Ελλάδα

Σταϊκούρας: «Είναι υψηλό το κόστος των διοδίων, αλλά υπάρχουν ισχυρές συμβάσεις»

Ο Υπουργός Μεταφορών παραδέχτηκε ότι υπάρχει υψηλό κόστος αναφερόμενος στις ισχυρές συμβάσεις με τις εταιρίες εκμετάλλευσης

Parallaxi
σταϊκούρας-είναι-υψηλό-το-κόστος-των-1133584
Parallaxi

Ενημέρωση για τις αυξήσεις στα διόδια των εθνικών οδών έκανε στη Βουλή και στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή συζήτησης νομοσχεδίου-σύμβασης αρμοδιότητας του υπουργείου του.

Ο Υπουργός Μεταφορών παραδέχτηκε ότι υπάρχει υψηλό κόστος αναφερόμενος στις ισχυρές συμβάσεις με τις εταιρείες εκμετάλλευσης αλλά και τις προσπάθειες που θα καταβάλλει η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, «πράγματι, υπάρχει ένα θέμα με τα διόδια. Υπήρχε και υπάρχει. Οι Συμβάσεις είναι ξεκάθαρες. Συνδυάζουν το ύψος του πληθωρισμού κάθε προηγούμενο έτος, μήνα Σεπτέμβριο, με την αύξηση των διοδίων την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι στις συμβάσεις εδώ και 20 χρόνια, δεν το έχει αλλάξει καμία κυβέρνηση.

Αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι ότι συμφωνήσαμε με τους παραχωρησιούχους και χωρίς να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, γιατί υπάρχει και άλλη λύση, να συμφωνήσουμε γραπτώς πως αύξηθηκαν τα διόδια. Αυτό είναι ευθύνη δημοσίου. Άρα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώσει το αντίτιμο ή πολίτης πάλι θα το πληρώσει;

Συμφωνήσαμε και η αύξηση των διοδίων που έγινε από φέτος, όχι πέρσι και πρόπερσι, παρά το γεγονός πληθωρισμού -αν δεν με απατά η μνήμη μου – το Σεπτέμβρη του 2022 ήταν 12%, η αύξηση να είναι πολύ μικρότερη, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και ο Έλληνας φορολογούμενος». Πρόσθεσε επίσης πως «το 2023 δεν υπήρχε αύξηση.

Το 2023 θα έπρεπε τα διόδια να είναι αυξημένα κατά 12%. Το κράτος πλήρωσε ή πληρώνει εκεί που υπάρχει ευθύνη δημοσίου.Άρα στις εκλογές και όχι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, στις εκλογές που είπε το δημόσιο δεν θα πληρώσουν οι πολίτες ή οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, εκεί έρχεται ο κρατικός προϋπολογισμούς και πληρώνει. Το 2023 δεν είχαμε αύξηση των διοδίων που προβλέπονταν από το 2022 και θα μπορούσε να γίνει μονομερώς από 1η/ 1ου/2023».

Συνολικά ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πως «δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζω ότι το ύψος των διοδίων δεν είναι υψηλό. Επιδιώκουμε αυτή η επιβάρυνση να είναι η μικρότερη δυνατή χωρίς να επιβαρυνθούν πολίτες μεταξύ των οποίων και κάποιοι που δεν είναι χρήστες του αυτοκινητόδρομου. Γιατί όταν είναι ευθύνη του δημοσίου πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός άρα το σύνολο της κοινωνίας, κάποιοι εκ των οποίων δεν κάνουν χρήση του αυτοκινητόδρομου. Είναι ένα θέμα το οποίο επιδιώκουμε να έχει την ελάχιστη εφικτή επιβάρυνση ο πολίτης με δεδομένες τις συμβάσεις που υπάρχουν αναλλοίωτες τα τελευταία 20 χρόνια».

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα