Σε τροχιά υλοποίησης η νέα γέφυρα που θα συνδέει Ελλάδα και Τουρκία – Πού θα γίνει, πόσο θα κοστίσει

Η νέα γέφυρα θα είναι καλωδιωτή τριών ανοιγμάτων, με το μήκος της να ανέρχεται σε 811 μέτρα, εκ των οποία τα 344 μ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας

Parallaxi
σε-τροχιά-υλοποίησης-η-νέα-γέφυρα-που-θ-1323253
Parallaxi

Σε ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης της νέας γέφυρας που θα συνδέει Ελλάδα και Τουρκία στον Έβρο προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως αναγράφεται στην σχετική απόφαση το ποσό που απαιτείται ως δημόσια δαπάνη φτάνει τα 67,5 εκατ. ευρώ.

Αφορά το τμήμα της γέφυρας που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά. Ο πλήρης τίτλος της πράξης είναι Κατασκευή 2ης Διασυνοριακή Γέφυρα στην περιοχή της συνοριακής διόδου “Κήποι – Ύψαλα”.

Η υλοποίηση του έργου από την ελληνική πλευρά θα πραγματοποιηθεί από την Εγνατία Οδός Α.Ε. η οποία και είχε προχωρήσει στην εκπόνηση των σχετικών μελετών και για την αντίστοιχη τουρκική πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκική Γενική Διοίκηση Αυτοκινητοδρόμων (KGM).

Η νέα γέφυρα θα είναι καλωδιωτή τριών ανοιγμάτων, με το μήκος της να ανέρχεται σε 811 μέτρα, εκ των οποία τα 344 μ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

Θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο.

Θα κατασκευαστεί μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από την υπάρχουσα γέφυρα των Κήπων.

Η επίσημη ονομασία της είναι «Γέφυρας Φιλίας και Εμπιστοσύνης Κήποι-Ύψαλα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά καταλαμβάνει τα 150 μέτρα της γέφυρας, ενώ η τουρκική 291 μέτρα. Από τουρκικής πλευράς τον εποπτικό ρόλο είχε η Τουρκική Γενική Διοίκηση Αυτοκινητοδρόμων (KGM).

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, καθώς εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV (Βερολίνο-Σόφια-Θεσσαλονίκη), τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο Χ και τις βαλκανικές χώρες, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Η κατασκευή της κύριας κεντρικής καλωδιωτής γέφυρας θα γίνει με δύο διαφορετικές δημοπρατήσεις, μία από την ελληνική και μία από την τουρκική πλευρά, για το τμήμα της γέφυρας που αφορά στην εκάστοτε επικράτεια, και αντίστοιχα η κατασκευή από δύο αναδόχους, έναν για κάθε πλευρά.

Να σημειωθεί πως η υφιστάμενη γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο το 1954 και λειτούργησε το 1964.

Πηγή: ypodomes.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα