“Smoke free στον απόλυτο βαθμό” η ΔΕΘ στα επόμενα χρόνια
Τι φιλοδοξεί η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ.
Να καταστεί η Διεθνής ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης “smoke free στον απόλυτο βαθμό” μέσα στα επόμενα χρόνια, φιλοδοξεί η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, η οποία από πέρυσι εφαρμόζει 100% την αντικαπνιστική νομοθεσία, όπως εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9FM” ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης. Περιγράφοντας τη φιλοσοφία πίσω από την καθιέρωση της ΔΕΘ ως μιας διεθνούς διοργάνωσης χωρίς τη συνήθεια του καπνίσματος, ως μιας smoke free δηλαδή εκθεσιακής δραστηριότητας, τονίζει πως “και ένα και δύο τσιγάρα να γλυτώσει η επισκέπτης, είναι κέρδος” και προσθέτει ότι στόχος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ είναι να εστιάσει ως προς αυτό στις νεαρότερες ηλικίες.
«Είναι πολλοί λίγοι εκείνοι οι χρόνιοι καπνιστές που προχωράνε στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ για τα νέα παιδιά αυτό είναι κάτι πιο εύκολο. Εκτιμώ πως καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών μας είναι νέοι άνθρωποι -περίπου το 50% είναι από 15 χρονών μέχρι τα 38 ώς 39- είναι εκεί που έχει μεγαλύτερη σημασία η καμπάνια κατά του καπνίσματος» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo.
Η έμφαση δε που θα δοθεί στο πιο νεανικό τμήμα του πληθυσμού της χώρας αποτελεί έναν κύριο στόχο για τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα που με τους σχεδιασμούς του συστρατεύεται με τον εθνικό στόχο. «Καθώς αυτή η προσπάθεια χρειάζεται μια ωρίμανση, ένα μεταβατικό στάδιο, νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε εκεί, στις νεαρότερες ηλικίες, ώστε σε μερικά χρόνια -δεν μπορεί ίσως να γίνει άμεσα ή στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2020- αλλά δεν χρειάζονται και πολλά χρόνια, να έχουμε καταφέρει να γίνει η ΔΕΘ “smoke free” στο απόλυτο βαθμό» αναφέρει ο κ.Ποζρικίδης.
Θεμέλιο για τη φετινή προσπάθεια αποτέλεσε η διοργάνωση της 83ης ΔΕΘ το 2018. «Ξεκινήσαμε πέρυσι μια καμπάνια, σε συνεργασία με την “Παπαστράτος”, η οποία πήγε πάρα πολύ καλά, προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε, να διώξουμε τον καπνό από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ένα θετικό τρόπο, χωρίς τις αρνητικές, σκληρές φωτογραφίες, όπως αυτές π.χ που υπάρχουν στα πακέτα και στις καμπάνιες που δείχνουν πόση ζημιά κάνει το κάπνισμα» σχολίασε ο κ.Ποζρικίδης, που τόνισε πως το αποτέλεσμα αποτιμήθηκε ως θετικό με βάση τη συνολική αντικαπνιστική προσέγγιση στους κλειστούς χώρους, “όπου δεν υπήρχε στο 100% τσιγάρο”, αλλά και την περιορισμένη στους ανοιχτούς: στην περυσινή, πρώτη smoke free διοργάνωση της μεγαλύτερης γενικής έκθεσης της χώρας, υπήρξε σχεδιασμός για όσους τελικά επιθυμούσαν να καπνίσουν οι οποίοι είχαν στη διάθεσή τους “προσεγμένους επτά ειδικά διαμορφωμένους χώρους που είχαν στηθεί για αυτό το σκοπό”, κάτι που θα ισχύσει και φέτος.
Όπως και το 2018 δε, έχει ζητηθεί από την TUV Austria, “τη μεγαλύτερη εταιρία πιστοποίησης υπηρεσιών”, να πιστοποιήσει τον συγκεκριμένο, smoke-free χαρακτήρα της έκθεσης, όπως ανέφερε ο κ.Ποζρικίδης, κάτι “που έγινε με επιτυχία” και το περασμένο έτος.
Πηγή: ΑΠΕ, Σωτήρης Κυριακίδης