Ελλάδα

Σχεδόν μισό μηνιάτικο για να μεγαλώσεις ένα βρέφος στην Ελλάδα του 2024

«Το γάλα και οι πάνες είναι απλώς τα δέντρα στο... δάσος των εξόδων. Θέλουμε να κάνουμε δεύτερο παιδί, αλλά το σκεφτόμαστε»

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
σχεδόν-μισό-μηνιάτικο-για-να-μεγαλώσε-1103961
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Πάνες, βρεφικό γάλα, κρέμες φαγητού, σαμπουάν / κρέμες μπάνιου, πιπίλες, μπιμπερό, ρούχα, επισκέψεις στο γιατρό, παιχνίδια, βαζάκια βρεφικών γευμάτων και πόσα ακόμη που μπαίνουν στην εξίσωση.

Το να μεγαλώνεις ένα μωρό στην Ελλάδα το 2024 αποδεικνύεται… ακριβό σπορ, με τους γονείς να αναγκάζονται να ξοδέψουν μέχρι και μισό μηνιάτικο για να προσφέρουν τα απαραίτητα στο παιδί τους.

Σε μια χώρα που το ζήτημα της υπογεννητικότητας προβληματίζει διαρκώς, που ο πληθυσμός της γερνάει, και τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους να κοιτάνε από που θα κόψουν για να μην λείψει τίποτα στο νέο μέλος της οικογένειας.

Ο θηλασμός εξοικονομεί εκατοντάδες ευρώ το μήνα από τις τσέπες των γονιών, αλλά τι κάνουν όσοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν και φόρμουλες για τα παιδιά τους κατόπιν υπόδειξης του παιδιάτρου;

«Μέχρι πριν λίγο καιρό θηλάζαμε κανονικά, αλλά τους τελευταίους μήνες ο παιδίατρος μας είπε ότι το παιδί θα πρέπει να πάρει και βρεφικό γάλα σε σκόνη. Παθαίνουμε διαρκώς ένα σοκ με τις τιμές στην αγορά. Κάθε εβδομάδα χρειαζόμαστε και νέο κουτί. Μέσα στο μήνα μπορεί και έως 8. Αυτό που αγοράζουμε εμείς κάνει 25 ευρώ. Το μήνα δηλαδή ένα ποσό των 200 ευρώ φεύγει μόνο για αυτόν το σκοπό» μας λέει η Ιωάννα, μητέρα ενός παιδιού 8 μηνών.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις πιο υψηλές τιμές (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) στα είδη φόρμουλας στην ΕΕ. Μπορείς να βρεις στην αγορά τιμές και από 10 ευρώ, όμως οι γονείς θεωρούν ότι όσο πιο ακριβό είναι ένα προϊόν, τόσο θα είναι και καλύτερο για το παιδί τους.

Σε γνωστές μάρκες βρεφικού γάλακτος σε σκόνη οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα είναι εξωφρενικά πιο ακριβές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από 32 έως 53% σε σχέση με τη Λετονία, από 144 έως 171% ακριβότερο σε σχέση με το Βέλγιο, από 78 έως 136% σε σύγκριση με την Ολλανδία, από 102 έως 114% στο… κρας τεστ με την Αυστρία, από 167 έως 213% πάνω σε αντίθεση με τις χαμηλότερες τιμές σε Φιλανδία, Σουηδία, από 146 έως 197% πιο ακριβό από όσο πωλείται στη Γαλλία.

«Δεν είναι μόνο το γάλα. Η καθημερινότητα ενός παιδιού θέλει ακόμη χίλια-δυο πράγματα. Κάθε βδομάδα κοιτάζουμε τα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ για να βρούμε την καλύτερη προσφορά για τις πάνες. Ανάλογα με τα κιλά του μωρού και την μάρκα που θα επιλέξεις “παίζουν” και οι τιμές. Στα 10 με 15 ευρώ. Μιλάμε για ένα πακέτο την εβδομάδα σίγουρα» σημειώνει ο Γιώργος πατέρας ενός παιδιού 7 μηνών.

Ένα μηνιαίο πακέτο 180 τεμαχίων πανών στην Ελλάδα πωλείται κοντά στα 48 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή στη Σουηδία ανέρχεται κάτω από τα 35 ευρώ.

Και τί γίνεται φυσικά στην περίπτωση της οικογένειας που έχει δύο παιδιά μικρής ηλικίας;

«Μισό μηνιάτικο φεύγει για τις ανάγκες του παιδιού μόνο σε γάλα και πάνες. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό πιστεύω ότι ξοδεύουμε γύρω στα 450 ευρώ το μήνα» υπογραμμίζει ο Μήνας που έχει ένα παιδί 3 μηνών και ένα που πλησιάζει τα 2 χρονών.

Και αν το γάλα και οι πάνες είναι το «δέντρο», το «δάσος» είναι γεμάτο με πολλά ακόμη έξοδα σε καθημερινή και μηνιαία βάση για τους γονείς βρεφών στην Ελλάδα.

Βαζάκια φαγητού που κοστίζουν περίπου 2 ευρώ το ένα.

Σκόνες φαγητού που η μέση τιμή κυμαίνεται στα 5 ευρώ.

Βρεφικές κρέμες σώματος, σαμπουάν, μωρομάντηλα που το καθένα από αυτά κάνει 2 ευρώ, σε προσφορά στα σούπερ μάρκετ.

Μπιμπερό, πιπίλες, ρούχα, σαλιάρες, που μπορεί να μην είναι υπερβολικό έξοδο, αλλά και αυτά αγοράζονται σε ποσότητες από τους γονείς σε μηνιαία βάση.

Και φυσικά οι επισκέψεις σε γιατρό που και αυτές κοστίζουν.

«Κάθε μήνα πρέπει να επισκέπτεσαι τον παιδίατρο για μετρήσεις σε βάρος, ύψος, κτλ. Ένα 50αρικο θα πρέπει να το δώσεις. Αν προκύψει και κάτι έκτακτο, όπως για παράδειγμα μια ασθένεια, υπολόγισε ένα έξτρα 50αρικο το μήνα. Συν ότι προκύψει για σιρόπια, αντιβιώσεις» μας λέει ένας ακόμη γονιός.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται βέβαια και πολλά ακόμα πράγματα απαραίτητα για ένα βρέφος, από καρότσι και καθισματάκι αυτοκινήτου μέχρι κρεβατάκι και παιχνίδια.

Και κλείνοντας τη συζήτηση με όλους τους γονείς ενός βρέφους που διανύει τον πρώτο χρόνο ζωής του, η ερώτηση που τους κάναμε ήταν «το σκέφτεστε για δεύτερο παιδί;».

Η απάντηση λίγο – πολύ η ίδια.

«Το θέλουμε πολύ, αλλά πώς, όταν ξέρεις ότι όλα αυτά που πληρώνεις τώρα σε εννιά μήνες θα είναι επί δύο;»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα