Ελλάδα

Σε ύφεση η φωτιά στη Σταμάτα – Αναζωπύρωση του μετώπου στην Κερατέα

Οι εξελίξεις από τις φωτιές που καίνε στη χώρα

Parallaxi
σε-ύφεση-η-φωτιά-στη-σταμάτα-αναζωπύρ-1182597
Parallaxi

Σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στη περιοχή της Σταμάτας.

Αυτή την ώρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κύριο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 41 οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ και από αέρος παρέχουν συνδρομή 12 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο συντονιστικά.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων απο τις περιοχές της Αμυγδαλέζας, Σταμάτας, Ροδόπολης και Γαλήνης προς ασφαλή κατεύθυνση.

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στην περιοχή της Κερατέας και για το λόγο αυτό αυξήθηκαν τα ενάερια μέσα και θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 12 σπίτια έχουν καεί στην Κερατέα.

Πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ανοιχτό το ΟΑΚΑ για φιλοξενία κατοίκων από τις περιοχές που εκκενώθηκαν

Άνοιξε το ΟΑΚΑ για να υποδεχτεί κατοίκους των περιοχών που μαίνονται πυρκαγιές, ενώ ήδη έχουν φτάσει εκεί λεωφορεία με παιδιά από κατασκηνώσεις στον Διόνυσο, που εκκενώθηκαν συντεταγμένα.

Η υποδοχή πυρόπληκτων στο ΟΑΚΑ αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, με τη διοίκηση του σταδίου. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε νωρίτερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των πολλαπλών μετώπων.

Φωτιά στον Λόφο Φιλοπάππου

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Λόφο Φιλοπάππου, στην Αθήνα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις Αρχές και στο σημειο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό πλήρη έλεγχο.

Πυρκαγιά στο Λουτράκι

Παράλληλα, νέα φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Στέρνα, λίγο μετά το Λουτράκι, στα Γεράνεια Όρη.

Στο σημείο έσπευσαν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη η φωτιά είναι πάνω από τις ιαματικές πηγές πολύ κοντά σε σπίτια, αλλά εκτίμησε ότι θα ελεγχθεί άμεσα.

Πυρκαγιά στην Σταμάτα Αττικής, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού – στάχτης

Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Μέτρα για την αποφυγή της εισπνοής καπνού από πυρκαγιά

  • Σε περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται η απομάκρυνση από την περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από την περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:
    • Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
    • Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
    • Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
    • Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.
    • Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

Μέτρα για την αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία

  • Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
  • Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα