Σχολή για… μελλόνυμφους προτείνει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης πρότεινε μια σειρά «πρακτικών» μέτρων για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, όπως την επιστροφή των μελλόνυμφων στα... θρανία

Parallaxi
σχολή-για-μελλόνυμφους-προτείνει-ο-μ-1111867
Parallaxi

Ειδικές… σχολές για τα ζευγάρια που σκέφτονται να παντρευτούν, ώστε να τους προετοιμάσει για το έγγαμο βίο, εξετάζει η Εκκλησία, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας, απέναντι στην «αποδυνάμωση» που συντελείται στη σύγχρονη εποχή.

Χθες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης ημέρας των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος πρότεινε μια σειρά πρακτικών μέτρων προς αυτόν τον σκοπό, όπως την επιστροφή των μελλόνυμφων στα θρανία για εντατικά μαθήματα, προτού ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας.

Οπως επισήμανε, «οι θεωρούμενες λειτουργικές δυσχέρειες σχετικά με την παραδοσιακή οικογένεια μαζί με τον ατομοκεντρικό τρόπο της σύγχρονης πραγματικότητας οδηγούν όλο και περισσότερα ζευγάρια στη διάρρηξη της συζυγικής σχέσης, τον χωρισμό και το διαζύγιο».

Εκτός των άλλων, για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, ο κος Φιλόθεος, σύμφωνα με Τα Νέα, πρότεινε επίσης τη δημιουργία κεντρικού ταμείου για την ενίσχυση των κυήσεων, την περεταίρω ανάπτυξη των Σχολών Γονέων που λειτουργούν με ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η δημιουργία Βιωματικών Ομάδων Γονέων και κατασκηνωτικά τριήμερα για οικογένειες.

Παράλληλα, ο κ. Φιλόθεος επισήμανε ότι θα πρέπει η Εκκλησία να προχωρήσει σε έρευνα και καταγραφή των οικογενειακών προβλημάτων και να καταρτίσει τους κληρικούς και τα εκκλησιαστικά στελέχη για τα συγκεκριμένα θέματα. Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία σταθμών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας της οικογένειας και για την παροχή βοήθειας σε οικογένειες εξαρτημένων ατόμων από ουσίες, τυχερά παιχνίδια ή από το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο μητροπολίτης Θεόφιλος τόνισε ότι σήμερα «οι θεσμοί, τόσο της Εκκλησίας όσο και της παραδοσιακής οικογένειας, αποτελούν στόχο αρνητικής κριτικής ή και εστιασμένης αποδόμησης, αφού: α) συνιστούν θεσμούς που απαιτούν μακροχρόνια δέσμευση σε συγκεκριμένο πλαίσιο, β) προσδίδουν στα μέλη τους ορισμένη ταυτότητα και γ) υπάρχει έντονη προβολή, κυρίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, των αρνητικών φαινομένων που μπορεί να εκδηλώνονται στο πλαίσιο των δύο θεσμών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται επικοινωνιακά η παραδοσιακή οικογένεια σαν ένας κοινωνικός θεσμός που «γεννά» προβλήματα, χωρίς αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση· και μάλιστα όταν η όντως λειτουργική οικογένεια είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι αποτελεί παράγοντα προφύλαξης και διαφύλαξης της ψυχικής υγείας παιδιών και γονέων».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα