Ελλάδα

Σε αποχή διαρκείας από Δευτέρα, οι συμβολαιογράφοι της Κεντρικής Μακεδονίας

Λένε όχι στην ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων – Η θέση της κυβέρνησης

Parallaxi
σε-αποχή-διαρκείας-από-δευτέρα-οι-συμβ-939240
Parallaxi

Αποχή ξεκινούν από την επόμενη Δευτέρα, (20/11) οι συμβολαιογράφοι Αθήνας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Καστοριάς και της Φλώρινας, αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων.

Οι συμβολαιογράφοι μετά από γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή ζητώντας την απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων», υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που προωθείται από την κυβέρνηση ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια σχετικά με την ηλεκτρονική υπογραφή. Οι σύλλογοι θα επανεξετάσουν τη στάση τους σε 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από την αποχή εξαιρούνται η σύνταξη πληρεξουσίων, η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων και η σύνταξη πράξεων συναινετικής λύσης γάμου.

Πράξεις που δεν διενεργούνται κατά τη διάρκεια της αποχής

-Όσες έχουν μεταβιβαστικό χαρακτήρα (π.χ. πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, ανταλλαγές, διανομές, αποδοχές κληρονομιάς κ.τ.λ.)

-Για όσες πράξεις απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (π.χ. πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομιάς, προσύμφωνα πώλησης, κ.τ.λ.)

Παράλληλα, δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί.

Κυρανάκης: Τι ζητάμε και τι δεν ζητάμε από τους συμβολαιογράφους

«Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων», σχολίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «απαντώντας σε όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, δημοσιεύω για πρώτη φορά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών μας στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους συλλόγους συμβολαιογράφων.

Εκτός σχεδίου δόμηση: Συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και ΠΟΜΙΔΑ αντιδρούν στην απόφαση του ΣτΕ

Εκτός σχεδίου δόμηση: Συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και ΠΟΜΙΔΑ αντιδρούν στην απόφαση του ΣτΕ

Τι ζητάμε από τους συμβολαιογράφους:

1) Από τον Ιανουάριο του 2024, που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.

2) Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.

3) Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης μηχανικού.

4) Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.

Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους συμβολαιογράφους:

1) Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.

2) Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το ελληνικό κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου».

Καταλήγοντας ο κ. Κυρανάκης τονίζει ότι «αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνει σήμερα. Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν».

πηγή: dikastiko.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα