι μικρό για να θεωρηθεί κύριος σεισμός.

Υπάρχει ηφαιστειακή διέγερση στη Σαντορίνη;

Ένα ακόμη ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι αν η έντονη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ηφαιστειακή διέγερση.

Ωστόσο, ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα ηφαίστεια της Καμμένης και του Κολούμπου μπορεί να ενεργοποιηθούν».

Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αύριο, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να επικαιροποιήσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Σημειώνεται πως συστάσεις και οδηγίες προς τους πολίτες των χωρών τους, που βρίσκονται ή πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, εξέδωσαν οι ξένες αρχές.

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (04/02), αύξησε την ανησυχία αρκετών πολιτών, αφού ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων ημερών.

Κεφαλογιάννη: “Όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα”

“Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης ήταν το θέμα της σημερινής ευρείας σύσκεψης, στην οποία ο καθηγητής Σεισμολογίας Δρ. Κώστας Παπαζάχος μάς ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και την πορεία του φαινομένου αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.

Από την πρώτη στιγμή όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού είναι σε ετοιμότητα, παρακολουθεί τις εξελίξεις, και είναι σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους επιστημονικούς φορείς”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη.

Και συνεχίζει: “Στην σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Βασιλική Κουτσούκου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Ανδρέας Φιορεντίνος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Διευθυντής του γραφείου της Υπουργού Δρ. Γιώργος Παπατζανής, η Διευθύντρια του ΕΟΤ, υπεύθυνη για τα γραφεία του Οργανισμού στο Εξωτερικό Άντζελα Βαρελά και η σύμβουλος της Υπουργού Τουρισμού Ηλέκτρα Παπαζάχου.

Νωρίτερα, συμμετείχα στη διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια και θέμα την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.)”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα