Στερεύει ο Πηνειός – Η λειψυδρία απειλεί τη Θεσσαλία με ερημοποίηση
Η Πολιτεία ακόμα δεν έχει πάρει θέση, ώστε να δώσει λύσεις στο πρόβλημα.
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από τον Πηνειό και δείχνουν τα νερά του ποταμού να στερεύουν στην περιοχή μεταξύ Αμυγδαλέας και Πλατανουλίων.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το larissanet.gr, ένα σημείο που παραμένει ακαθάριστο από τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, βλέπει τη ροή του ποταμού να πέφτει συνεχώς, ενώ η «διψασμένη» γη φαίνεται ακριβώς δίπλα στις εκτάσεις που απλώνονται.
Αξίζει να σημειωθεί πως για ακόμα μία χρονιά, οι κάτοικοι των περιοχών διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση, τη στιγμή που το πρόβλημα της λειψυδρίας απειλεί με ερημοποίηση όλη τη Θεσσαλία και, παρά τις οχλήσεις φορέων, η Πολιτεία ακόμα δεν έχει πάρει θέση, ώστε να δώσει λύσεις στο πρόβλημα.


Η λειψυδρία είναι ήδη εδώ και δείχνει το πρόσωπό της με τον πιο σκληρό τρόπο.
Θα πούμε το νερό… νεράκι στην Αττική – Η ξηρασία στέγνωσε Μόρνο και Εύηνο
Την ίδια ώρα, στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας βρίσκεται η στάθμη νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον ταμιευτήρα του Ευήνου, που λειτουργεί υποστηρικτικά στο υδροδοτικό σύστημα της Αττικής.
Η δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς μόλις το 2008 είχε καταγραφεί χαμηλότερη συγκέντρωση υδάτων στον Μόρνο. Για σύγκριση, το 2022 η λίμνη του Μόρνου είχε σχεδόν γεμίσει, αγγίζοντας το 100% της χωρητικότητάς της. Από τότε όμως, η πτωτική πορεία είναι συνεχής, με τα φετινά στοιχεία του Μαΐου να δείχνουν μείωση της στάθμης στο 60-65%.
Το υδροδοτικό σύστημα της Αττικής βρίσκεται πλέον υπό ασφυκτική πίεση, με ειδικούς να προειδοποιούν για τις κρίσιμες προκλήσεις που φέρνει το φαινόμενο της ξηρασίας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για συμπεράσματα μιας πολύ αναλυτικής και τεκμηριωμένης διαχρονικής μελέτης της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία ανέλυσε ανοικτά δορυφορικά δεδομένα από το 1984 και τα κλιματικά στοιχεία της περιοχής σε βάθος 75 ετών.
Ποια ήταν η εικόνα των δυο τεχνητών λιμνών που τροφοδοτούν την Αττική στα τέλη Μαΐου 2025, σύμφωνα με τη μελέτη;
Η επιφάνεια της λίμνης του Μόρνου καλύπτει μόλις το 65% περίπου της μέγιστης περιοχής κατάκλισης βάσει των ιστορικών στοιχείων για τον μήνα Μάιο και περίπου το 60% της συνολικής επιφάνειας. Αντίστοιχα, τον Μάιο του 2024 ήταν στο 79% της μέγιστης κατάκλισης για τον μήνα και τον Μάιο του 2022 είχε αγγίξει σχεδόν το 100%. Η υδάτινη επιφάνεια του Μόρνου στα τέλη 2025 καταλάμβανε έκταση 11,64 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τις χαμηλότερες που έχουν παρατηρηθεί από το 2002 που ενσωματώθηκε στο σύστημα ο ταμιευτήρας του Ευήνου, με εξαίρεση το καλοκαίρι/φθινόπωρο του 2008, όταν η επιφάνεια κατέβηκε κάτω από τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα με τη λειψυδρία
Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη τα προβλήματα με τη λειψυδρία είναι έντονα τον τελευταίο καιρό.
Οι αγρότες σε αρκετές περιοχές της χώρας, βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της λειψυδρίας.
Στη Θεσσαλία ο Πηνειός ποταμός έχει στερέψει, με αποτέλεσμα να μένουν απότιστες καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων. Στην Κρήτη, καλλιέργειες με αμπέλια και ελιές έχουν καταστραφεί λόγω της λειψυδρίας ενώ προβλήματα με το πόσιμο νερό αντιμετωπίζουν κάτοικοι σε αρκετά χωριά.