Ελλάδα

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ερντογάν για τη συνάντηση με την Σακελλαροπούλου

Ξεκινούν οι επίσημες επαφές του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Parallaxi
στο-προεδρικό-μέγαρο-ο-ερντογάν-για-τη-1091405
Parallaxi

Τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τιμές στον κ. Ερντογάν απέδωσε η Προεδρική Φρουρά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τον Τούρκο πρόεδρο στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Εν συνεχεία θα περπατήσουν μαζί στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να φτάσουν στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση.

Η αποστολή που συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο και το επιτελείο της Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποχωρήσουν προκειμένου να τους αφήσουν να κάνουν μια τετ α τετ συζήτηση οι δυο τους και όταν αυτή ολοκληρωθεί θα εξέλθουν από την Αίθουσα Διαπιστευτηρίων κι ο Τούρκος Πρόεδρος θα υπογράψει στο βιβλίο των επισκεπτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 10:30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: “Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο”

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο μετά την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε αρχικά: “Τα τραγικά συμβάντα των χωρών μας έγιναν αφορμή για να αποδειχτεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς είναι κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς.

Πρέπει να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις.

Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου καθώς και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος των δύο λαών αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα.

Με τις σκέψεις αυτές διαβιβάζω τις ευχές μου στον φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη κι ευημερία”.

Ερντογάν: Ευκαιρία για νέα εποχή Τον λόγο πήρε ο Τούρκος πρόεδρος, που είπε: “Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία να ξεκινήσει μία νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας. Βέβαια σήμερα βρισκόμαστε εδώ για ευρείς συνομιλίες. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα.

Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς. Βάζοντας όλες τις απαραίτητες υπογραφές, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον των δύο χωρών να μιλήσουμε βλέποντας γεμάτο το ποτήρι”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα