Σε απόγνωση οι κάτοικοι στις Βούτες με τα έντονα γεωλογικά φαινόμενα – «Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει»
Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Βουτών Ηρακλείου, Μπάμπης Αλογδιανάκης
Εικόνα: Eurokinissi
Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στις Βούτες Ηρακλείου μετά τα έντονα γεωλογικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κυριολεκτικά κρέμονται από τα χείλια των σεισμολόγων και των γεωλόγων και φυσικά και του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα που βρίσκεται στην περιοχή μαζί με ομάδα επιστημόνων της Πολιτικής Προστασίας.
«Ο κόσμος είναι ανήσυχος. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που είναι στο επίκεντρο του φαινομένου είναι σε απόγνωση. Περιμένουμε όλοι με αγωνία τα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Βουτών Ηρακλείου, Μπάμπης Αλογδιανάκης.
«Αν είχαμε σεισμό θα ξέραμε τι γινόταν»
Σε ερώτηση εάν και στο παρελθόν είχαν υπάρξει παρόμοια φαινόμενα είπε: «Σε τόσο μεγάλη έκταση όχι. Το χειρότερο είναι που δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Όταν έχουμε έναν σεισμό ξέρουμε τι είναι, γίνεται ο σεισμός, γίνονται οι μετρήσεις και προχωράμε. Εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Πόσο σοβαρό είναι; Θα μεγαλώσει η διάμετρος του ρήγματος; Μήπως ξαφνικά γίνει κάποια καθίζηση; Αυτά είναι τα ερωτήματα που μας καίνε και περιμένουμε απαντήσεις».
Να βγούμε στην έκτακτη ανάγκη
Όπως τόνισε πάντως ο πρόεδρος των χωριού είναι πολύ σημαντικό να χαρακτηριστεί η Κοινότητα σε έκτακτη ανάγκη: «Είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει. Απ’ ό,τι ξέρω το έχει αιτηθεί ο δήμαρχος μας Αλέξης Καλοκαιρινός ο οποίος είναι όλη μέρα στο πλευρό μας και μαζί με όλη τη δημοτική αρχή κάνουν ότι μπορούν. Εχουν ζητήσει μαζί και με τον κύριο Λέκκα να μπει η κοινότητα σε έκτακτη ανάγκη. Θα είναι σημαντικό για να δοθούν γρήγορα οι όποιες βοήθειες και να μην χάσουμε χρόνο ενόψει και της τουριστικής περιόδου».
Να βρεθούν άμεσα λύσεις
Το μεσημέρι της Δευτέρας 28/4 είχε προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των φορέων και της Πολιτικής Προστασίας. «Το γεγονός ότι το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας αλλά και των ερευνών της επιστημονικής κοινότητας καθησυχάζει εν μέρει τους κατοίκους του χωριού αλλά η ουσία είναι να βρεθεί η αιτία του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί για να περιοριστούν οι ζημιές. Περιμένουμε να έρθουν σαρωτές, drone και άλλα μηχανήματα που θα βοηθήσουν στην έρευνα και στην καταγραφή του προβλήματος. Για την ώρα μένουμε ψύχραιμοι και κοντά στους συγχωριανούς μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».