Σεισμοί στη Σαντορίνη: Υπάρχει παραπληροφόρηση, απαιτούμε μέτρα -Μιλούν στην Parallaxi κάτοικοι του νησιού
Μεταφέρουν πώς έζησαν τα εφιαλτικά 24ωρα με τις συνεχείς δονήσεις
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί αυτή την στιγμή στη Σαντορίνη για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.
Τουλάχιστον 3.000 άτομα έχουν φύγει από τη Σαντορίνη υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού, η ΕΜΑΚ είναι ήδη στο νησί, σκηνές έχουν στηθεί σε διάφορα γήπεδα, ενώ αρκετοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στο αυτοκίνητο τους για λόγους ασφαλείας. Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Καλντέρας όπου βρίσκεται και το λιμάνι, τα 112 πέφτουν «βροχή». Σε ένα 48ωρο έχουν σημειωθεί πάνω από 200 σεισμοί. Η σεισμική ακολουθία παρατηρείται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έκρηξη ηφαιστείου αλλά και για τσουνάμι.
Ωστόσο, αρκετές πληροφορίες που λέγονται ή γράφονται αγγίζουν τα όρια της παραπληροφόρησης.
H parallaxi μίλησε με κάτοικους του νησιού οι οποίοι περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.
Η Γαρυφαλιά είναι δασκάλα στο νησί και όπως λέει οι τελευταίες δύο νύχτες ήταν ψυχοφθόρες: “Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα σημειώνονται ασταμάτητοι σεισμοί κάθε 5-10 λεπτά και είναι όλοι αισθητοί, καθώς κάθε σεισμός συνοδεύεται από έντονο βουητό, κάτι που είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο. Οι τελευταίες δύο νύχτες πέρασαν πολύ δύσκολα, καθώς φοβόμασταν να κοιμηθούμε, και, ακόμη κι αν προσπαθούσαμε, μας ξυπνούσε ο σεισμός πολύ συχνά. Μετά ή πριν από κάθε σεισμό, τα σκυλιά γαβγίζουν ασταμάτητα. Χθες το βράδυ, οι περισσότεροι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω στις πλατείες, κοιμόντουσαν στα αυτοκίνητά τους, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μια βαλίτσα στο χέρι. Τα αεροδρόμια και τα λιμάνια είναι γεμάτα από κόσμο, ενώ πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεις διαθέσιμο εισιτήριο. Ωστόσο, ο δρόμος προς το λιμάνι είναι εξαιρετικά επικίνδυνος λόγω της πιθανότητας κατολίσθησης.
Επιπλέον, δεν έχουμε βοήθεια για τα εισιτήρια! Έχουμε λάβει οδηγίες για τις 8 περιοχές στις οποίες πρέπει να κατευθυνθούμε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, καθώς και για τις περιοχές στις οποίες πρέπει να βρεθούμε σε περίπτωση εκκένωσης, ανάλογα με την περιοχή διαμονής μας. Επίσης, έχουμε ενημερωθεί για τις περιοχές στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση. Στις σκηνές δεν έχει παραμείνει ο κόσμος, καθώς μας ενημέρωσαν ότι εγκαταστάθηκαν εκεί η ΕΜΑΚ, εκπαιδευμένοι σκύλοι, ειδικοί διασώστες, γιατροί και άλλοι, οι οποίοι πραγματοποιούν συνεχώς συσκέψεις.
Τα σχολεία είναι κλειστά σήμερα, 3/2, αλλά δεν έχουμε ακόμα ενημέρωση για το αν θα παραμείνουν κλειστά και τις επόμενες μέρες, γεγονός που μας δυσκολεύει να αποφασίσουμε αν πρέπει να παραμείνουμε ή να φύγουμε για κάποιο διάστημα από το νησί. Όλοι προσευχόμαστε και ελπίζουμε να μην συμβεί τίποτα σοβαρό και όλοι οι άνθρωποι να παραμείνουν ασφαλείς.”
H Ζένια είναι κάτοικος του νησιού και αναφέρει πως οι μόνιμοι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς: “Βρισκόμαστε σε μία ανησυχία διότι τα ρίχτερ έχουν ανέβει το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οι περισσότεροι παρακολουθούμε τα νέα από ειδικούς και επιστήμονες. Ήδη έχουν αναχώρησει άπειροι κάτοικοι του νησιού με το πλοίο της γραμμής είτε με το αεροπλάνο. Δυστυχώς λόγω πετρωμάτων είτε μορφολογίας του νησιού κάποιες φορές οι κάτοικοι της Σαντορίνης προτιμούν να κοιμούνται έξω για την ασφάλεια τους. Κυρίως στα αυτοκίνητα , δεν γνωρίζω για σκηνές. Οι περισσότερες σκηνές είναι των διασωστών.
Τον φόβο των νιώθει κι αισθάνεται ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, οπότε αλλάζει και ο τρόπος αντιμετώπισης. Αλλά και πολύ γνωστοί δικoί μου κοιμηθήκανε στα σπίτια τους σε ετοιμότητα για έναν μεγάλο σεισμό αλλά με ψυχραιμία. Επιπροσθέτως, να σημειωθεί πως τέλος βδομάδας υπάρχει έκθεση horeca που σημαίνει ότι αρκετοί κάτοικοι της Σαντορίνης είχαν ήδη κλεισμένα εισιτήρια.
Οι αρχές έχουν λάβει κάποια μέτρα ο Δήμος έχει ενημερώσει τους προέδρους του κάθε χωριού και υπάρχουν κάποιες εθελοντικές οργανώσεις. Έχουν κατέβει ομάδες διάσωσης σε περίπτωση που γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός. Να αναφέρουμε πως οι σεισμοί είναι τεκτονική και δεν έχουν καμία σχέση με τα ηφαίστεια της Καλντέρας είτε με το Κολούμπο. Υπάρχει μια μεγάλη παραπληροφόρηση, η οποία ευχόμαστε να σταματήσει.
Λάβαμε οδηγίες στο που πρέπει να συγκεντρωθούμε σε περίπτωση σεισμού το κάθε χωριό έχει το δικό του χώρο συγκέντρωσης. Μεγαλωμένη σ’ αυτό το νησί εγώ και πολλοί άλλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμών διότι το έχουμε μάθει από το σχολείο. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος προς το παρόν απλώς πρέπει να υπάρχει η συνείδηση από τον καθένα μας και να πράττουμε με ψυχραιμία έτσι ώστε να μην γίνει κάποιο ατύχημα. Όπως για παράδειγμα το να κάθεσαι στο γκρεμό είτε σε κάποιο κλειστό χώρο.
Το νησί είναι ένα ηφαίστειο από μόνο του με μεγάλη ιστορία , που σημαίνει υπάρχει ελαφρόπετρα, άσπα αλλά και πολλά άλλα πετρώματα που είναι πολύ εύκολο να Κατολισθήσουν. Αυτό που επικρατεί αυτές τις μέρες είναι και δυστυχώς το ότι δεν υπάρχουν εισιτήρια για όλους η αν υπάρχουν είναι πάρα πολύ ακριβά.
Δηλαδή, αν κάποιος σε περίπτωση που φοβάται πάρα πολύ τους σεισμούς είτε έχουν κάποιο παιδί που φοβάται δεν μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να φύγει εάν πρέπει μια οικογένεια να πληρώσει γύρω στα 500 + 600 € σύνολο. Προς το παρόν πολλές αεροπορικές έχουν βάλει έκτακτες πτήσης και περιμένουμε ίσως μπει κάποιο έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο. Οι κάτοικοι του νησιού απαιτούν έκτακτες πτήσεις και ακτοπλοϊκά. Δυστυχώς όταν μιλάμε για φυσικές καταστροφές πάντα θα υπάρχει φόβος και η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές. Πάντα θα υπάρχει ο φόβος διότι ζούμε στην Ελλάδα τα ρήγματα είναι άπειρα όπως και τα ηφαίστεια. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάποιον σεισμό οπότε σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανησυχία και ο φόβος. Όπως έχουμε ενημερωθεί και διαβάζουμε τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά.”
Ο Νίκος είναι επίσης μόνιμος κάτοικος της Σαντορίνης και δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει το σπίτι του: “Για τους ντόπιους αυτή η κατάσταση με τους σεισμούς είναι οικεία, γιατί έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο το 2011. Έχουμε ανά δέκα λεπτά σεισμό, από 3 έως 5 ρίχτερ. Υπάρχει ανησυχία από όλους μας, αρκετοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί, τις επόμενες ώρες περιμένουμε μεγάλο κύμα εγκατάλειψης. Η νύχτα πέρασε πολύ δύσκολα, αρκετοί κάτοικοι μαζεύτηκαν σε σημεία συνάντησης που έχει ορίσει ο δήμος, κάποιοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα, εγώ ήμουν σε ετοιμότητα με τα απαραίτητα, έτσι ώστε αν γίνει κάποιος σεισμός να εγκαταλείψουμε κατευθείαν το σπίτι, οι σεισμοί δεν ήταν ισχυροί, όμως ήταν συνεχής.
Αυτή την στιγμή, υπάρχουν δυνάμεις στο νησί, έχει έρθει η ΕΜΑΚ, η πυροσβεστική με περισσότερα άτομα και περιμένουμε να δούμε. Ο Δήμος είναι κοντά στους κατοίκους και ενημερώνει διαρκώς, τα 112 πέφτουν βροχή, υπάρχουν οδηγίες κυρίως για το ποια σημεία πρέπει να αποφεύγουμε, αφού οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για κατολισθήσεις και όλα τηρούνται ευλαβικά. Εγώ προσωπικά δεν σκέφτομαι να εγκαταλείψω, όλα τα σπίτια στην Σαντορίνη είναι μονοκατοικίες και διώροφα, η ασφάλεια των κτιρίων είναι μεγαλύτερη από εκείνη της πολυώροφης πολυκατοικίας. Κάποια σπίτια είναι παλιά φυσικά και χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων είναι καινούρια και πιο ασφαλή. Ακόμη και όταν νοιώθουμε τον σεισμό, δεν φοβόμαστε μην φύγει κάποιος τοίχος ή κάποιο ταβάνι.
Όταν έγιναν οι πρώτοι σεισμοί, οι πρώτες μας σκέψεις ήταν πως ενεργοποιείται το ηφαίστειο. Τελικά, αυτό που ενεργοποιήθηκε είναι το ρήγμα που υπάρχει στις γύρω περιοχές και στα γύρω νησιά. Το ηφαίστειο δεν επηρεάζεται από αυτό μέχρι στιγμής. Έχουμε λάβει οδηγίες για τα σημεία που πρέπει να κατευθυνθούμε στην περίπτωση μεγάλου σεισμού ή ό,τι άλλο προκύψει. Τα σημεία αυτά το βράδυ γεμίζουν. Υπάρχει κόσμος στο νησί, γιατί μετά τα Χριστούγεννα ξεκίνησε να γεμίζει λόγω σεζόν. Οικογένειες και παιδιά έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση, το λιμάνι έχει αρκετό κόσμο αλλά είναι και αρκετά επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει στο λιμάνι αυτή την στιγμή διότι βρίσκεται στην περιοχή της Καλντέρας, όπου οι πτώσεις βράχων εκεί είναι πιο συχνές. Για εμένα είναι ρίσκο όποιος αποφασίσει να φύγει με πλοίο να πάει οδικώς στο λιμάνι, διότι περιμένουμε σεισμούς μεγέθους 6-7 ρίχτερ. Αν λοιπόν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και γίνει ένας τόσο μεγάλος σεισμός όταν ο κόσμος κατεβαίνει στο λιμάνι θα μετρήσουμε πολλά θύματα σε εκείνη την περιοχή. Από την άλλη, τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και είναι πολύ ακριβά.
Εγώ δεν θέλω να εγκαταλείψω το σπίτι μου, όλα για όλα είναι επένδυση δική μου, δεν μπορώ να το εγκαταλείψω πολύ εύκολα. Κάποιες πιο ευκατάστατες οικογένειες στο νησί δεν έχουν τέτοιο θέμα και φεύγουν, εγώ δεν θέλω, δεν το βλέπω τόσο επικίνδυνο όσο το παρουσιάζουν κάποια Μέσα. Αν ο κόσμος είναι σε ετοιμότητα και είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψει. Το πιο επικίνδυνο σε αυτή την κατάσταση είναι αν υπάρχει ενεργοποίηση του ηφαιστείου. Συχνά πυκνά νοιώθουμε τους σεισμούς όχι σε τέτοια ένταση, όμως αυτή η κατάσταση μας βοηθά να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.”