Σπουδάζουν αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους
Η σκληρή πραγματικότητα για πολλούς νέους
Η μερική απασχόληση αποτελεί το ύστατο καταφύγιο για χιλιάδες νέους υψηλών προσόντων. Αυτή η στροφή γίνεται διότι δεν μπορούν να βρουν θέσεις μόνιμης εργασίας πάνω στον τομέα που έχουν σπουδάσει.
Αυτή είναι μία πραγματικότητα για πολλούς νέους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και πάρα το γεγονός ότι η κατάσταση βελτιώνεται σε σχέση με τα χρόνια των Μνημονίων και της πανδημίας, εντούτοις ακόμα οι έξι στους δέκα Έλληνες και μάλιστα υψηλών προσόντων καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία σταθερής εργασίας και να μη φύγουν εκτός Ελλάδας.
Αν και υποχώρησε σημαντικά το ποσοστό αυτό μεταξύ των ετών 2020-2021, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 49 ετών από 70,4% το 2020 μειώθηκε σε 61,4% το 2021, συνεχίζει να αποτελεί μια πραγματικότητα για ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων.
Πολλοί είναι οι νέοι που λόγω συνθηκών αναγκάζονται να συμβιβαστούν με εργασίες είτε άσχετες των σπουδών τους είτε χαμηλών οικονομικών αποδοχών.
«Είναι πραγματικά λυπηρό να προσπαθείς, να διαβάζεις, να μοχθείς για 5-6 χρόνια έτσι ώστε να πάρεις το πτυχίο και το μεταπτυχιακό σου και τελικά να καταλήγεις είτε σε μία άλλη εντελώς άσχετη εργασία είτε να δουλεύεις για ψίχουλα» αναφέρει η Μαρία, 27 χρονών.
Η Μαρία σπούδασε Ψυχολογία, έκανε το μεταπτυχιακό της στην Αγγλία και αφού επέστρεψε στην Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή εργασιακή πραγματικότητα της χώρας.
«Ήξερα πως τα πράγματα δεν θα ήταν ιδανικά όταν θα επέστρεφα και πως κανείς δεν θα έστρωνε το κόκκινο χαλί για να περάσω, όμως η κατάσταση ήταν τόσο απελπιστική που κατέληξα να αλλάξω τελείως κατεύθυνση για να μπορέσω να ζήσω. Γιατί όταν είσαι 20 χρόνων και δεν δουλεύεις μπορείς να ζεις με το χαρτζιλίκι των γονιών σου. Όταν φτάνεις 27 χρονών και οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες μεγαλώνουν, εκείνα τα χρήματα δεν φτάνουν»
Έτσι για να καταφέρει να ζήσει, αναζήτησε και βρήκε εργασία σε διαφορετικό τομέα από εκείνον που τόσα χρόνια σπούδαζε. Οπότε τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιείτε με τα τουριστικά.
«Επειδή αναλαμβάνω διάφορα projects και μιλάω με κόσμο σε συνεντεύξεις, υπάρχει το κομμάτι της ψυχολογίας. Βέβαια δεν μπορώ να πω σε καμία περίπτωση ότι ασχολούμαι με το αντικείμενο των σπουδών μου. Απλώς προσπαθώ να μαζέψω κάποια χρήματα και ταυτόχρονα προσπαθώ να βρω κάτι πιο κοντά στις σπουδές μου γιατί είναι κάτι που με ενδιαφέρει.»
Ο Μανώλης, 28 χρονών, τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται σε μίνι μάρκετ αν και έχει σπουδάσει Φιλολογία.
«Δεν μπορώ να περιμένω πότε θα βρω μία δουλειά πάνω στο αντικείμενο σπουδών μου. Τα έξοδα και οι υποχρεώσεις “τρέχουν” διαρκώς. Οπότε κάπως πρέπει να βρω χρήματα και η λύση είναι να δουλέψω σε ένα μίνι μάρκετ κοντά στο σπίτι μου. Δεν μπορώ να ζήσω ούτε με part time δουλειές ούτε με την ελπίδα πότε θα βρεθεί μία σταθερή εργασία σχετική με το αντικείμενο μου. Εύχομαι να αλλάξει κάτι γιατί τώρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εξέλιξης και με τον κόπο που έκανα αισθάνομαι πως δεν μου αξίζουν τα λίγα χρήματα που παίρνω.»
Ο Γιάννης, 32 ετών, τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο δημοσιογραφικό χώρο, έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.
«Μπορώ να πω ότι είμαι από τους… τυχερούς που έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δουλεύουν σταθερά στο αντικείμενο πάνω που έχουν σπουδάσει. Κατάφερα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα και να ζω από αυτό. Και λέω χόμπι γιατί από μικρό με θυμάμαι με μια εφημερίδα στο χέρι, με ανοιχτό ραδιόφωνο τα σαββατοκύριακα και ατελείωτες ώρες ακρόασης ΕΡΑ ΣΠΟΡ, σημειώνοντας σε χαρτιά τα αποτελέσματα από τα αθλήματα. Κάποια στιγμή βέβαια αναγκάζεσαι να κατέβεις από το… συννεφάκι που ζεις, να δεις ότι δεν είναι τίποτα εύκολο στην επαγγελματική αρένα και ότι θα πρέπει να παλέψεις πάρα πολύ για να ξεχωρίσεις. Ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, όπου η αγορά είναι μικρή και οι υποψήφιοι για μια θέση πολλοί. Είναι μια δουλειά που ξέρεις εξ αρχής ότι ο χρόνος που θα ξοδέψεις γι’ αυτήν δε θα μεταφραστεί (πάντοτε) στα ανάλογα χρήματα. Ξεχνάς ωράρια, σαββατοκύριακα, αργίες. Το να έχεις ωστόσο στις μέρες μια σταθερή εργασία πάνω σε αυτό που έχεις σπουδάσει και δε θα… κλαις τα χρόνια που πέρασες στα πανεπιστημιακά έδρανα, είναι ευλογία. Έστω και αν χρειάζεται να δουλεύεις σε τρία και τέσσερα μέσα για να τα βγάλεις πέρα, στο τέλος της ημέρας λες ότι αξίζει τον κόπο».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Parallaxi, στην οποία συμμετείχαν 260 άτομα το 33% εργάζεται πάνω στο αντικείμενο των σπουδών, ενώ το 67% απάντησε πως κάνει άλλη δουλειά.
- Σχετικά με το αν δουλεύουν full ή part time, το 72% έχει πλήρης εργασία, ενώ το 28% βρίσκεται μερική απασχόληση.
- Το 66% δηλώνει πως οι οικονομικές απολαβές δεν αντιστοιχούν στις σπουδές που έχει κάνει, ενώ το 34% αναφέρει πως είναι επαρκή τα χρήματα.
- Αναφορικά με την δυνατότητα εξέλιξης, το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μπορεί να εξελιχθεί, ενώ το 44% επισημαίνει πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
- Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το 58% προτιμάει να εργάζεται part time σε αντικείμενο που έχει σπουδάσει σε αντίθεση με το 42% που αναφέρει ότι προτιμάει να εργάζεται κάπου full time ακόμα και αν δεν σχετίζεται με τις σπουδές του.