Σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο» αποκάλυψε έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος στο μάζεμα φράουλας στην Αχαΐα
Το κύκλωμα στρατολογούσε κόσμο από το Σεπτέμβριο του 2023 καταφέρνοντας να αναπτύξει δίκτυο μεταφοράς ανθρώπων από το εξωτερικό στη χώρα μας
Σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο» αποκάλυψε έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε περιοχές κοντά στο χωριό Λάππα της δυτικής Αχαΐας, όπου μετανάστες από το Νεπάλ έπεσαν θύματα σκληρού κυκλώματος εκμετάλλευσης εργατών γης σε καλλιέργειες φράουλας.
Η αστυνομική επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Sherpa» (Σέρπα), λόγω της καταγωγής τόσο κάποιων εκ των δραστών όσο και σχεδόν του συνόλου των θυμάτων. Οι Σέρπα είναι ορεινός λαός του Νεπάλ, που έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί στα Ιμαλάια. Η δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει δύο συλλήψεις υπηκόων Νεπάλ, όπως και εφτά ασύλληπτους κατηγορούμενους. Ανάμεσά τους δύο Έλληνες που δεν ταυτοποιήθηκαν και ήταν γνωστοί ο ένας ως «Δράκος» και ο άλλος ως «Νίκος».
Από την έρευνα προέκυψε ότι 29χρονη από το Νεπάλ, η οποία συνελήφθη, είχε μεταφέρει σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες κοντά στο χωριό Λάππα της Δυτικής Αχαΐας εργάτες, τους οποίους παρέδωσε σε συνεργό της. Ο τελευταίος εργαζόταν ως επιστάτης σε εποχικές καλλιέργειες φράουλας της περιοχής και για την επίβλεψη και επιτήρηση των εργατών χρησιμοποιούσε δύο βοηθούς του.
Η 29χρονη παραλάμβανε χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονταν από την εργασία των διακινούμενων μεταναστών, προβάλλοντας ως αιτιολογία την αποπληρωμή του χρέους που είχε δημιουργηθεί από τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την εξεύρεση εργασίας. Προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό της χρησιμοποιούσε ως μέσο πίεσης την κατοχή των ταξιδιωτικών εγγράφων των εργατών, τα οποία οι συλληφθέντες είχαν πρωτίστως παρακρατήσει και παρανόμως τα κατείχαν.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα στρατολογούσε κόσμο από το Σεπτέμβριο του 2023 καταφέρνοντας να αναπτύξει δίκτυο μεταφοράς ανθρώπων από το εξωτερικό στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, εντόπιζαν μετανάστες από το Νεπάλ οι οποίοι ζούσαν και εργαζόντουσαν νόμιμα στη Ρουμανία και αναζητούσαν εργασία με καλύτερες χρηματικές απολαβές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη συνέχεια, οι «υποψήφιοι» έστελναν φωτογραφίες των διαβατηρίων τους και εκδίδονταν επ’ ονόματί τους αεροπορικά εισιτήρια με προορισμό το Βελιγράδι Σερβίας. Η είσοδος στην ελληνική επικράτεια επιτυγχάνονταν με τη συνδρομή εγκληματικής ομάδας διακίνησης μεταναστών που δρα στις χώρες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Μέλη της ομάδας, ερχόμενοι σε συμφωνία με την 29χρονη από το Νεπάλ παραλάμβαναν μετανάστες από τη Σερβία και κάνοντας χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και αυτοκινήτων, τους συνόδευαν έως τα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Βόρεια Μακεδονία. Από εκεί, τους κατηύθυναν να διασχίσουν πεζή τα σύνορα, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους.
Μετά την είσοδο τους στο ελληνικό έδαφος, οι μετανάστες ανέμεναν σε προκαθορισμένο σημείο, από το οποίο στη συνέχεια παραλαμβάνονταν από άλλους δράστες.
Με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονταν στην Αθήνα, όπου έκαναν αίτημα έκδοσης καρτών ασύλου. Στη συνέχεια, μεταφέρονταν σε αγροτικές περιοχές της Πελοποννήσου.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό συνεργών τους.
Πηγη – Ieidiseis / Αλέξανδρος Καλαφάτης