Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η συμμορία Vor V Zakone – Διέπραττε διαρρήξεις, αρπαγές, τοκογλυφίες
Πώς δρούσε η σκληρή συμμορία Γεωργιανών - «Κόκκινοι» στόχοι της Interpol αρχηγός και υπαρχηγός
Μια σκληρή συμμορία Γεωργιανών VOR V ZAKONE που διέπραττε διαρρήξεις, αρπαγές, τοκογλυφίες και εκβιασμούς σε Αθήνα και στην επαρχία «ξεδοντιάστηκε» από την Ασφάλεια Αττικής.
Η συμμορία, που ήταν δομημένη στα πλαίσια των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων και ομάδων του Ευρασιατικού οργανωμένου Εγκλήματος, με τον τίτλο «VOR V ZAKONE (Thief in Law)» είχε θύματα, μεταξύ άλλων, τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας που μπούκαραν στο σπίτι του στην Ακρόπολη ενώ είχαν κάνει διάρρηξη και στο σπίτι της μητέρας του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά για να τη λεηλατήσουν.
Μάλιστα, το κύκλωμα με εσωτερικό μηχανισμό, εκτός από τις επιδρομές στα σπίτια, εκτεινόταν και στο πεδίο των εκβιασμών και την παροχή προστασίας τόσο στους διαρρήκτες όσο και στους τοκογλύφους.
Στην ιεραρχία εξέχουσα θέση κατείχε ο Γεωργιανός αρχηγός, ο οποίος έχει «στεφθεί» VOR, τίτλο που τον κάνει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονταν όλα τα μέλη της ομάδας δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωση τους.
Δεξί του χέρι, ένας ομοεθνής του, έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνου και Κορυδαλλού, ο οποίος παρείχε πληροφορίες στα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας, τις οποίες λάμβανε από αποκλειστικές νοσοκόμες, επίσης υπηκόους Γεωργίας, προκειμένου αυτά να προβούν σε διαρρήξεις κατά το χρόνο απουσίας των ιδιοκτητών και ενοίκων από τις οικίες τους!
Μάλιστα, ήταν τέτοιος ο φόβος και η πίεση που ασκούσε ο αρχηγός στα μέλη της συμμορίας του για να τα χειραγωγεί, που – όπως αναφέρεται στην δικογραφία – τον Οκτώβριο του 2022 άσκησαν ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση σε ένα τότε μέλος της ομάδας, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγηθεί σε αυτοχειρία με τη χρήση υποπολυβόλου!
Η ακτινογραφία της συμμορίας
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, που παρουσιάζει το newsit.gr, «πρωινές ώρες της 12-01-2024, από Αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών, για τον εντοπισμό και την σύλληψη μελών συμμορίας, που διέπρατταν κλοπές από οικίες και αποθήκες, αρπαγές, εκβιασμούς και τοκογλυφίες.
Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον μήνα Οκτώβριο του έτους 2022 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές από οικίες και αποθήκες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς και στην επαρχία. Επιπλέον, τα μέλη της επιδίδονταν σε αρπαγές, εκβιασμούς και τοκογλυφίες. Η συμμορία ήταν δομημένη στα πλαίσια των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (κατά την διεθνή ορολογία «VOR V ZAKONE»).
Οι χρισμένοι με τον συγκεκριμένο τίτλο «VOR V ZAKONE (Thief in Law)» είναι οι καθοδηγητές των οργανώσεων, εμπνέουν τον σεβασμό σε όλα τα μέλη της ομάδας και στις αντίστοιχες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς.
Υπακούουν στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής και έχουν οργανώσει όλες τις δραστηριότητες και επαφές τους γύρω από αυτό, απορροφώντας και όλο τον περίγυρο τους στο ίδιο μοτίβο. Κύριο χαρακτηριστικό της συμμορίας είναι η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα», η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική βάση.
Στην ιεραρχία εξέχουσα θέση κατέχει ο Αρχηγός, ο οποίος έχει «στεφθεί» VOR, δηλαδή έχει λάβει τίτλο που τον κάνει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονται όλα τα μέλη της ομάδας δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωση τους.
Την θέση αυτή του αρχηγού “VOR” την κατείχε κατηγορούμενος ο οποίος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο στο επίπεδο των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων (διαρρήξεις, εκβιασμοί, τοκογλυφίες) όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.
Ήταν τέτοιος ο σεβασμός και ο φόβος που ενέπνεε στα μέλη της ομάδας του, που τους έκανε να ανησυχούν ιδιαίτερα σε περίπτωση που κάνουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τη δυσαρέσκειά του. Επιπλέον, τα αρχηγικά καθήκοντα του δε σταματούσαν στο κομμάτι των κλοπών αλλά εκτείνονταν και στο πεδίο των εκβιασμών σε τρίτους και την παροχή προστασίας στα μέλη της ομάδας του, τόσο στους διαρρήκτες όσο και στους τοκογλύφους.
«Κόκκινος» στόχος της Interpol ο αρχηγός και ο υπαρχηγός που έδινε πληροφορίες μέσα από τις φυλακές από τις Γεωργιανές οικιακές βοηθούς
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην δικογραφία, ο συγκεκριμένος αρχηγός αποτελούσε έναν από τους υψηλούς στόχους των διεθνών διωκτικών αρχών και το όνομα του φιγουράριζε στην «κόκκινη» λίστα της Interpol.
«Από τη σχετική αλληλογραφία του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας με τις διεθνείς Διωκτικές Αρχές, διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια η INTERPOL θεωρεί τον συγκριμένο «VOR» στόχο υψηλής αξίας των διωκτικών αρχών της Ευρώπης.
Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον «VOR» ακολουθεί ο δευτερος κατηγορουμενος ο οποίος σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα δράσης της συμμορίας βρισκόταν έγκλειστος στα Κ.Κ. Μαλανδρίνου και Κορυδαλλού, πλην όμως αυτό δεν τον εμπόδιζε να παρέχει πληροφορίες στα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας, τις οποίες ελάμβανε από αποκλειστικές νοσοκόμες, επίσης υπηκόους Γεωργίας, προκειμένου αυτά προβούν σε διαρρήξεις κατά το χρόνο απουσίας των ιδιοκτητών και ενοίκων από τις οικίες τους.
Ως επιχειρησιακό μέλος συμμετείχε σε τουλάχιστον 18 διαρρήξεις, ενώ ακόμη, κατά το χρόνο παραμονής του στη φυλακή, ο συγκεκριμένος συμβούλευε σχετικά με τρόπους με τους οποίους θα απέκρυπτε κατάλληλα, μέσα σε πουκάμισα, τις ναρκωτικές ουσίες που ήθελε να του εισάγει στα σωφρονιστικά ιδρύματα, χωρίς η αξιόποινη αυτή πράξη τους να γίνει αντιληπτή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους».
Street Level Criminals και τοκογλύφοι
Στην πυραμίδα της συμμορίας ακολουθούν τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά μέλη» της, τα οποία όπως αναφέρεται στην δικογραφία είχαν συγκεκριμένη κωδική ονομασία.
Ειδικότερα: «Είναι κακοποιοί επιπέδου του δρόμου (Street Level Criminals), και συγκεκριμένα, διαρρήκτες που δρουν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αλλά και το δίκτυο τοκογλύφων, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην απόκτηση παρανόμων ωφελημάτων έχοντας την προστασία του Αρχηγού και των βασικών επιχειρησιακών μελών της ομάδας.
Ειδικότερα, τον ρόλο του τοκογλύφων είχε κατηγορούμενος, ο οποίος είχε συστήσει «γραφείο» και προσέφερε δανεισμό χρημάτων με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το νόμιμο, ενώ, επίσης, δεχόταν και κλοπιμαία αντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό, η οργάνωση πολλαπλασίαζε τα ήδη παρανόμως κτηθέντα έσοδά της.
Τα μέλη της συμμορίας, διακινώντας πολλά και μικρά χρηματικά ποσά, εξ’ ονόματος διαφορετικών προσώπων, κατάφερναν τη σταδιακή εισροή των παράνομων εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης στη νόμιμη οικονομία, πετυχαίνοντας τελικά το «ξέπλυμα» τους.
Τα «ζωντανά», τα «αγόρια» και τα «δίδυμα»
Ειδικότερα για τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, όπως αναφέρεται, «τα μέλη της μετέβαιναν αρχικά στη γειτονιά την οποία είχαν επιλέξει, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των υποψήφιων οικιών και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων – ενοίκων. Κατόπιν, στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοί από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στις διαρρήξεις αυτών.
Βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα για την περιοχή στην οποία ήθελαν να δράσουν αλλά και για τα διαμερίσματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «ζωντανά» ή «αγόρια», ανάλογα με το εάν κατοικούνταν ή όχι, ενώ ακόμη, με τη λέξη «δίδυμα» άφηναν να εννοηθεί ότι διέρρηξαν 2 διαμερίσματα του ίδιου ορόφου.
Τουλάχιστον ένα μέλος, επιτηρούσε εξωτερικά την πολυκατοικία.
Τα μέλη της συμμορίας κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διαφόρους τύπους κλειδαριών καθότι δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης.
Από την έρευνα προέκυψε, επιπλέον, ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων δεν είχαν εκδώσει Α.Φ.Μ. ή δήλωναν «μηδενικά» εισοδήματα στο Κράτος ενώ ουδέποτε διαπιστώθηκε να εργάζονται. Παρ’ όλα αυτά, καταφανώς με χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές τους, απέκτησαν τέσσερα αυτοκίνητα και τα χρησιμοποιούσαν για την διάπραξη αυτών.
Τα αυτοκίνητα αυτά, τα καταχωρούσαν σε στοιχεία έτερων προσώπων Γεωργιανής υπηκοότητας αλλά και Ελλήνων, με προφανή σκοπό αφενός να μην φαίνονται στο όνομά τους και άρα να μην προκύπτουν ως περιουσιακό τους στοιχείο που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, και αφετέρου να μην μπορούν οι Αρχές να τα κατασχέσουν και άρα να αποστερήσουν περιουσία από την εγκληματική οργάνωση».
Τον έναν τον «αυτοκτόνησαν», τον άλλο τον απήγαγαν και ένας τρίτος επιχείρησε να δραπετεύσει από την Ελλάδα για να γλιτώσει Πέραν των διαρρήξεων σε σπίτια, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παρουσιάζουν, γενικότερα, ροπή προς τις εγκληματικές και αξιόποινες δραστηριότητες.
Ειδικότερα, τα μέλη δεν δίσταζαν να προβαίνουν σε απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και απαγωγές, προκειμένου «να συμμορφώνουν» τρίτα άτομα που δεν συνεργάζονταν μαζί τους και κυρίως, που δεν αποπλήρωναν τα χρέη τους προς αυτούς.
Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι τον Οκτώβριο του 2022 δυο κατηγορούμενοι, άσκησαν ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση σε ένα τότε μέλος της ομάδας, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγηθεί σε αυτοχειρία με τη χρήση υποπολυβόλου.
Ακόμη, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα μέλη της συμμορίας, με «μπροστάρη» τον Αρχηγό τους, προέβησαν στην απαγωγή Γεωργιανού, λόγω χρεών που είχε αυτός προς έναν από τους κατηγορούμενους, ενώ επίσης, συνέχιζαν να τον εκβιάζουν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023.
Επιπρόσθετα, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2023, τρεις κατηγορούμενοι, αναζητούσαν αδιάκοπα έτερο άτομο, υπήκοο Γεωργίας, προκειμένου αυτός να αποπληρώσει ένα χρέος ύψους – 25.000- ευρώ στον Αρχηγό. Ο τρόμος που του προκάλεσαν, καθώς προέβησαν ακόμη και σε σπάσιμο της πόρτας του διαμερίσματός του για να τον βρουν, οδήγησε τον ανωτέρω υπήκοο Γεωργίας να αποπειραθεί να φύγει από την Ελλάδα χρησιμοποιώντας πλαστό έγγραφο ταυτοπροσωπίας.
Πηγή: newsit.gr