Σπίτι Μου»: Τα συν και τα πλην του προγράμματος – Επιπλέον 5.000 δικαιούχοι
«Σε κάποια προάστια της Αθήνας, είναι αδύνατο να βρει κάποιος κατοικία στο ποσό που καλύπτει το πρόγραμμα»
Για την μεγάλη απήχηση και τους νέους δικαιούχους του προγράμματος στεγαστικής κάλυψης για νέους «Σπίτι Μου» μίλησε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Σάντρα Γεράγγελου τονίζοντας ότι «είναι αρκετά θετικό παλλά χρήζει διορθώσεων» που θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες.
«Έχουν εξαντληθεί οι πόροι του προγράμματος “Σπίτι Μου” γι’ αυτό το λόγο και διπλασιάζονται. Άλλα 375 εκατ. προστίθεται στο πρόγραμμα και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε άλλους 5.000 νέους δικαιούχους» ανέφερε η κ. Γεράγγελου. λέγοντας ότι «είναι ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα» που όμως «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα δεδομένα της αγοράς. Υπάρχει πρόβλημα στην ανεύρεση του σπιτιού με βάση τα κριτήρια που έχει το πρόγραμμα».
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τόνισε ότι εκτός από την παλαιότητα του οικήματος προς αγορά είναι και τα χρήματα, που είναι από τα δύο κριτήρια του προγράμματος και το ηλικιακό είναι εξίσου σημαντικό.
«Αυτή τη στιγμή κάποιος που θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, κατ αρχάς θα πρέπει να είναι μέσα στο ηλικιακό όριο 25 έως 39 ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείουμε μια ηλικιακή κατηγορία των 26- 30 ετών που ήταν παιδιά των μνημονίων, άρα δεν κατάφεραν μέσα στα χρόνια της κρίσης να αποκτήσουν μια κατοικία και αυτή τη στιγμή λόγω ηλικίας είναι εκτός του προγράμματος» σχολίασε.
Σύμφωνα με τη φοροτεχνικό το στεγαστικό δάνειο καλύπτει το 90% της αξίας του ακινήτου, το οποίο θα πρέπει να είναι μέχρι 200.000 ευρώ. «Σε κάποια προάστια όπως τα νότια ή τα βόρεια, είναι αδύνατο να βρει κάποιος κατοικία σε αυτό το ποσό» σημείωσε.
Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια εξήγησε ότι υπάρχει μία διεύρυνση των δικαιούχων, κυρίως όσον αφορά το κατώτατο εισόδημα. «Έχουμε αλλαγή και η αλλαγή είναι ότι προσμετράται και το τεκμαρτό εισόδημα. Το κατώτατο όριο είναι 10.000 για το ατομικό, 24.000 για το ζευγάρι» δήλωσε η φοροτεχνικός προσθέτοντας ότι πολλοί υποψήφιοι μένουν εκτός του προγράμματος γιατί το εισόδημά τους δεν καλύπτει την πιστοληπτική ικανότητα που θέτει κάθε τράπεζα.
Να επεκταθεί και στην ανέγερση κατοικίας το πρόγραμμα
Όσον αφορά τον χρόνο κατασκευής των ακινήτων που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι του προγράμματος διευκρίνισε ότι η δεκαπενταετία μετράει από την ημερομηνία έκδοσης της αδείας και όχι από την ημερομηνία αποπεράτωσης του ακινήτου. Γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βρει και νεότερης ηλικίας ακίνητο.
«Ένα νέο σπίτι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο όριο της αξίας του ακινήτου. Αυτή τη στιγμή το ανώτατο ποσό εκταμίευσης είναι 150.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κάποιος ότι δεν μπορεί να βρει νέο ακίνητο αξίας 150.000. Θα πρέπει λοιπόν και να αυξηθεί το όριο της εκταμίευσης του δανείου, να αλλάξουν γενικότερα τα κριτήρια ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί περισσότερο στην προσφορά των κατοικιών που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά» ανέφερε η κ. Γεράγγελου. Και όπως πρόσθεσε θα πρέπει να εξεταστεί από την ΔΥΠΑ να επεκταθεί και στην ανέγερση κατοικίας ιδίως στην επαρχία όπου υπάρχουν οικόπεδα. Κάτι που αυτή την στιγμή δεν παρέχεται ως δυνατότητα μέσω του συγκεκριμένου δανείου.
«Χρήζει διορθώσεων. Το πρόγραμμα αυτό είναι αρκετά θετικό παλλά χρήζει διορθώσεων ούτως ώστε να μπορέσει να καλύψει πολύ περισσότερες περιπτώσεις νέων που θέλουν να αγοράσουν την πρώτη κατοικία τους» δήλωσε η φοροτεχνικός.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ