Ελλάδα

Στη Βουλή η μεγάλη μάχη για τα Τέμπη σήμερα

Σήμερα η πρόταση δυσπιστίας. Η δικαιοσύνη καλείται να ρίξει φως

Parallaxi
στη-βουλή-η-μεγάλη-μάχη-για-τα-τέμπη-σήμ-1136544
Parallaxi

Σήμερα η πρόταση δυσπιστίας: Οι νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη και η κορύφωση της πολιτικής σύγκρουσης

Με την υποβολή της πρότασης, η κυβέρνηση αποφασίζει εάν θα εκκινήσει αμέσως η τριήμερη συζήτηση ή το αργότερο μετά από δύο 24ωρα

Θέσεις μάχης εν όψει της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με την κατηγορία της συγκάλυψη των ενόχων της τραγωδίας των Τεμπών λαμβάνουν σήμερα τα κόμματα, στον απόηχο νέων αποκαλύψεων για παραποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων του δυστυχήματος.

Οι 32 βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσουν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της «χάλκευση» και «διοχέτευση σε φιλικά μέσα» ηχητικού υλικού για τον σταθμάρχη που αποτελεί προϊόν συρραφής.

Για τη συζήτηση της πρότασης απαιτούνται συνολικά 50 υπογραφές, οι οποίες φαίνεται να έχουν διασφαλισθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ στήριξη στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, αλλά με επιφυλάξεις, φαίνεται να παρέχουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, με την υποβολή της πρότασης στον Πρόεδρο της Βουλής διακόπτεται η συζήτηση στην Ολομέλεια και η κυβέρνηση αποφασίζει εάν θα εκκινήσει αμέσως η τριήμερη συζήτηση ή το αργότερο μετά από δύο εικοσιτετράωρα.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη» για την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον θα δοθεί το πράσινο φως για την άμεση έναρξη της συζήτησης και την ολοκλήρωσή της τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ή της Παρασκευής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Μετατροπή σε πρόταση εμπιστοσύνης

Παράλληλα, θεωρείται πιθανό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασκήσει το δικαίωμά του, όπως έκαναν στο παρελθόν και προκάτοχοί του, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί μια πρόταση εμπιστοσύνης διευκολύνει παραδοσιακά τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης να μιλούν εφ’ όλης της ύλης, ενώ στην πρόταση δυσπιστίας ασκείται μεγαλύτερη πίεση για συγκεκριμένες απαντήσεις, εν προκειμένω στις καταγγελίες περί συγκάλυψης των ενόχων στην υπόθεση των Τεμπών.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επανεκλογή της, δεν θα δυσκολευτεί να λάβει την εμπιστοσύνη των βουλευτών και να εμφανιστεί αρραγής στα μάτια της κοινής γνώμης.

Στον αντίποδα, όμως, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν την τριήμερη συζήτηση ως μια ευκαιρία για να κληθεί η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για την παραποίηση και διαρροή του ηχητικού υλικού, για το επίμαχο «μπάζωμα» του τόπου του δυστυχήματος, αλλά και για τα πεπραγμένα της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία άφησε εκτός του κάδρου των ευθυνών τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργών.

Το αυθεντικό ηχητικό και το αφήγημα «για όλα φταίει ο σταθμάρχης» Χθες μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας το αυθεντικό ηχητικό ντοκουμέντο από τη νύχτα της τραγωδίας, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι κάποιοι αφαίρεσαν συνομιλίες από το υλικό που διοχετεύθηκε προς συγκεκριμένα ΜΜΕ για να στραφούν όλες οι ευθύνες προς τον σταθμάρχη.

Παράλληλα, πηγές της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι η πρόταση μομφής θα υποχρεώσει και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για την υπόθεση στην Ολομέλεια, κάτι που δεν έπραξε κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κυριαρχεί στην ατζέντα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μάντζο, να δηλώνει πεπεισμένος, μετά και το δημοσίευμα πως «πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η συγκάλυψη».

Ο πρωθυπουργός θα κληθεί στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις

Μάλιστα έθεσε (OPEN TV) μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα: «Ποιος, την ώρα που ο ελληνικός λαός ήταν βυθισμένος στο σοκ και το πένθος, είχε την προτεραιότητα και τη μόνη έγνοια να παρέμβει στο κρίσιμο ανακριτικό υλικό; Ποιος είχε πρόσβαση πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη στο κρίσιμο οπτικοακουστικό υλικό; Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες για να ενισχύσει τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους; Ποιος εν τέλει τις διέρρευσε και τις διένειμε σε φίλια προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης;»

Η εξεταστική έκλεισε τις εργασίες της άρον άρον όμως το θέμα επανέρχεται στη Βουλή

Με την σπίθα να έχει ανάψει το φυτίλι και να είναι ζήτημα χρόνου να επεκταθεί η «φωτιά» ο πρωθυπουργός θα κληθεί στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις και το Μαξίμου να αποδείξει τις κατηγορίες που αποδίδει για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα διέφυγε από τη Βουλή, όπως και ο κ. Καραμανλής. Τώρα θα έρθουν στη Βουλή και δεν θα διαφύγουν ξανά» υπογράμμισε ο Δ. Μάντζος.

Το «κλειδί» της υπόθεσης

Το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος μπήκε στον χώρο καταγραφών του ΟΣΕ, έναν χώρο περιορισμένης πρόσβασης που μπαίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα, και πήρε, από τις πρώτες ώρες, τα ηχητικά αρχεία τα οποία στη συνέχεια μονταρίστηκαν και παραποιήθηκαν ως προς τους διαλόγους των δύο μηχανοδηγών, που έγιναν ένας διάλογος.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλη Λαμπρόπουλο, «κλειδί» για την υπόθεση είναι να γίνει έλεγχος στο σύστημα καταγράφων του ΟΣΕ, ποιος μπήκε τις κρίσιμες ώρες και πήρε στικάκια από το σύστημα συνομιλιών – καταγραφών.

Φως στην υπόθεση καλείται να ρίξει η Δικαιοσύνη

Η 3η Μαρτίου 2023 Ουσιαστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «διαψεύδει» την κατάθεση, την 1η Φεβρουαρίου 2024 στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη. Όταν κλήθηκε ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ενώπιον των μελών της πως «το usb με τις καταγραφές που πήραμε το ίδιο βράδυ παρουσία ανακριτικού υπαλλήλου από τα καταγραφικά της Λάρισας μαζί με τη σχετική αποκωδικοποίηση τους, είναι τα ίδια στοιχεία τα οποία παραδώσαμε και στον κ. ανακριτή και στον κ. εισαγγελέα».

Όπως παραδέχθηκε οι καταγραφές ήταν στα χέρια των υπευθύνων του ΟΣΕ το ίδιο βράδυ του μοιραίου ατυχήματος (28 Φεβρουαρίου 2023) με την ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει με κάθε επισημότητα πως «προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, σε συνάντηση με τα Σωματεία λίγες μέρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών, είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος είχε διατάξει έρευνα για τις διαρροές και είχε ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές.

Πηγές: naftemporiki/in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα