Στην 59η θέση η Ελλάδα στον Δείκτη Διαφθοράς – Από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη
Η θέση αποτυπώνει τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της διαφάνειας και της λογοδοσίας
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) 2024 της Transparency International,σύφμωνα με τα οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 59η θέση σε σύνολο 180 χωρών, με βαθμολογία 49/100, γεγονός που την καθιστά μία από τις χειρότερες επιδόσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024 που παρουσιάζει το transparency.org, παραμένει στην ίδια θέση και φέτος καθώς δεν έχει παρουσιάσει καμία βελτίωση στην αντίληψη της διαφθοράς, διατηρώντας την 59η θέση μεταξύ 180 χωρών με βαθμολογία κάτω από τα επίπεδα επιτυχίας στο 49, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.
Η Ελλάδα, βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ιορδανία, τη Ναμίμπια και τη Σλοβακία, ενώ το Βανουάτου την έχει ξεπεράσει από πέρυσι.
Αντίθετα, η Κύπρος έχει βελτιωθεί, ανεβαίνοντας στην 46η θέση και αυξάνοντας τη βαθμολογία της από 53 σε 56.
Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Δανία βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη, συγκεντρώνοντας 90 στα 100. Ωστόσο, η έκθεση αναδεικνύει μια παγκόσμια τάση ανησυχίας για τη διαφθορά, με πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών να συγκεντρώνουν βαθμολογία κάτω από 50/100 στην έκθεση CPI 2024.
Ο παγκόσμιος μέσος όρος βαθμολογίας παραμένει καθηλωμένος στο θλιβερό 43, ενώ ακόμη και χώρες με παραδοσιακά υψηλή βαθμολογία, όπως η Σουηδία (81) και η Νορβηγία (80), κατέγραψαν τη χαμηλότερη βαθμολογία τους μέχρι σήμερα.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι οι χαμηλές επιδόσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με αρκετές χώρες να κυμαίνονται γύρω ή κάτω από το όριο της επιτυχούς επίδοσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία κατατάσσονται ελαφρώς πάνω από την Ελλάδα, αλλά έχουν επίσης σημειώσει πτώση στη βαθμολογία τους.