Σιδηρόδρομος: Εγκαθίστανται κάμερες – Τι είναι ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας που επιστρέφει
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης - Τι αναφέρουν οι μηχανοδηγοί
Την παραμονή του δεύτερου μηχανοδηγού στην καμπίνα μηχανοδήγησης για λόγους ασφαλείας, αλλά και την εγκατάσταση καμερών προκειμένου αυτό να πιστοποιείται, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε νέα τηλεοπτική του εμφάνιση την Παρασκευή, παρά το αντίθετο αίτημα της Hellenic Train, το οποίο είχαν γνωστοποιήσει οι μηχανοδηγοί.
«Τις τελευταίες μέρες διαβάζω, ακούω, βλέπω καταγγελίες κάποιων συνδικαλιστικών σωματείων που λένε ότι δήθεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης του δεύτερου μηχανοδηγού στις αρτηριακές αμαξοστοιχίες. Εκεί που υπάρχει σήμερα μέτρο επιβολής δύο μηχανοδηγών. Αυτό όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά θα βάλουμε και κάμερες μέσα στην καμπίνα του μηχανοδηγού ώστε να διαπιστώνουμε ότι όντως είναι δύο οι μηχανοδηγοί στα δρομολόγια που πρέπει να είναι δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης.
Ο ίδιος συνέδεσε το ζήτημα των καμερών και με την παρακολούθηση «πραγμάτων» ή δραστηριότητας στο χώρο της καμπίνας, σημειώνοντας ότι η κάμερα δευτερευόντως θα εγκατασταθεί ώστε «να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι συμβαίνουν άλλα πράγματα μέσα στις καμπίνες ή μεταφέρονται άλλα πράγματα».
Παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, υποδέχτηκε θετικά τη διαβεβαίωση της συνέχισης της ύπαρξης δεύτερου μηχανοδηγού στα τρένα, χαρακτήρισε «παντελώς άστοχη» την τοποθέτησή του αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς πραγμάτων μέσα στην καμπίνα κατηγορώντας τον για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης: «Αναφορικά με την παντελώς άστοχη δήλωση του κ. Κυρανάκη γύρω από πράγματα και τις κάμερες που προτίθεται να τοποθετήσει, δηλώνουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών δεν μπορεί να επαναφέρει σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την μεταφορά παράνομων υλικών στις καμπίνες μηχανοδήγησης, ρίχνοντας λάσπη στους μηχανοδηγούς, προκειμένου να συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος των Τεμπών».
Η ΠΕΠΕ επαναλαμβάνει ότι η τραγωδία των Τεμπών «θα είχε αποφευχθεί αν λειτουργούσαν στοιχειωδώς τα συστήματα ασφαλείας στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, η σηματοδότηση, η Τηλεδιοίκηση και το ΕΤCS» προσθέτοντας ότι το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση αυτών των έργων «και όχι σε επικοινωνιακές εξαγγελίες για συστήματα GPS που…θα εντοπίζουν τα τρένα και δήθεν αποτελούν δικλείδα ασφαλείας. Αν υπάρχει έστω και μια χώρα στην Ευρώπη που αποδέχεται το…. GPS ως δικλείδα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μεταφορές, θα παρακαλούσαμε τον κ. Κυρανάκη να μας την κατονομάσει και να ενημερώσει και το επιβατικό κοινό για αυτήν», σημειώνει η ΠΕΠΕ.
Υπενθυμίζει επίσης ότι ήδη από το 2024 στην Hellenic Train εφαρμόζεται σύστημα παρακολούθησης των μηχανοδηγών και ρωτά γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση που είχε κατατεθεί στον ΟΣΕ για μηνιαίο δειγματοληπτικό έλεγχο των συνομιλιών, προκειμένου να ελέγχεται η ορθή τήρηση του Κανονισμού. «Προτείνουμε στον κ. Κυρανάκη να ρωτήσει τον κ. Τερεζάκη για το θέμα, δεν μπορεί, κάτι θα γνωρίζει ο «μεταβατικός» Δ/νων Σύμβουλος του ΟΣΕ».
Επιστρέφει ο προιστάμενος αμαξοστοιχίας
Ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, επανέλαβε ότι θα επανέλθει και ο προιστάμενος αμαξοστοιχίας, ο οποίος «λειτουργεί περίπου σαν διευθυντής του τρένου – έχει εκπαίδευση μηχανοδηγού, έχει εκπαίδευση σταθμάρχη, ξέρει όλες τις δουλειές. Μαζί με το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας που φτιάχνουμε, θα μπορεί να διαπιστώνει δυνητικούς κινδύνους και να επεμβαίνει. Αυτός ο κρίσιμος ρόλος καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Θα τον επαναφέρουμε».
Αναφερόμενος μάλιστα στο δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι «ο σταθμάρχης που έκανε το τραγικό λάθος στα Τέμπη, είχε κάνει το ίδιο λάθος και δύο ώρες πριν. Τότε το κακό αποτράπηκε χάρη στην εμπειρία και την εκπαίδευση του συνοδού της αμαξοστοιχίας, δηλαδή του προϊσταμένου, ο οποίος εντόπισε την παραβίαση και ζήτησε απαντήσεις».
Τον ισχυρισμό αυτόν έσπευσαν να διαψεύσουν οι μηχανοδηγοί υπογραμμίζοντας πως ο αν. υπουργός «έχει λάθος πληροφόρηση». Υπενθύμισαν ότι ο μηχανοδηγός της Προαστιακής Αμαξοστοιχίας ήταν αυτός που εντόπισε την λανθασμένη διευθέτηση των αλλαγών και καθώς αν συνέχιζε θα εκτροχιαζόταν ο συρμός, σταμάτησε. Στην συνέχεια ο εργαζόμενος από το προσωπικό κίνησης που βρισκόταν στον πίσω θάλαμο μηχανοδήγησης ζήτησε να πληροφορηθεί τον λόγο της οπισθοπορείας μέσω ραδιοτηλεφώνου για να τον καταγράψει στο φύλλο πορείας: «Ευτυχώς από τις συνομιλίες αυτές υπάρχει και οπτικό υλικό, το οποίο θα έπρεπε να είχε δεί ο κ. Κυρανάκης πριν τοποθετηθεί δημόσια για ένα θέμα που προφανώς δεν γνωρίζει», τονίζουν οι μηχανοδηγοί.
Παραθέτουν επίσης στοιχεία για το μεγάλο ατύχημα που είχε συμβεί στην ίδια περιοχή το 2008 με εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας στην είσοδο του σταθμού Λάρισας. «Και τότε υπήρχε και προϊστάμενος στην Αμαξοστοιχία και υποδείγματα είχαν επιδοθεί σε αυτήν για την πορεία της. Αυτό που δεν λειτουργούσε – και τότε – ήταν η σηματοδότηση η τηλεδιοίκηση και το ETCS με αποτέλεσμα η επιβατική αμαξοστοιχία IC74 να εισέλθει σε παρακαμπτήριο γραμμή και ενώ είχε λάβει και γραπτές εντολές για την διέλευση της από την ευθεία. Από θαύμα τότε δεν θρηνήσαμε θύματα. Αρκεί κάποιος να ψάξει το φωτογραφικό υλικό από το συμβάν και θα καταλάβει τι εννοούμε. Τα παθήματα, δεν έγιναν ποτέ μαθήματα για την Ελληνική Πολιτεία».
Να σημειωθεί ότι η ΠΕΠΕ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον κ. Κυρανάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου καθώς – όπως αναφέρει – δεν χρειάζεται άλλη επικοινωνία, παρά μόνο ουσία.
Οσον αφορά το προσωπικό του ΟΣΕ, ο κ. Κυρανάκης, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στον σιδηρόδρομο, επεσήμανε ότι στόχος είναι να καλυφθούν οι 2.000 οργανικές θέσεις στον Οργανισμό, χωρίς ωστόσο να αναφέρει σε τί βάθος χρόνου: «Θα αλλάξει ο νόμος. Θα γίνουν προσλήψεις άμεσες και στον ΟΣΕ και στη ΡΑΣ και στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για να γίνει στελέχωση ευρωπαϊκού επιπέδου. Ο σκοπός είναι να φτάσει ο ΟΣΕ στις 2.000 οργανικές θέσεις», είπε απευθύνοντας για άλλη μια φορά κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού που δουλεύουν στις σιδηροδρομικές υποδομές «να έρθουν εδώ και να μεταφέρουν τεχνογνωσία».
Πηγη – ethnos.gr / Μαρία Λιλιοπούλου