Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι πιο «κτηνώδεις» από τα ζώα

Χιλιάδες τα περιστατικά κακοποίησης των ζώων - Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει περισσότερες από 16.000 καταγγελίες

Parallaxi
στην-ελλάδα-οι-άνθρωποι-είναι-πιο-κτη-973991
Parallaxi

Στη χώρα μας η κακοποίηση των ζώων είναι ένα καθημερινό φαινόμενο και τα περιστατικά που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα, απεικονίζουν και περιγράφουν μία μερίδα της κοινωνίας σε κτηνώδη αγριότητα.

Πως μπορεί κάποιος να πυροβολεί εν ψυχρώ με καραμπίνα ένα ανυπεράσπιστο ζώο, να πετάει φόλες και να δολοφονεί αδιακρίτως ότι ζωντανό ζει σε μία περιοχή, να κλωτσάει για πλάκα ένα γατάκι και να το δείχνει περήφανα στα social media, να δένει ένα σκύλο στο αυτοκίνητο και να το σέρνει στο δρόμο, να αφήνει να πεθάνουν δεκάδες αγελάδες από ασιτία, να ρίχνει στα σκουπίδια νεογέννητα λες και είναι απορρίμματα, να γδέρνει, να κλωτσάει να χτυπάει;

Τα περιστατικά ατέλειωτα και ποιο από όλα να επισημάνει κανείς; Τον κατά συρροή δολοφόνο γατών στην Αθήνα που συνελήφθη πρόσφατα ή τον «ακαδημαϊκό» που έλιωσε με το πόδι του ένα γατάκι στη Θεσσαλονίκη;

Αποτρόπαια εγκλήματα κακοποίησης ζώων συμβαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα και παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας από το 2021, η νοοτροπία του μέσου Έλληνα παραμένει εχθρική και στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορη για όλα τα ζώα, ήμερα και άγρια, αδέσποτα και δεσποζόμενα.

Κακοποίηση ζώων: Θλιβερή διάκριση για τη χώρα μας

Τα στοιχεία που δίνει κατά καιρούς η Ελληνική Αστυνομία για τα περιστατικά κακοποίησης των ζώων στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο ανησυχητικά, αλλά δείχνουν ότι η χώρα μας αποτελεί ένα ατέλειωτο στρατόπεδο κακοποίησης και  βασανισμού για τα ζώα.

Σύμφωνα στοιχεία της ΕΛΑΣ τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει περισσότερες από 16.000 καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων ενώ από το 2019 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαν γίνει  συνολικά 1.135 συλλήψεις. Τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί φτάνουν τα 8.675.885 ευρώ για 6.414 πολίτες με κακοποιητικές τάσεις και έχουν συμπληρωθεί 5.581 δικογραφίες!

Κατά μέσο όρο, κάθε μέρα, τα τελευταία 4 χρόνια, οι αρχές δέχονται έντεκα καταγγελίες την ημέρα για περιστατικά κακοποίησης ζώων, εκ των οποίων η μία από αυτές καταλήγει σε σύλληψη του καταγγελόμενου προσώπου.

Πριν από περίπου 1,5 χρόνο, θεσπίστηκε νέος νόμος για την κακοποίηση των ζώων, φέρνοντας αυστηροποίηση των ποινών. Η θανάτωση ή ο βασανισμός, διώκεται πλέον ως κακούργημα και επισύρει φυλάκιση έως και 10 έτη και χρηματικά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες ποινές όμως δεν κατάφεραν να περιορίσουν τα κρούσματα κακοποίησης. Μόνο τους 7 πρώτους μήνες του 2022, ιδιώτες, φιλοζωικές, φορείς και υπηρεσίες, έχουν προχωρήσει σε 2.353 καταγγελίες. Το ίδιο διάστημα η αστυνομία προχώρησε σε 181 συλλήψεις, ενώ βεβαίωσε 1.230 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1,77 εκατομμυρίου ευρώ.

Οι αριθμοί συνεχίζουν να καταγράφουν αυξητικές τάσεις και οι κακοποιήσεις αυξάνονται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αστυνομίας, τα σκήπτρα στην κακοποίηση των ζώων τα κρατά η Αττική και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με μικρή διαφορά, και ακολουθούν οι νομοί Αχαΐας, Καβάλας και Ηρακλείου.

Όπως αναφέρουν τα φιλοζωικά σωματεία δυστυχώς ακόμη οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν παρεμβαίνουν στο βαθμό που επιβάλλεται ενώ όπως τονίζει η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Νέμεσις «οι δήμοι είναι αρμόδιοι για αδέσποτα αλλά δεν είναι αρμόδιοι για τον κάθε ιδιοκτήτη το τι κάνει στα ζώα του ενώ υπάρχει νομοθεσία για τα ανεπιτήρητα ζώα», προσθέτοντας πως απαιτείται μεγαλύτερη κινητοποίηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα πάντως, ενήλικες και ανήλικοι σε όλη τη χώρα είναι πρωταγωνιστές και δράστες βασανισμών, κακομεταχειρίσεων αλλά θανατώσεων ζώων ακόμα και δημοσίως. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη σε κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στα ζώα, αλλά τα επίσημα στοιχεία και οι αριθμοί δεν απεικονίζουν το μέγεθος του προβλήματος, διότι πολλά περιστατικά μένουν  στο σκοτάδι και οι πολίτες δεν συνηθίζουν να καταγγέλλουν περιστατικά βίας κατά των ζώων.

«Έλα μωρέ, ένα κοπρόσκυλο είναι, μία βρωμόγατα», αποτελεί την συνηθισμένη αντίδραση ή σκέψη πολλών, όταν γίνονται μάρτυρες ενός περιστατικού κακοποίησης ζώου ή ενός χτυπημένου ζώου στο δρόμο.

Αλλά τα περιστατικά που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας προκαλούν φρίκη. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του έτους, είναι οι παρακάτω και απεικονίζουν το τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα:

Άρτα: Βρήκαν τον σκύλο που φρόντιζαν από κουτάβι πυροβολημένο

Στην Άρτα, ο «Σύλλογος Δρομέων», έκανε γνωστό ότι την 1^η Φεβρουαρίου ο σκύλος που «είχαν από μωρό, τον υιοθέτησαν και ζούσε σε περιφραγμένο χώρο, βρέθηκε πυροβολημένος». Η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει το κορμί του ζώου γεμάτο σκάγια.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Δρομέων «με συναισθήματα λύπης και οργής για αυτόν ή αυτούς που το πράξανε σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 01/02 στο διάστημα μεταξύ 08:00 με 15:00, άγνωστος/οι πυροβολησαν το σκυλί μας, την Ιρμα, που ο σύλλογος μας είχε βρει πριν 10 μήνες σε άθλια κατάσταση, την είχε υιοθετήσει και μεγαλώσει με περίσσια αγάπη και βρισκόταν σε κλειστό περιφραγμένο χώρο (δεν ενοχλούσε κανέναν). Έχει κινηθεί η νόμιμη διαδικασία στην αστυνομία. Το ζώο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε κτηνιατρείο καθώς έχουν πάρει αέρα οι πνεύμονες του και το επόμενο 48ωρο θα γνωρίζουν αν τελικά θα επιβιώσει…».

Ποιος άρρωστος εγκέφαλος σκέφτηκε να πυροβολήσει το ανυπεράσπιστο ζώο;

Στην Καβάλα είχαν αφήσει 100 αγελάδες να πεθάνουν από ασιτία

 Στις αρχές Ιανουαρίου, το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος», είχε καταγγείλει ότι 100 περίπου αγελάδες στο χωριό Χαλκερό του νομού,  είχαν εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα οι 25 από αυτές να πεθάνουν από ασιτία και αρρώστιες και οι υπόλοιπες να είναι αποστεωμένες και εξαθλιωμένες.

Ένας από τους κτηνοτρόφος που τις φρόντιζε ήταν προφυλακισμένος, διότι ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μια αγελάδα η οποία ανήκε στο κοπάδι του ενώ ο δεύτερο ήταν άρρωστος.

Μετά απο καταγγελίες και παρέμβαση εισαγγελέα κινητοποιήθηκε ο δήμος Καβάλας, και περιόρισε τις αγελάδες σε περιφραγμένο χώρο για να μην περιφέρονται στο οδικό δίκτυο και προκληθεί ατύχημα. «Σκελετοί αγελάδων, νεκρές πρόσφατα αγελάδες, 75 αποστεωμένες ζωντανές-νεκρές, όλες μαζί στον ίδιο χώρο. Το έγκλημα συνεχίζεται, τα ζώα πέφτουν νεκρά κάθε μέρα, μαζί και τα μωρά τους. Ελλάδα-Ευρώπη 2023», αναφέρουν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν.

Τελικά μετά την παρέμβαση εισαγγελέα τα ζώα μεταφέρθηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα και δεν βρίσκονται εκτεθειμένα στο χωράφι που τα είχε συγκεντρώσει ο Δήμος Καβάλας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό καταγραφεί με ευκρίνεια ότι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς απουσιάζουν ή δεν λειτουργούν.

Σύρος : Δίκη κτηνοτρόφου για κακοποίηση κατσικιών με παστούρα στην Άνδρο

Πρόσφατα είχε οριστεί η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, η υπόθεση της κακοποίηση κατσικιών με παστούρες, τις οποίες εντόπισε στην Άνδρο στο Γαύριο επισκέπτης του νησιού στις 24 Νοεμβρίου του 2018!

Όπως αναφέρει τοπική φιλοζωική οργάνωση «πλέον η νομοθεσία ξεκάθαρα απαγορεύει το παστούρωμα, (δέσιμο ποδιών ώστε το ζώο να μη μπορεί να τρέξει) καθώς περιλαμβάνεται στις μεθόδους κακοποίησης ζώων εντούτοις από τα δικαστήρια της Σύρου έχουμε δει πολλές αθωωτικές αποφάσεις για παστούρωμα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μαρτύριο που διαρκεί για όσο ζει ένα πλάσμα, (κατσίκες, πρόβατα, αγελάδες, ιπποειδή)».

Ωστόσο λόγω έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών ή επειδή οι τοπικές αρχές κλείνουν τα μάτια, το παστούρωμα, παρότι παράνομο συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επισκοπή Νάουσας: Μαζική δολοφονία ζώων με φόλες

Τη μαζική δηλητηρίαση σκυλιών και γατιών και πουλιών στο χωριό Επισκοπή Νάουσας, έκανε γνωστή, ο σύλλογος «Φίλοι των Ζώων Νάουσας». Τα ζώα που βρέθηκαν νεκρά την 1^η Φεβρουαρίου ζούσαν όλα στην οδό Ηρακλέους και εκεί τα φρόντιζε ένας από τους λιγοστούς φιλόζωους κατοίκους του χωριού.

Ο φιλοζωικός φορέας στην ανακοίνωση του στις 2 Φεβρουαρίου για το έγκλημα που επαναλαμβάνεται διαρκώς εκεί, επισήμανε τα εξής: «Επισκοπή Νάουσας 2023 εξόντωσαν ακίνδυνα αδεσποτάκια με φόλες. Επισκοπή ένα χωριό, που πλέον διακρίνεται για τις μαζικές δηλητηριάσεις ανυπεράσπιστων πλασμάτων και για την αντιφιλοζωία του, πλην μερικών εξαιρέσεων. Οι λιγοστοί φιλόζωοι κάτοικοι που υπάρχουν, μάχονται καθημερινά να φροντίζουν και να υπερασπίζονται το δικαίωμα των αδέσποτων ζώων να ζουν. Πολλές φορές γι’ αυτό, έρχονται αντιμέτωποι με την κακία, τις ύβρεις και τις απειλές των υπολοίπων κατοίκων ή των γειτόνων τους….και έτσι, μεγαλώνει κάθε φορά, ο φάκελος δηλητηριάσεις… μέσα σε όχι μεγάλη χρονική απόσταση, προστίθενται συνεχώς, κι’αλλα, κι’αλλα, κι’αλλα, δηλητηριασμένα αδέσποτα.

Τα αδεσποτάκια που δηλητηριάστηκαν, ζούσαν τα τελευταία 3 χρόνια στην οδό Ηρακλέους στην Επισκοπή. Όπως μας είπε τηλεφωνικά ο άνθρωπος που τα φρόντιζε περισσότερο απ’ όλους στην γειτονιά, δεν ενοχλούσαν κανέναν… Μάλιστα, ήταν τόσο φιλικά πλάσματα, που έτρωγαν μαζί με τίς γατούλες, και χαρακτηριστικά, περίμεναν κιόλας να φάνε πρώτα αυτές… Σπάνια μόνο, αν περνούσε κάποιος τελείως ξένος,τον γαυγιζαν… Αυτό για την πλειοψηφία των αντιφιλόζωων αλλά και κάποιας ειδικής κατηγορίας “φιλόζωων” είναι σαφώς επίθεση… “Βγήκαμε στις 8 και ήταν όλα καλά…στις 9 που βγήκε η μητέρα μου να τους δώσει το καθιερωμένο βραδινό τους,τα βρήκε νεκρά”… Αυτά ήταν τα στενάχωρα λόγια του ανθρώπου που τα φρόντιζε,τα νοιάζονταν,τα αγαπούσε,τα σεβόταν… στοιχεία που έχουν εξαλειφθεί τελείως από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας…Η λευκή σκυλίτσα βρισκόταν σε οίστρο… μάλιστα, είχε μαζί της και ένα νεαρό κουτάβι,το οποίο δεν βρέθηκε πουθενά…ο καφέ αρσενικουλης, ήταν πολύ καλό σκυλάκι…το γατάκι,ήταν το φιλαράκι που μοιράζονταν το φαγητό…το πουλάκι, βρέθηκε το πρωί στο ίδιο σημείο νεκρό… πιθανότατα έφαγε και αυτό, κάτι που περίσσεψε…μια αλυσίδα αθώων πλασμάτων, χάθηκε για να ικανοποιήσει την ψυχική διαταραχή κάθε διεστραμμένου που κυκλοφορεί σπέρνοντας τον θάνατο, πιστεύοντας ότι τα πάντα του ανήκουν».

«Άπειρες φορές προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε και να ενημερώσουμε προέδρους κοινοτήτων, τόσο για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα αδέσποτα, όπως ορίζει ο νόμος, όσο και για τις ευθύνες τους … Πολλοί, λοιπόν, απλά αδιαφορούν… βλέπουν έγκυοακαι γυρνούν το κεφάλι, καταδικάζοντας τα νεοφερμένα κουτάβια, σε βέβαιο θάνατο…με τα άρρωστα, απλά ζητούν να απομακρυνθούν για να μην τους βρωμίσουν η μεταδώσουν λένε κάτι… Τα φοβικά που έχουν υποστεί το απίστευτο “Μπούλινγκ”, τα βαφτίζουν επιθετικά…και ο κύκλος του θανάτου, δεν κλείνει ποτέ»

Ιεράπετρα Λασιθίου: Έδεσαν σκύλο και τον εγκατέλειψαν σε χωράφι

Ένα μικρό σκυλάκι βρέθηκε δεμένο σε ένα οικόπεδο στο κέντρο της Ιεράπετρας. Το έδεσαν με μία αλυσίδα και το εγκατέλειψαν στη μοίρα του, αλλά, ευτυχώς, το βρήκαν κάποιοι φιλόζωοι και φρόντισαν να βρεθεί άνθρωπος να το υιοθετήσει.

Ωστόσο η σχετική νομοθεσία είναι σαφής για όσους θέλουν να παρατήσουν το ζώο τους ή πετούν νεογέννητα: Η εγκατάλειψη ενήλικων ζώων *διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος* και σε βαθμό κακουργήματος όταν πρόκειται για νεογέννητα σκυλάκια ή γατάκια. Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 9 ορίζει ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη είναι να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Γι’ αυτόν που δεν μπορεί να φροντίσει άλλο το ζώο του στην παράγραφο ζ του ίδιου άρθρο ορίζεται ότι πληρώνοντας 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα μπορεί να το αφήσει στον δήμο του, αν και οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ακόμα ούτε υποδομές, ούτε προσωπικό, ούτε χρηματοδότηση για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ή των ανεπιθύμητων οικόσιτων σκυλιών και γατιών… Το άρθρο 9 (παρ. ζ) αναφέρει τα εξής για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν δεν βλέπετε το ζώο ως μέλος της οικογένειας σας και θέλετε να το παρατήσετε: «Σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτήν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.».

Κεφαλονιά: Με φόλες δολοφόνησαν γάτες στο Ληξούρι

Στις 4 Φεβρουαρίου 2023 στο Ληξούρι βρέθηκαν 5 γάτες θανατωμένες από φόλες που είχαν πετάξει ασυνείδητοι.

Το γεγονός κοινοποιήθηκε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Μαζική δολοφονία γατιών στο Ληξούρι Κεφαλονιάς. Φόλες βρέθηκαν σήμερα το πρωί πάνω από 5 γάτες στο Μνημείο των Πεσόντων, πίσω από το παλιό Δημαρχείο, Προσέξτε τα ζώα σας!»

Πύργος Ηλείας: Δίκη παπά που για χρόνια κακοποιούσε την «Μαντόνα»

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2023 ορίστηκε να εκδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου η υπόθεση της κακοποίησης ενός γαϊδουριού από τον παπά ιδιοκτήτη του καθώς το ζώο βρέθηκε μόνο του στις 29 Μαΐου του 2021 κοντά στη λίμνη Μουριάς στον Πύργο Ηλείας με τεράστια νύχια, τα οποία του προκαλούσαν μεγάλο πόνο σε κάθε βήμα. Ο κατηγορούμενος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, καθώς δήλωσε ασθένεια και έτσι η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε.

Η Μαντόνα – έτσι την ονόμασαν – είναι ο θηλυκός γάιδαρος ο οποίος σώθηκε από γυναίκα που τον εντόπισε και φρόντισε να δώσει στο ζώο τροφή, νερό και μια σκιά για να ξαποστάσει αλλά έκανε καταγγελία στην Αστυνομία, απομάκρυνε τον γάιδαρο από την περιοχή και φρόντισε να βρει πεταλωτή να περιποιηθεί τα άκρα του, ώστε να μπορέσει αυτό το πλάσμα να ξαναπερπατήσει χωρίς να πονάει!.

Μάλιστα η φιλόζωη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση φιλοζωικής, «ήρθε αντιμέτωπη και με τον αδερφό του ιερέα αλλά και με τις απειλές και τις ύβρεις και του ιερέα – βασανιστή του γαϊδουριού, εντούτοις δεν σιώπησε, κάλεσε την Αστυνομία και έτσι ο δράστης συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Προφανώς αρκετοί γνώριζαν και σιώπησαν και γιατί ζώο είναι, και γιατί ένας παπάς σε μια κλειστή κοινωνία αποτελεί παράγοντα, το οποίο όλοι οφείλουν (ανεξαρτήτως των πράξεων του) να σέβονται».

Παλλήνη Αττικής: Βρήκε γάτα νεκρή γδαρμένη από ανθρώπινο χέρι

Αμοιβή 2.000 ευρώ δίνει το Φιλοζωικό Σωματείο Ανθούσας – Γέρακα – Παλλήνης, σε όποιον καταθέσει στις αρχές πληροφορίες για τον δράστη που βασάνισε μέχρι θανάτου γάτα και την έγδαρε. Το πτώμα του ζώου εντοπίστηκε έξω από τη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης από εργαζόμενο. Το κορμί της γατούλας μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο της περιοχής και διαπιστώθηκε ότι είχε και χτυπημένο κεφάλι και είχε γδαρθεί όσο ακόμα ζούσε, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο φιλοζωικός φορέας. Το σωματείο στην ανακοίνωση του στις 8 Φεβρουαρίου επισημαίνει τα εξής: «Ακούσατε ή είδατε κάτι? Μιλήστε μας! ΑΜΟΙΒΗ 2.000€ Θα τηρηθεί η ανωνυμία σας! Πάλληνη και πάλι… Κοντά στο Λουτρό που ένας ψυχοπαθής σκοτώνει συστηματικά αδέσποτα, σκύλους και γάτες. Σήμερα βρέθηκε από ένα παλικάρι που κάνει Delivery μια γάτα εντελώς γδαρμένη από ανθρώπινο χέρι. Μεταφέρθηκε το σώμα στο ιατρείο Animal dogtors όπου το είδαν δύο γιατροί. Ειναι γδαρμένη με μεγάλη προσοχή από μαχαίρι και έγινε εν ζωή εφόσον την χτύπησε στο κεφάλι… Το σώμα του άτυχου ζώου θα παραδοθεί στην αστυνομία και στα ειδικά εργαστήρια τους μαζί με καταγγελία. Είχε τοποθετηθεί κοντά σε δημόσια υπηρεσία για να πάρουμε το μήνυμα… Δεν υπάρχει Τέλος…..»

Θεσσαλονίκη: Άφησε τα κουνέλια του να πεθάνουν από την πείνα

Μόνο δύο από τα 20 κουνελάκια που κάποιος είχε σε αγρόκτημα στη Θεσσαλονίκη στα Κωνσταντινοπολίτικα Πυλαίας, βρέθηκαν τελικά ζωντανά.

Οι εκπρόσωποι τριών φιλοζωικών φορέων (του σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης», της ΑΜΚΕ – «Αδεσποτα Σεϊχ Σου» και της «Ομαδας Διασωσης & Υπερασπισης Ζωων», που πήγαν επί τόπου στις 10 Φεβρουαρίου διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα ήταν ήδη νεκρά. Στη σελίδα στο facebook «Animal Rescue and Defence Squad» οι άνθρωποι που πήγαν επί τόπου για να σώσουν τα ζώα επισήμαναν τα εξής στις 11/2: «Stray Planet – Αδέσποτος Πλανήτης Αδέσποτα του Σειχ Σου και Ομαδα διάσωσης και υπεράσπισης ζώων ενωθήκαμε για να σώσουμε 20 κουνελάκια από τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν. Δυστυχώς προλάβαμε μόνο τα δύο ζωντανά ενώ τα άλλα 18 τα βρήκαμε νεκρά όταν φτάσαμε στο σημείο που μας υπέδειξαν. Τα δύο κουνελάκια εξέτασε ο συνεργάτης μας κτηνίατρος Stefanos Ouzounoglou και ακολουθούν θεραπεία καθώς η κλινική εικόνα τους δεν είναι καλή. Κατατέθηκε μήνυση στο αρμόδιο τμήμα και περιστατικό έχει πάρει την νόμιμη οδό για την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους αυτής της αποτρόπαιης πράξης.».

Αθήνα: «Σκότωσα τις γάτες, δεν θυμάμαι πόσες»

Κρίθηκε προφυλακιστέος και θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ο κατά συρροή δολοφόνος γατιών στον Βοτανικό, στο κέντρο της Αθήνας. Ο 33χρονος άνδρας που συνελήφθη στις 8 Φεβρουαρίου όπως διαπιστώθηκε – αλλά και ομολόγησε – σκότωνε συστηματικά ζώα. Ο 33χρονος παρουσιάστηκε σήμερα χωρίς δικηγόρο και σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνο έχουμε ομολογία – κάτι που έγινε γνωστό εξ αρχής με το που μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Κολωνού – αλλά δήλωσε σήμερα ότι δεν ξέρει, δεν θυμάται πόσες γάτες έχει σκοτώσει. Πλέον αναμένεται να γίνει νεκροψία – νεκροτομή στα πτώματα των γατιών που βρέθηκαν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης σε ερειπωμένο κτίριο στην οδό Πελαγωνίας στον Βοτανικό εκεί όπου συνήθως διέμενε.

Ο δράστης τη μέρα που συνελήφθη είχε χτυπήσει με πέτρα ακόμα μια γάτα στη διασταύρωση των οδών Παραμυθιάς και Σαλαμίνος, αλλά ευτυχώς το ζώο κατάφερε να του ξεφύγει. Η γυναίκα που τον είδε τον κατήγγειλε στην Αστυνομία και καθώς είχε προηγηθεί η ταυτοποίηση του (από προηγούμενες καταγγελίες) τελικά έγινε και η σύλληψη του εκεί που έμενε, αφού στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού και του Κεραμεικού ήταν εξαιρετικά γνωστός σε πολλούς καθώς επαιτούσε.

Σαλαμίνα: Δύο γάτες νεκρές πυροβολημένες με αεροβόλο στα Βασιλικά

Στην περιοχή των Βασιλικών, στο νησί της Σαλαμίνας,  μια αδέσποτη γάτα βρέθηκε χθες νεκρή δολοφονημένη με αεροβόλο και μια δεύτερη – οικόσιτη γάτα – σήμερα κατέληξε στο κτηνιατρείο όπου νοσηλευόταν.

To έγκλημα σε βάρος των ζώων έγινε γνωστό από φιλόζωη της περιοχής

η οποία εξήγησε ότι  η αδέσποτη γάτα ζούσε στην περιοχή της 6ης Στάσης στα Βασιλικά και το δικό της γατί, που συνήθιζε να κυκλοφορεί εκτός σπιτιού, βρέθηκε στην οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Αν και το ζώο της μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της Μαρία Κοκλιώτη και έγινε αφαίρεση του σφαιριδίου του αεροβόλου τελικά σήμερα πέθανε.

Να σημειωθεί ότι για την απόκτηση αεροβόλου δεν απαιτείται άδεια, αφού η χρήση του είναι μόνο σκοπευτική. Όταν όμως το αεροβόλο χρησιμοποιείται για τον τραυματισμό ή τη δολοφονία π.χ. ζώων τότε ο κατηγορούμενος διώκεται για παράνομη οπλοχρησία. Ο δράστης σε περίπτωση που συλληφθεί πέραν του διοικητικού προστίμου 30.000 ευρώ, που του βεβαιώνεται αφού καταδικαστεί, διώκεται για κακούργημα που επιφέρει και μεγάλη χρηματική ποινή και ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη σύμφωνα με τον νόμο 4745/2020. Η Πολιτεία που σκόπιμα έχει αφήσει την αγορά αεροβόλου όπλου χωρίς άδεια, είναι συνυπεύθυνη, καθώς το θέμα αυτό έχουν θέσει επανειλημμένα στις αρχές οι φιλοζωικοί φορείς.

Αίγιο Αχαΐας: Δίκη κυνηγού που βασάνιζε αγριογούρουνο μαζί με άλλους και δημοσίευσε βίντεο στο facebook

Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου θα εκδικαστεί στις 22 Φεβρουαρίου η υπόθεση της κακοποίησης ενός αγριογούρουνου από κυνηγό ο οποίος άφηνε τα σκυλιά (δικά του ή των φίλων του κυνηγών που είναι παρόντες) να το ξεσκίζουν, ενώ το ζώο ήταν ακόμα ζωντανό.

Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες «σε ένα από τα βίντεο διακρίνεται η παρέα των κυνηγών που απολαμβάνει τον βασανισμό του αγριογούρουνου. Ο κυνηγός που είναι πυροσβέστης, τραβούσε το βίντεο, το οποίο το δημοσίευσε στο facebook στο προφίλ του στις 15 Ιανουαρίου του 2020, για να δείξει τη μαγκιά και την ανδρεία του κάτι που συστηματικά κάνουν οι κυνηγοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. To προφίλ του είχε πολλά τέτοια βίντεο, τα οποία και στείλαμε στις αρχές».

Σάμος: Συστηματική δολοφονία ζώων με φόλες στους Μύλους και αλλού

Τη συστηματική δολοφονία ζώων, σκυλιών με φόλες στην περιοχή των Μύλων, στους Μυτιληνιούς και αλλού επισημαίνει με ανακοίνωση του το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου καθώς ζώα (αδέσποτα και μη) δηλητηριασμένα εντοπίζονται στο ανατολικό μέρος του νησιού εδώ και δέκα ημέρες.

Η κατάσταση είναι πια ανεξέλεγκτη!!! Εδώ και 10 μέρες καθημερινά χάνονται ζώα στους Μύλους από φόλες. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε φόλα μέσα σε αυλή με παιδιά!! Προσέξτε στην βόλτα σας με τα κατοικίδια σας, μην τα αφήνετε να βγαίνουν ασυνόδευτα! Μιλήστε στα μικρά παιδιά σας και μην τα αφήνετε χωρίς οπτική επαφή», αναφέρει το σωματείο και καλεί τους πολίτες να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία και την αστυνομία

 Πάτρα Αχαΐας: Καταδικάστηκε ιδιοκτήτης εστιατορίου που σκότωσε γατάκι με σκουπόξυλο το 2019

Με ποινή μόλις ενός έτους φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε στις 13 Φεβρουαρίου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο ιδιοκτήτης εστιατορίου που στις 18 Αύγουστου του 2019 σκότωσε ένα μωρό γατάκι, μόλις 2 μηνών, με σκουπόξυλο κοντά στον Γλαύκο ποταμό.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ, «το δικαστήριο τον καταδίκασε για την κακοποίηση του ζώου καθώς δεν υπήρχε φωτογραφικό υλικό με το νεκρό ζώο. Τον δράστη είδαν αυτόπτες μάρτυρες, πελάτες του που βρίσκονταν στο μαγαζί του για το τραπέζι μιας βάπτισης, οι οποίοι δεν αδιαφόρησαν, τον κατήγγειλαν και κατέθεσαν εναντίον του και στο δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, o ιδιοκτήτης της επιχείρησης χτύπησε με το ξύλο και τελικά σκότωσε το γατάκι, εκείνο το απόγευμα της Κυριακής γιατί ισχυρίστηκε στους αυτόπτες μάρτυρες, που αντέδρασαν, ότι δεν θέλει να βρεθεί τρίχα του στο φαγητό του πελάτη! Τι και αν το ζώο ήταν στον δρόμο όπως αναρίθμητα αδέσποτα; Η μια εκ των αυτοπτών μαρτύρων δεν ήρθε μόνο αντιμέτωπη με τον αδίστακτο άνδρα αλλά και με την αδιάφορη Αστυνομία η οποία ήθελε μόνο να του κάνει σύσταση λες και η κακοποίηση ή και η δολοφονία ζώου είναι παραβασούλες άνευ σημασίας».

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε στο Εφετείο γυναίκα αστυνομικού που δηλητηρίασε γάτες με φόλες στην Κερασιά

 Με ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η γυναίκα αστυνομικού που τον Νοέμβριο του 2017 δηλητηρίασε με φόλες τις τρεις γάτες των γειτόνων της στην Κερασιά Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και πλέον μετά τη νέα καταδίκη ανοίγει ο δρόμος για να επιβληθεί στη δράστη και το διοικητικό πρόστιμο δηλαδή 30.000 ευρώ για κάθε δολοφονημένο ζώο. Συνολικά 90.000 ευρώ. Η Έρση Φωτοπούλου η δικηγόρος της Αθηνάς Κωνσταντινίδου, που ήταν η κηδεμόνας των ζώων, εξήγησε ότι η κατηγορούμενη ήταν αμετανόητη παρά τα αδιάσειστα στοιχεία και μέχρι τελευταία στιγμή αρνούνταν ότι σκότωσε τα γατιά με φόλες αν και στις 2 Νοεμβρίου του 2017 τρεις γυναίκες της είδαν να πετάει κάτι στην αυλή των γειτόνων της και αυτό το κάτι όπως έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν δηλητηριασμένος κιμάς.

Tότε η δολοφονία γάτας με φόλα ήταν πλημμέλημα τώρα είναι κακούργημα.* Η δικηγόρος μας εξήγησε ότι πλέον πέραν των 90.000 ευρώ θα διεκδικήσει και όλα τα έξοδα του δικαστηρίου και όλα τα κόστη που η πελάτισσα της πλήρωσε στον κτηνίατρο στον οποίο μετέφερε τότε τα δηλητηριασμένα ζώα της για τα να σώσει.

H Αθηνά Κωνσταντινίδου, φορτισμένη αλλά δικαιωμένη με ανάρτηση της στο facebook σήμερα επισήμανε τα εξής: «Η στιγμή που έκρυψα τα δάκρυα μου απο συγκίνηση ήταν όταν η δικηγόρος μου ρώτησε τον κτηνίατρο που ηταν μάρτυρας …πείτε μας γιατρέ πόσο βασανιστικός είναι ο θάνατος και πόσο αβασταχτος ο πόνος που νιώθει ένα ζώο που δηλητηριάστηκε με αυτόν τον τρόπο… Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πονάνε μου έτυχαν περιπτώσεις που τα όργανα τους έβγαιναν εξω όσο ήταν ημιθανή..αβάσταχτος πόνος…Και ο δικαστής με απόλυτο σεβασμό συμπληρώνει “αυτό τα λέει όλα..να ξέρετε ότι την επόμενη φορά θα δικαστείτε κάτω στα κακουργήματα !!

Με πληροφορίες από το zoosos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα