Γερμανικός τύπος: «Η Αθήνα απορρίπτει επιστροφές προσφύγων από Γερμανία»
Ο γερμανικός Τύπος για την αντίδραση Βορίδη ως προς τη γερμανική δικαστική απόφαση για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα
«Για τους πρόσφυγες που έχουν υποβάλει πρώτα αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και στη συνέχεια έκαναν νέα αίτηση στη Γερμανία, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να επιστραφούν στην Ελλάδα. Αυτό αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να τους δεχτεί πίσω», αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, που αναπαράγει μεταξύ άλλων και το Spiegel στην ιστοσελίδα του.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης δήλωσε στο ελληνικό ειδησεογραφικό δίκτυο ΣΚΑΙ ότι αντίστοιχες επιστροφές αποκλείοντται υπό τις παρούσες συνθήκες. ‘Όσο δεν υπάρχει ισοκατανομή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία επιστροφή’», δήλωσε ο κ. Βορίδης, σημειώνει το Spiegel (σσ: είχε μάλιστα προηγηθεί τηλεοπτική σύνδεση της DW με τον ΣΚΑΙ για το ίδιο θέμα).
Παρ’ όλα αυτά, αν κάνει κάποιος μία διεθνή σύγκριση, καταλήγει το περιοδικό, «η Γερμανία παραμένει πολύ μπροστά: Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχει μακράν την πρώτη θέση όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου. Mε την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να ακολουθούν με μεγάλη διαφορά».
Ο γερμανικός Τύπος αποχαιρετά τον Πάπα
H κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου σήμερα αλλά και το μήνυμα του αποθανόντος – σε αντιδιαστολή με την στάση των πολιτικών που έσπευσαν στη Ρώμη για την κηδεία του σχολιάζεται από τον γερμανικό Τύπο.
«Το έργο του Πάπα Φραγκίσκου έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον κόσμο που θα τον αποχαιρετήσει», γράφει η Süddeutsche Zeitung. Η σχολιάστρια θεωρεί πως «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Φραγκίσκος επέλεξε ένα διαφορετικό μέρος για την τελευταία του κατοικία. Δεν ήθελε να ταφεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, αλλά στην αγαπημένη του εκκλησία, τη Σάντα Μαρία Ματζόρε, εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν τα καντήλια: Το Βατικανό ήταν ο χώρος εργασίας του, αλλά όχι η αιώνια κατοικία του… Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (το πραγματικό όνομα του Πάπα) ήταν ένας σεμνός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που αγαπούσε τους ανθρώπους και ήταν ικανός να δείξει ειλικρινή ενσυναίσθηση. Σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τα μεγαλεία και το «Greatness», έδειξε τι πραγματικά σημαίνει μεγαλείο».
Το περιοδικό Spiegel αναφέρεται συγκεκριμένα σε αρχηγούς κρατών, τους οποίους δεν κατονομάζει ωστόσο, που «δεν άκουγαν τον Πάπα όσο ήταν εν ζωή, αλλά βρίσκονται στη Ρώμη για να αποχαιρετήσουν μια προσωπικότητα που δεν είχε τίποτα κοινό μαζί τους. Θα φορέσουν τα θλιμμένα τους πρόσωπα αλλά κυρίως θα κάνουν ένα πράγμα: θα τον χρησιμοποιήσουν ως στολίδι τους. Για πολλούς πολιτικούς που εκφράζουν τη θλίψη τους από τη Δευτέρα του Πάσχα, είναι οι εικόνες από τη Ρώμη που μετράνε – όχι το μήνυμα που άφησε πίσω του ο Πάπας… Ας ελπίσουμε ότι η Εκκλησία θα παραμείνει ένας άβολος θεσμός και μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Στο πνεύμα του αποθανόντος».
ΕΕ προς Ελλάδα για τον «σκιώδη ρωσικό στόλο»
«Κανένα πλοίο για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας: Η ΕΕ καλεί την Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην γερμανική έκδοχη των Εuronews, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στην έκκληση ομάδας Ευρωβουλευτών «να αναλάβει πιο συνεπή δράση κατά του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας την πώληση παλαιών πλοίων στη Ρωσία ως ‘εντελώς ανεύθυνη επιχειρηματική πρακτική’».
Σύμφωνα με τους συντάκτες, «η Ελλάδα, μια χώρα με ισχυρή ναυτιλιακή βιομηχανία, έχει επικριθεί για τον παραδοσιακό της ρόλο στο εμπόριο ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Αν και το εμπόριο αυτό έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των κυρώσεων της ΕΕ, δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς».
Πηγή: DW