«Στάσιμες οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες του κράτους, δύο δεκαετίες πίσω»

«Καθυστερεί η ιατροδικαστική διερεύνηση και άρα και η απονομή δικαιοσύνης μέχρι δύο επιπλέον χρόνια» λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Περιφερειακών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
στάσιμες-οι-ιατροδικαστικές-υπηρεσ-1038054
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη απέστειλε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Περιφερειακών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, κ. Ιωάννης Καλλιαρέκος, περιγράφοντας την κατάσταση η οποία επικρατεί στον κλάδο, ενώ παράλληλα εισηγείται σειρά μέτρων για την αποδοτικότερη λειτουργία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της χώρας.

Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιαρέκος, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα έχουν αφεθεί αθόρυβα στη μοίρα τους με αποτέλεσμα να παραμένουν στάσιμες εδώ και χρόνια.

Όλα αυτά την ώρα που στην κοινωνία το οργανωμένο έγκλημα και η βία κάνει άλματα.

Παράλληλα, ο κ. Καλλιαρέκος σημειώνει ότι όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν ότι η έλλειψη κατάλληλων και πλήρως στελεχωμένων εργαστηρίων στις υπηρεσίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθυστερούν την ιατροδικαστική διερεύνηση και άρα την απονομή της δικαιοσύνης μέχρι δύο επιπλέον χρόνια.

«Αν κινούμασταν συντεταγμένα εναντίον της πολιτείας και απαιτούσαμε να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη υγειονομική νομοθεσία, πολλά από τα νεκροτομεία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του κράτους, όπως καλά γνωρίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα είχαν κλείσει κυριολεκτικά χτες» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει η παραπάνω κατάσταση;

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιαρέκο, πρώτον θα πρέπει να ιδρυθούν, να εκσυγχρονιστούν και να στελεχωθούν τα εργαστήρια των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της χώρας. Κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο για να επιτευχθεί η αποδοτικότερη λειτουργία τους.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Περιφερειακών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, επισημαίνει ότι η η μετεγκατάσταση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών σε δημόσια νοσοκομεία, όσο και αν κάποιοι δεν την ευνοούν, επειδή προτιμούν να είναι ανεξέλεγκτοι, αποτελεί εγγύηση για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Και αυτό γιατί, εξασφαλίζει τη συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες και εξειδικευμένα εργαστήρια και κατά περίπτωση ενδυναμώνει την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη.

Από μία τέτοια προοπτική θα υπάρχουν και πολλαπλά οικονομικά οφέλη για το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί, η μετεγκατάσταση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών σε δημόσια νοσοκομεία περιορίζει αποφασιστικά τα έξοδα των υπηρεσιών (ενοίκια, έξοδα καθαριότητας, λειτουργικά έξοδα), παρέχει ασφάλεια εγκαταστάσεων, απαραίτητες υποδομές, εικοσιτετράωρο έλεγχο στη λειτουργία των υπηρεσιών και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επίσης, ο κ. Καλλιαρέκος προτείνει τη νομιμοποίηση της διενέργειας ταριχεύσεων στα δημόσια νεκροτομεία (ιδιωτικό έργο). Η πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση καταβολής σχετικού τέλους υπέρ του υπουργείου Δικαιοσύνης εξασφαλίζουν κάθε χρόνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα κατευθύνονται αλλού.

Στην επιστολή του προς τον κ. Φλωρίδη ο κ. Καλλιαρέκος στέκεται ιδιαίτερα και στην ανάγκη για σύνταξη και εφαρμογή εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, με καθηκοντολόγιο για ιατροδικαστές και λοιπούς εργαζόμενους θα περιορίσει τα συμπτώματα παθογένειας που εμφανίζουν μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων των ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

Είναι παράδοξο ιατροδικαστές να εντέλλονται να διενεργήσουν νεκροτομή και αντί να νεκροτομούν, να εκδίδουν πιστοποιητικά θανάτου σαν να ήταν οι θεράποντες γιατροί, οι οποίοι παρίσταντο την ώρα του θανάτου.

Τέλος, ο κ. Καλλιαρέκος χτυπάει για μία ακόμη φορά καμπανάκι τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι συνεπεία της έκθεσης σε μολυσματικό χώρο.

Μάλιστα, κάνει λόγο για εξόφθαλμη αδικία σε βάρος των συναδέλφων του, εξαιτίας της μη καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

«Εργαζόμαστε στους δυσωδέστερους μολυσματικούς χώρους. Το συμμάζεμα των υπηρεσιών προϋποθέτει ειλικρινές ενδιαφέρον και αποστασιοποίηση από την παραμόρφωση που προκαλεί το προσωπικό και συντεχνιακό συμφέρον» καταλήγει ο κ. Καλλιαρέκος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα