Στη Σαντορίνη ο Κ. Μητσοτάκης – Συνεχίζονται οι δονήσεις στο νησί

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο Β. Κικίλιας - Λέκκας: Ελάχιστα πιθανό το σενάριο των 6 Ρίχτερ

Parallaxi
στη-σαντορίνη-ο-κ-μητσοτάκης-συνεχίζ-1277604
Parallaxi

Στη Σαντορίνη έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στο πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί το νοσοκομείο του νησιού, καθώς και το σημείο που διαμένουν στις σκηνές τους οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.

Στο μεταξύ οι δονήσεις στο νησί συνεχίζονται, καθώς στις 09:16 σημειώθηκε σεισμός 4,8 Ρίχτερ.

«Ο κρατικός μηχανισμός στο πλευρό των κατοίκων – Καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε»

«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί. Ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών, που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική προστασία.

Θα εξακολουθούμε προφανώς να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση. Αυτή είναι η δουλειά άλλων. Να την κάνουν και να μας συμβουλεύσουν όπως το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Να διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νησιών που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους και προφανώς είναι πολύ καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα, παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων.

Και πάλι συνιστώ ψυχραιμία να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής προστασίας και ευχόμαστε γρήγορα το φαινόμενο αυτό να τελειώσει και το νησί να ξαναβρεί πλήρως τους κανονικούς ρυθμούς», τόνισε.

Λέκκας: Ελάχιστα πιθανό το σενάριο των 6 Ρίχτερ – Οι πολίτες να δίνουν βάση μόνο στις επιστημονικές ανακοινώσεις

«Nα παίρνουν όλες τις προφυλάξεις» κάλεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τους κατοίκους των νησιών στις Κυκλάδες που δοκιμάζονται από τη σεισμική δραστηριότητα κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανήκουστα πράγματα που ακούγονται αυτές τις ημέρες στο Διαδίκτυο».

«Θα πρέπει να ξέρουν τους χώρους συγκέντρωσης του δήμου όπου κατοικούν» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτιμώντας ότι όλα θα πάνε καλά. Παράλληλα θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι «οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τις Επιτροπές Κινδύνου Αντισεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Επικινδυνότητας και την Επιτροπή Ηφαιστειακού Κινδύνου, που όπως είπε «είναι σε εγρήγορση» επισήμανε ότι αυτές γίνεται μια συντεταγμένη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ 18 περίπου επιστημόνων.

Ερωτηθείς αν θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Σαντορίνη ο καθηγητής απάντησε: «Αναμένουμε τον κ. Πρωθυπουργό να τον ενημερώσουμε σε επιστημονικό επίπεδο για την εξελισσόμενη διαδικασία. Ένα κυρίαρχο θέμα είναι οι κατολισθήσεις, εκεί που συσσωρεύεται κόσμος».

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις είναι σε πέντε σημεία. Αναφορικά με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση και παραμένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα εκδήλωσης σεισμικότητας».

Όσον αφορά τα σχολεία δήλωσε ότι το τι θα γίνει με το άνοιγμά τους μετά την σύσκεψη του Σαββάτου. Σχολιάζοντας τις καταπονήσεις που δέχονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια απάντησε ότι δεν είναι μεγάλες. «Όταν σε ένα κτήριο παρατηρούμε ρωγμές τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε μια μεγάλη τρωτότητα», επισήμανε.

«Από την πρώτη στιγμή τα κρίσιμα κτήρια ελέγχονται από μηχανικούς» πρόσθεσε ο καθηγητής λέγοντας μέσα σε 6 μήνες έχουν ελεγχθεί 12.500 κτήρια σε όλη την Ελλάδα και αυτή την στιγμή δίνουμε προτεραιότητα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μέγιστος πιθανός σεισμός που μπορεί να δώσει η περιοχή απάντησε ότι είναι 6 Ρίχτερ και κάτω. «Είμαστε σε καλή πορεία για το απίθανο αυτό σενάριο, για το σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες εκδήλωσης με το οποίο αναπτύχθηκε όλη η επιχειρησιακή δραστηριότητα στο νησί».

Ερωτηθείς για το εάν ο πρωινός σεισμός στην Πάτρα συνδέεται με τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα