Ελλάδα

Στα… κάγκελα οι κτηνίατροι για έναν «ανόητο» νόμο – Γιατί αντιδρούν

Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη (17/1) και μήνυμα για πιο δυναμικές αποφάσεις προσεχώς, κάνοντας λόγο για φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
στα-κάγκελα-οι-κτηνίατροι-για-έναν-α-1106487
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Σε πανελλαδική απεργία καλούν για την Τετάρτη 17/1 οι κτηνίατροι της χώρας εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το ν.4830/2021, στέλνοντας έτσι ένα πρώτο μήνυμα προς την πολιτεία, καθώς αναμένεται να κλιμακώσουν περαιτέρω τις αντιδράσεις τους το επόμενο διάστημα μιας και έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για τις 4 Φεβρουαρίου, εκεί όπου θα λάβουν πιο δυναμικές αποφάσεις.

Κτηνίατροι και οργανώσεις κάνουν λόγο για ένα νόμο «φάντασμα» ο οποίος είναι γεμάτος με με πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και «ανεφάρμοστων» εφαρμοστικών διατάξεων, που μόνο αναστάτωση έχουν φέρει στον κτηνιατρικό κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για έναν «ανόητο» νόμο ο οποίος συντάχθηκε από τους πλέον αναρμόδιους τεχνοκράτες (στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών), άσχετους με την κτηνιατρική επιστήμη, οι οποίοι αγνόησαν τις περισσότερες προτάσεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, τόσο στον προσχηματικό, δημόσιο διάλογο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που επιδιώχθηκαν με τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Για ποιο λόγο πιέζεται ο ιδιώτης να αναλάβει διοικητικές εργασίες που αφορούν το δημόσιο και μάλιστα με αυταρχικό τρόπο; Τέτοια πράγματα συναντάμε μόνο σε καθεστώτα όπως της Βόρειας Κορέας, πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτό το πράγμα» σημειώνει σε τοποθέτησή του στην parallaxi, ο κτηνίατρος κ. Αγαθαγγελίδης Κυριάκος, πρόεδρος του παραρτήματος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στη Βόρεια Ελλάδα.

Ένα από τα ζητήματα που προκαλούν αντιδράσεις στις τάξεις των κτηνιάτρων είναι αυτό της βάσης τήρησης γενετικού υλικού, με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο να κάνει λόγο για ένα μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Οι κτηνίατροι σημειώνουν ότι στόχος του παραπάνω μέτρου είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

Με εγκύκλιο που υπεγράφη τον Μάιο του 2023 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, γίνονταν γνωστό ότι υποχρέωση αποστολής δείγματος DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλου και γάτας, που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση το 2021, αλλά δεν εφαρμόστηκε έως τώρα, προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς οφείλει να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός 6 μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση θα πρέπει να γίνει μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.

Φωτογραφία: Unsplash

Για τη διαδικασία καταβάλλεται, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς και άλλα 15 ευρώ καταβάλλονται στον κτηνίατρο για τη λήψη του γενετικού υλικού, με το συγκεκριμένο ποσό των 15 ευρώ, να αφαιρείται τελικά μετά από ενέργειες των κτηνιάτρων.

Ωστόσο, εάν ο ιδιοκτήτης του ζώου επιλέξει να μην το στειρώσει, θα πρέπει υποχρεωτικά να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ). Για την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών λαμβάνει εφάπαξ επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους έως 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κτηνίατροι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για ένα αντιεπιστημονικό μέτρο και αφήνουν αιχμές για την χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ προς την Ακαδημία Αθηνών για το συγκεκριμένο σκοπό και κατά πόσο τελικά αποδοτικό είναι το συγκεκριμένο εργαστήριο.

«Είναι ένα μέτρο φοροεισπρακτικό. Για ποιο λόγο θα πρέπει να κάνει κάποιος την εξέταση μόνο εκεί ενώ έχουμε ελεύθερη αγορά;» σημειώνει ο κ.  Αγαθαγγελίδης.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Γερμανίας οι τιμές για την εξέταση αυτή κυμαίνονται γύρω στα 30 με 40 ευρώ ανάλογα με το εργαστήριο. Και εάν κάνει κάποιος μαζική αποστολή δειγμάτων είναι δεδομένο ότι το εργαστήριο θα του προσφέρει και μια πολύ καλύτερη τιμή.

Στόχος του μέτρου είναι η σταδιακή διαχείριση και μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια και η αποφυγή της εγκατάλειψής τους μέσω της ταυτοποίησης των γεννητόρων τους. Ουσιαστικά το δείγμα των αστείρωτων δεσποζόμενων ζώων θα συντηρείται στο Εργαστήριο για μια 12ετία ώστε όταν βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα κουτάβια και γατάκια να μπορούν να αντιστοιχιστούν με τους τετράποδους γονείς τους και η Πολιτεία να οδηγηθεί στον ιδιοκτήτη που τα εγκατέλειψε ή τα κακοποίησε.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους 1.000 ευρώ σε περίπτωση που ιδιοκτήτης παραλείψει να προχωρήσει σε στείρωση του ζώου ή να αποστείλει γενετικό υλικό. Στον ιδιοκτήτη εκτός του προστίμου, χορηγείται τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Σε περίπτωση που βρεθούν νεογέννητα ζώα από μητέρα που έχει ιδιοκτήτη, τότε αυτός διώκεται για κακούργημα και αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους 30.000 – 50.000 ευρώ ανά ζώο.

«Ο νόμος κινείται σε συνολικά λάθος κατεύθυνση»

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σημειώνει τα κακώς κείμενα του νόμου.

• Δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί σαν πρακτική να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.

• Η γκρίζα ζώνη που προκύπτει με την περίθαλψη των μη σημασμένων ζώων από κτηνιάτρους είναι απαράδεκτη τόσο για την υγεία και ευζωία των ζώων όσο και για τις συνθήκες εργασίας στα κτηνιατρεία με τον «μπαμπούλα» της ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν και της επιβολής προστίμων.

• Ο κατακερματισμός της εποπτείας ζητημάτων που σχετίζονται με ζωοανθρωπονόσους και ο αποκλεισμός των συναδέλφων του δημοσίου τομέα από αυτήν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και θα οδηγήσει πολλούς ιδιώτες συναδέλφους να επωμίζονται ευθύνες και αρμοδιότητες  που δεν τους αντιστοιχούν και θα έπρεπε να ανήκουν αυστηρά στις  Διευθύνσεις Κτηνιατρικής.

• Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

• Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, όπως προτείνεται να εφαρμοστεί, προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους. 

Τι διεκδικούν οι κτηνίατροι

Παράλληλα, αναφέρονται στα όσα διεκδικούν:

  • Οι κτηνίατροι διεκδικούμε διαχρονικά την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων . Οι αρμοδιότητες για τη Δημόσια Υγεία και τις ζωοανθρωπονόσους να βρίσκονται εκεί που ανήκουν, σε καλά στελεχωμένες δημόσιες και όχι σε κατακερματισμένες, κτηνιατρικές υπηρεσίες, σε επιτροπές δήμων, Μ.Κ.Ο. και στην ατομική ευθύνη του εκάστοτε συμβεβλημένου κτηνιάτρου.
  • Καμία επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων. Η ευθύνη της μη σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ζώου.
  • Να μην ισχύσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Να ισχύει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης,  καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).
  • Να διατηρηθεί έγγραφο βιβλιάριο με έκδοση αριθμημένων βιβλιαρίων από τον ΠΚΣ που θα διατίθενται αποκλειστικά σε κτηνιάτρους.
  • Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου.
  • Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
  • Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες αρχές.

Όσον αφορά στις στειρώσεις των ζώων συντροφιάς, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προτρέπει τα μέλη του να πράττουν κατά περίπτωση και σύμφωνα με την επιστημονική τους κρίση και να απέχουν από τη λήψη και αποστολή δειγμάτων DNA, μέχρις ότου το αρμόδιο Υπουργείο αποφασίσει να συζητήσει με τον καθ ύλην αρμόδιο επιστημονικό φορέα, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τα συνολικά ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου νόμου.

Μέχρι τότε, καλεί τα μέλη του, να συμπληρώνονται στο Ε.Μ.Ζ.Σ αποκλειστικά η ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).

ΕΙΚΟΝΑ UNSPLASH ΑΡΧΕΙΟΥ

«Τι θα γίνουν τα 4 εκατ. άστεγα;»

Για νόμο «φάντασμα» κάνει λόγο και σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδίας ΝΕΜΕΣΙΣ Περιβάλλον, Ζώα, αντί Κυνήγι:

Με αφορμή την απεργία των κτηνιάτρων την Τετάρτη 17 του μήνα κατά του νόμου 4830/21, αναγκαζόμαστε να τονίσουμε για πολλοστή φορά τα παρακάτω, όσον αφορά το νόμο φάντασμα

Ως Ομοσπονδία θα συμφωνήσουμε με την ανακοίνωση του ΠΚΣ στο γενικό  συμπέρασμα ,ότι ο 4830/21 είναι ένας νόμος: 

Ανεφάρμοστος στις περισσότερες διατάξεις του. 

Ένας νόμος, που όχι μόνο δεν έχει συμβάλλει στο παραμικρό περιορισμό των άστεγων ζώων, αφού τρία χρόνια τώρα κανένα ουσιαστικό μέτρο  περιορισμού του αριθμού τους δεν υπάρχει, αλλά που η ανυπαρξία  μέτρων, η γελοιότητα των κάθε τρεις και λίγο παρατάσεων των  εφαρμοστικών διατάξεων του νόμου, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον  ακόμη μεγαλύτερο πολλαπλασιασμό των εκατομμυρίων άστεγων ζώων,  ενώ η κατάσταση είναι πλέον μη διαχειρίσιμη και εντελώς ανεξέλεγκτη. 

Το αστείο δίπολο στείρωση η γενετικό υλικό το μόνο το οποίο θα προσθέσει, είναι μερικά εκατομμύρια στις τσέπες κάποιων. 

Ο πακτωλός χρημάτων για άχρηστα κυνοκομεία, αντί δημοτικών κτηνιατρείων -κλινικών το μόνο που θα προσθέσει είναι μπόλικο χρήμα στις τσέπες  εργολάβων και όχι μόνο. Τίποτα άλλο. 

Οι συντριπτικά περισσότεροι Δήμοι παραμένουν χωρίς κανένα προβλεπόμενο  μέτρο για τις πράξεις και παραλείψεις τους εναντίον των ζώων, αν δε σ ‘αυτή  τη παράμετρο προστεθεί η έλλειψη προσωπικού, επιμορφωμένου,  εξειδικευμένου, επιλεγμένου και οι πόροι ψίχουλα, που τους χορηγεί το κράτος , έχουμε την εικόνα ενός κάθετα αντιευρωπαικού κράτους, αφιλόζωου,  ανίκανου να αλλάξει τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, ένα κράτος  που συνειδητά χρησιμοποιεί τους χιλιάδες εθελοντές, που προσπαθούν να  βοηθήσουν τα ζώα, αντί να ενεργεί το ίδιο.

Ένα κράτος που αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την επιμόρφωση των  ελεγκτικών μηχανισμών και των εφαρμοστικών αρχών, αναθέτει σε φίλιες, το λιγότερο, ΜΚΟ και σε αναρμόδιους “καθηγητές” την υποχρέωσή του αυτή. 

Έχουμε ένα νόμο που μας έχει γυρίσει πίσω στην εποχή της αρκούδας στο  δρόμο, ένα νόμο που  βάλλει εναντίον βασικών δικαιωμάτων των ζώων σε πλείστες όσες διατάξεις  του. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις και τα στελέχη της από τη πρώτη στιγμή  που βγήκε στον “αέρα” της διαβούλευσης το νομοσχέδιο, το οποίο ήταν  εντελώς αλλαγμένο από εκείνο που αρχικά συζητιόταν στο υπουργείο, σε κάθε  τόνο φώναζε και φωνάζει, ότι το νομοσχέδιο ήταν και είναι ΑΝΤΙΦΙΛΟΖΩΙΚΟ  και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, για να δεχτεί ύβρεις, χλευασμούς, αποκλεισμούς,  επειδή έλεγε την αλήθεια. 

Με ορισμένες από τις εκτιμήσεις της απόφασης της ΔΕ του πανελληνίου  Κτηνιατρικού Συλλόγου διαφωνούμε κάθετα για λόγους, που πολλές φορές  έχουμε αναφέρει . 

Εν κατακλείδι ο 4830/21 ΑΠΕΤΥΧΕ και απαιτείται ολική αναθεώρηση του . 

Απαιτείται ταυτόχρονα η λήψη μέτρων για την ΕΦΑΡΜΟΓΗ του  αναθεωρημένου νόμου και φυσικά κυρίως και πάνω από όλα απαιτείται ΑΛΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και θεώρηση στα σχολεία, στο μείζον θέμα  Περιβάλλον και Ζώα . 

Χωρίς τέτοιες ριζικές και δομικές αλλαγές και πολιτική βούληση, θα είμαστε  εσαεί 800 χρόνια πίσω, από άλλες χώρες και φυσικά από έννοιες και αξίες που φανερώνουν πολιτισμό. 

Και ο σεβασμός στο Περιβάλλον και τα Ζώα είναι πολιτισμός και αδήριτη  ανάγκη να υπάρξει . 

Και ρωτάμε τους Niki Kerameus, Thodoris Livanios , Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς : Τι θα γίνουν τα 4.000.000 αδέσποτα ; 

Ρωτάμε το Πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis: Τι θα γίνουν τα 4.000.000 αδεσποτα ; 

Ρωτάμε τον ΠΚΣ και τη Πρόεδρό του Athina Trachili: Ποια είναι η πρόταση  σας για τα ζώα συντροφιάς, άστεγα και μη; 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα