Στον αέρα εκατοντάδες οικοδομικές άδειες στην Αττική – «Τρέχουν» οι ιδιοκτήτες
Σε «πάγωμα» έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών προχωρούν πολλοί δήμοι
Σε «πάγωμα» έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών προχωρούν πολλοί δήμοι της Αττικής τη στιγμή που ιδιοκτήτες, μηχανικοί και κατασκευαστές σπεύδουν να θεμελιώσουν το δικαίωμα να χτίσουν ψηλότερα ακίνητα, πριν αυτό «σκοντάψει» στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θα κρίνει τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) αντισυνταγματικό ή μη.
Σημειώνεται πως το Πέμπτο Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε πως το «μπόνους ύψους» είναι αντισυνταγματικό αλλά παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια λόγω της σοβαρότητάς του.
Όπως αναφέρει στην Καθημερινή ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης δέχεται καθημερινά αιτήσεις για έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο θα ζητήσει να εξαιρεθεί ο δήμος από τα ευεργετήματα του ΝΟΚ.
Μάλιστα, ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προτρέπει τις υπηρεσίες της πολεοδομίας να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες εάν αυτές κάνουν χρήση των εν λόγω ευεργετημάτων.
«Δεχόμαστε περίπου 50 αιτήσεις τον μήνα για οικοδομικές άδειες και ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός έχουμε λάβει περισσότερες από 70», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, συμπληρώνοντας ότι πολλαπλάσιες είναι και οι σχετικές ερωτήσεις στις υπηρεσίες του δήμου.
«Αν και ο δήμος έχει γνωμοδοτική κυρίως αρμοδιότητα, και η απόφαση για την αναστολή έκδοσης αδειών ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντας, οι νομικοί μας σύμβουλοι έχουν τεκμηριώσει άρτια το δικαίωμά μας να λάβουμε απόφαση για αναστολή έκδοσης αδειών οι οποίες χρησιμοποιούν το άρθρο 10 και το άρθρο 15 παρ. 8, τις διατάξεις δηλαδή που δίνουν τα ύψη και τους όγκους, μέχρι η συγκεκριμένη υπόθεση να είναι τελεσίδικη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας», εξηγεί.
Αντιθέτως, για αιτήσεις οικοδομικών αδειών που δεν ζητούνται επιπλέον ύψος και συντελεστής, ο δήμος αναφέρει πως μπορούν να προχωρούν κανονικά.
Ο δήμος ΒΒΒ δεν είναι ο μόνος που θέλει να εξαιρεθεί από τον ΝΟΚ που επιτρέπει υψηλότερα κτήρια, το ίδιο έχουν ζητήσει ο δήμος Γλυφάδας, ο δήμος Παπάγου κ.α., κάτι το οποίο τους έχει φέρει αντιμέτωπους με το ΥΠΕΝ το οποίο διαμηνύει πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αναστέλλει οικοδομικές άδειες.
Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο: «Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας, όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».
Σημειώνεται πως από το «μπόνους-ύψους» έχουν εξαιρεθεί οι περιοχές Φιλοθέης, Ψυχικού και Εκάλης με το σκεπτικό πως ήταν κηπουπόλεις.