Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη ο 18ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου

O «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης» εξελίσσεται.

Parallaxi
στη-θεσσαλονίκη-ο-18ος-διεθνής-διαγωνισ-275712
Parallaxi

O «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», ο μοναδικός διαγωνισμός οίνου και αποσταγμάτων που πραγματοπoιείται στην Ελλάδα από το 1999 με τη στήριξη των σημαντικότερων φορέων οίνου, εξελίσσεται. Όπως ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (Εν.Ο.Α.Ε.Β.Ε) Στέλλιος Μπουτάρης, το 2018 θα αποτελέσει έτος – σταθμό για τον διεθνή διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2018 και έπειτα από 18 χρόνια επιτυχούς διεξαγωγής, προβαίνει σε ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν τόσο από τον πρόεδρο Εν.Ο.Α.Ε.Β.Ε κ. Μπουτάρη, όσο και από τον πρόεδρο του διαγωνισμού Κωσταντίνο Λαζαράκη (Master of Wine), η πιο μεγάλη και ουσιαστική εξέλιξη είναι ότι ο διαγωνισμός βγαίνει εκτός OIV (Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου), γεγονός που επιφέρει αλλαγές τόσο στο τεχνικό μέρος όσο και στις διαδικασίες αξιολόγησης των κρασιών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών, στα πρότυπα των μοντέρνων διεθνών διαγωνισμών.

Επιπρόσθετα, στο οργανωτικό μέρος συμμετέχει πλέον όλος ο κλάδος του ελληνικού κρασιού, με τις κλαδικές οργανώσεις (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλες τις περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας να έχουν ενεργή συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού. Η συμμετοχή και η αναγνώριση από όλους τους φορείς και οργανώσεις του κρασιού στην Ελλάδα, δίνουν μια άλλη βαρύτητα στον διαγωνισμό, ο οποίος τελεί υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Λαζαράκη.

Οι αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης και στους όρους συμμετοχής έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον οινοποιείων που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν έως τώρα, ενώ αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση των δειγμάτων που θα συμμετέχουν αυτή τη χρονιά. Περισσότερες από 700 ετικέτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στον διαγωνισμό, με το 15% περίπου αυτών να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βραζιλία και Κίνα. Παρόλα αυτά, στόχος παραμένει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Η καταληκτική ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί για δηλώσεις συμμετοχής από πλευράς των οινοποιείων είναι η 16η Φεβρουαρίου 2018.

Ο αρχικός στόχος του διαγωνισμού ήδη από την πρώτη διοργάνωση ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Δεκαοκτώ χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας την συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ΄ όλο τον κόσμο.

Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από την συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, κριτικών γεύσης, Masters of Wine, sommeliers και δημοσιογράφων οίνου απ΄ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο. Ήδη η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη στις προσκλήσεις που έχουν σταλεί από τους οργανωτές και σύντομα θα ανακοινωθεί η κριτική επιτροπή. Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον νέο κανονισμό και τον τρόπο συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.tiwc.gr. Τα ακριβή στοιχεία και οι διακρίσεις των βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων θα κοινοποιηθούν μέσα από τις ιστοσελίδες www.tiwc.gr και www.winesofnorthgreece.gr (σε ελληνικά και αγγλικά).

Η επίσημη ανακοίνωση των μεταλλίων και η απονομή των διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση απονομής το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα