Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού – Σε επιφυλακή οι Αρχές, καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι
«Δεν υπάρχει κύμα φυγής, οι περισσότεροι των μόνιμων κατοίκων παραμένουν στο νησί» σημειώνει ο δήμαρχος Σαντορίνης
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 09:59 ανοιχτά της Αμοργού.
Ειδικότερα, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε βόρεια της Αρσεσίνης Αμοργού.
Όπως είπε ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Καραστάθης έχουν καταγραφεί και αναλυθεί 550 σεισμοί σε 10 ημέρες. Από αυτούς οι 185 ήταν πάνω από 3 Ρίχτερ.
Γκανάς: Λαμβάνονται μέτρα για όλα τα πιθανά σενάρια – Δε χρειάζεται πανικός
«Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο χθες το βράδυ 19:45 ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς ο οποίος μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Κάθε 5-10 λεπτά έχουμε βουητό και σεισμό, λέει ο αντιδήμαρχος Ανάφης
Για τις δύσκολες ώρες που περνούν και στην Ανάφη μετά τους συνεχείς σεισμούς που έχουν προβληματίσει τους ειδικούς, μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο αντιδήμαρχος του νησιού περιγράφοντας ότι «ακούμε βουητό και μετά κούνημα, κάθε 5-10 λεπτά έχουμε σεισμό».
«Ειδικά σήμερα τη νύχτα υπήρχε ένα δίωρο που έκανε βουητό ανά 1-2 λεπτά» πρόσθεσε.
Ωστόσο ο Σοφοκλής Κολυδάς σημείωσε ότι «διατηρούμε την ψυχραιμία μας» προσθέτοντας πως «έχουμε καλύτερα πετρώματα από ό,τι η Σαντορίνη».
«Παρά τη συχνότητα των σεισμών τους οποίους καταλαβαίνουμε όταν είναι πάνω από 4 Ρίχτερ, γιατί υπάρχει απόσταση και γίνεται σε υποθαλάσσιο χώρο, παρά το γεγονός αυτό, η ζωή εξελίσσεται, θα έλεγα με μια κανονικότητα. Προφανώς υπάρχει η ανησυχία και η αναμονή να ακούσουν τους εξειδικευμένους τους σεισμολόγους για το τι θα πουν κάθε μέρα αλλά η ζωή εξελίσσεται κανονικά» ανέφερε ο Δήμαρχος Σαντορίνης Νικόλαος Αναστάσιος Ζώρζος, περιγράφοντας πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή των Κυκλάδων τις τελευταίες ημέρες.
Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά, σημείωσε ο κ. Ζώρζος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Εμείς θα περιμένουμε, όπως κάναμε και μετά τις προηγούμενες συσκέψεις και τις προτάσεις που έκανε η Επιστημονική επιτροπή προς το Υπουργείο και τις αποφάσεις που πήρε το Υπουργείο και εναρμονιζόμαστε εν πολλοίς με αυτά που έχουν αποφασιστεί» επισήμανε ο Δήμαρχος.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, δεν υπάρχει κύμα φυγής, ωστόσο κάποιοι κυρίως εργαζόμενοι αναζήτησαν τρόπο να φύγουν ενώ οι περισσότεροι των μόνιμων κατοίκων παραμένουν στο νησί. Άλλωστε σημείωσε, μετά την ηφαιστειακής προέλευσης σεισμικότητα το 11 και το 12, το νησί απέκτησε μεγάλη εμπειρία και έμαθαν οι κάτοικοι, πράγματα τα οποία τους ήταν άγνωστα μέχρι τότε.
Όσο αφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμοστεί, ο κ. Ζώρζος σημείωσε πως «είναι στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας και έχουμε συντάξει, το οποίο το έχουμε παρουσιάσει εδώ και αρκετούς μήνες, ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας με χώρους καταφυγής και με ό, τι είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό έχει παρουσιαστεί σε κάθε κοινότητα, παρουσιάζεται στα δικά μας social, επομένως, γνωρίζουν οι κάτοικοι οι περισσότεροι, τουλάχιστον εκείνοι που έχουν ενδιαφερθεί, το τι πρέπει να κάνουν».