Στη Θεσσαλία Ολλανδοί ειδικοί για τα έργα ανασυγκρότησης

Η πρώτη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς

Parallaxi
στη-θεσσαλία-ολλανδοί-ειδικοί-για-τα-έ-1059079
Parallaxi

Στην Θεσσαλία βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες οι επιστήμονες και ειδικοί της Ολλανδικής εταιρίας που έχει αναλάβει να συμβάλλει στο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, που προκλήθηκαν εξαιτίας των μετώπων κακοκαιρίας Daniel και Elias.

Οι ειδικοί εξετάζουν τις υποδομές αλλά και τις συνέπειες της κακοκαιρίας με σκοπό να προσδιορίσουν τι έφταιξε για την μεγάλη καταστροφή και να επισημάνουν τα έργα που πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθεί. Χιλιάδες στγρέμματα στην Θεσσαλία συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από το νερό, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ζητούν οριστικές και μόνιμες λύσεις προκειμένουν να απομακρυνθούν τα νερά και να επιστρέψουν στις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες.

Στη συζήτηση για την παρουσίαση της 1ης Αναφοράς της HVA που έγινε στις 23 Νοεμβρίου, υπήρξε διαβούλευση της εταιρίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την Τοπική αυτοδιοίκηση. Έγινε επί τέσσερις ώρες εξαντλητικός διάλογος τόσο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής όσο και για την αγροτική παραγωγή. Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HVA, Μίλτος Γκουζούρης, πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας πάνω στη διαχείριση υδάτων και πλημμυρών και πρότεινε την εφαρμογή πρωτοκόλλου σε τρία επίπεδα ασφαλείας:

1ο επίπεδο: Aφορά στην πρόληψη και περιλαμβάνει την ύπαρξη ισχυρών προστατευτικών μέσων και υποδομών.

2ο επίπεδο: Αφορά στην ευέλικτη λειτουργία του διοικητικού συστήματος υποστήριξης

3ο επίπεδο: Αφορά στη βέλτιστη διαχείριση κρίσεων και περιλαμβάνει τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ε. Λέκκας επεσήμανε ότι 50 οικισμοί στην Θεσσαλία θα πρέπει να μετακινηθούν για την αποφυγή προβλημάτων από μελλοντικές κακοκαιρίες μεγάλου μεγέθους. Στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας υπάρχουν χωριά που έχουν πλημμυρίσει για τρίτη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα των Ολλανδών επιστημόνων εντοπίζονται κακοτεχνίες και λάθη που πρέπει να διορθωθούν, αλλά και σειρά έργων που πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθεί η καταστροφή του Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκης, μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε σχεδόν τριπλασιασμό του Γεωργικού Αποθεματικού για το 2024, στα 43,1 εκατ. ευρώ, κάτι που θα βοηθήσει στην αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι μετά την καταστροφή δεν ξέρουν πως θα είναι για αυτούς η επόμενη ημέρα.

«Η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και για το λόγο αυτό είπε ότι έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ως χώρα, έχουμε ζητήσει:

– Να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, να μπορούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης.

– Να υπάρξει αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ. Είναι σαφές ότι με τα νέα δεδομένα της κρίσης, το συγκεκριμένο ποσό δεν επαρκεί και για να καλύψει τις ανάγκες των κρατών.

– Στηρίζουμε την πρόταση για δέσμευση ενός ποσού, επί παραδείγματι το 2%,από την ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία.

– Ενεργοποιούμε την EUMED-9, δηλαδή την ομάδα των εννέα Μεσογειακών χωρών που αντιμετωπίζουμε ανάλογα προβλήματα (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρο και φυσικά Ελλάδα).

Συνάντηση με τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε μια προσπάθεια, με τη συμβολή των συναρμοδίων υπουργείων, να καταγραφούν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες και να εξεταστεί ο ρόλος τους στο νέο καθεστώς, υπό τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

Συμπέρασμα της σύσκεψης, ήταν ότι επιβάλλεται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων.

Πηγή: ertnews.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα