Στον αέρα το 2,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, λόγω Σαντορίνης
Κινδυνεύουν να χαθούν 6 δισ. από την σμηνοσειρά των σεισμών
Ένα (ακόμη) φυσικό φαινόμενο φαίνεται ότι απειλεί να τινάξει στον αέρα το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανάπτυξη. Η συνεισφορά της Σαντορίνης στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει ακόμη και τα 6 δισ. ή το 2,5%, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να είναι ζοφερές, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα κρατήσει η σμηνοσειρά των σεισμών, άρα και η τουριστική απραγία του νησιού.
Διότι η συμβολή της Σαντορίνης στο ελληνικό ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον τουρισμό, καθώς το νησί προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Με βάση τα στοιχεία του 2023, η Σαντορίνη υποδέχθηκε γύρω στους 1,3 εκατ. επιβάτες από κρουαζιέρες, αποφέροντας έσοδα 436.418 ευρώ μόνο από τα τέλη των επιβατών, μια επίδοση που είναι πολύ υψηλότερη αν προσμετρήσει κανείς τα έσοδα από καταλύματα και εστίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Τα στοιχεία του 2024 ακόμη δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο τα έσοδα της Σαντορίνης το γ΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 108,2 εκατ. ευρώ από την εστίαση και 267,5 εκατ. ευρώ από τα καταλύματα.
Τα δημοσιονομικά έσοδα
Η Σαντορίνη αποδίδει στο κράτος 70 εκ. ευρώ σε άμεσους φόρους στον τουρισμό, εκ των οποίων της αποδίδονται ελάχιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στον δημοσιογράφο Γιάννη Ντιγριντάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης. Συγκεκριμένα σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πως έκλεισε το 2024 και τι προοπτικές υπάρχουν για το 2025, ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι το 2024 για τη Σαντορίνη ήταν μια δύσκολη σεζόν που έκλεισε με πτώση 10,1% στα έσοδα και -9% στις αφίξεις, σημειώνοντας πως η Σαντορίνη αντί να στοχοποιείται θα έπρεπε να έχει στρατηγικό σχεδιασμό με συγκεκριμένους στόχους.
Ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι η Σαντορίνη τα τελευταία 10 χρόνια είχε ραγδαία ανάπτυξη, το 2024 όμως εμφανίστηκαν προβλήματα, με το πρόσημο τελικά να είναι αρνητικό, γεγονός που θα πρέπει να κάνει όλους τους ανθρώπους του τουρισμού του νησιού, της κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση να προγραμματίσουν ένα καλύτερο μέλλον για το νησί.
Ειδικότερα ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι η Σαντορίνη δεν έχει σύγχρονες υποδομές αλλά των δεκαετιών του 70 και 80, ενώ η λέξη “υπερτουρισμός” είναι καταστροφική και χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις για να καλύψει την έλλειψη υποδομών. Αναφερόμενος στα έργα υποδομής στο νησί ο κ. Παγώνης ανέφερε την ανάγκη για νέο λιμάνι, βελτίωση του φωτισμού αλλά και τη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων ώστε να πάψει η ταφή τους σε περιοχή Natura, ζητήματα τα οποία οφείλει να λύσει η Πολιτεία.
Οι tour operators παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις
Οι διεθνείς ταξιδιωτικοί πράκτορες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Σαντορίνη, καθώς αυτή την εποχή του έτους προετοιμάζουν συνήθως τα πακέτα καλοκαιρινών διακοπών για τους πελάτες τους, σημειώνει η Euractiv.
www.bankingnews.gr