Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – Βουλγαρίας για τα νερά του ποταμού Άρδα για πέντε χρόνια
Η συμφωνία που υπέγραψαν προ ημερών οι Υπουργοί Εξωτερικώνν των δύο χωρών - ΒΙΝΤΕΟ
Μια συμφωνία που υπέγραψαν προ ημερών οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Βουλγαρίας εγγυάται μια πενταετία απρόσκοπτης ροής των υδάτων του ποταμού Άρδα προς τις αγροτικές περιοχές του Έβρου.
Από το Θεραπειό, στο φράγμα του ποταμού Άρδα, στο σημείο όπου στενεύει η κοιλάδα, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, δίνει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Ο Κώστας Βενετίδης αντιπεριφερειάρχης υποδομών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξηγεί ότι το φράγμα του Θεραπειού, ένας ρυθμιστής των υδάτων, όπου μια χρηστή διαχείριση του νερού μπορεί να διασφαλίσει την άρδευση σε δεκάδες αγρότες της περιοχής. Παράλληλα, δίνεται ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λειψυδρίας που γίνονται συχνότερα τα τελευταία χρόνια.
Το υπάρχον φράγμα είναι ένα έργο του 1964 που αρδεύει 220.000 στρέμματα στην πεδιάδα της Ορεστιάδος. Από το 2024 η νέα διοίκηση στην Περιφέρεια αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες για την συντήρηση και αναβάθμισή του, όπως αλλαγές μηχανολογικού εξοπλισμού, καθαρισμό, ανακατασκευή δυο αγωγών, οι οποίες χρηματοδοτούνται με 5 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο θα διακόπτονται τον Μάρτιο όταν ξεκινά η αρδευτική περίοδος και θα συνεχιστούν ομοίως την επομένη χρονιά, κατά το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Βενετίδη, θα γίνουν επιπλέον εκβαθύνσεις για να επιτευχθεί αποθήκευση μεγαλύτερης ποσότητας νερού. Το ποτάμι είναι μήκους 290 χλμ, εκ των οποίων τα 241 χλμ. βρίσκονται στην Βουλγαρία, η οποία έχει κατασκευάσει τρία φράγματα για την λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών. Έτσι, η ροή του δεν εξαρτάται από την ελληνική πλευρά και μόνο μέσω μιας διακρατικής συμφωνίας μπορεί να διασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα ύδατος για τους Έλληνες καλλιεργητές.
Σε ένα χλμ. απόσταση, από το συγκεκριμένο σημείο, στο χωριό Κόμαρα, υπάρχει ένα ακόμη φράγμα, γνωστό ως “Φραγμαλίμνη Κομάρων” το οποίο όμως παρουσίασε διαρροές μετά την ολοκλήρωσή του και εγκαταλείφθηκε το 2010, έπειτα από την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του. Όπως λέει ο κ. Βενετίδης, και σε αυτό το έργο αναμένονται οι τελικές μελέτες για να διαπιστωθούν τα προβλήματα που το κατέστησαν ανενεργό εξ αρχής και να διορθωθούν, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέσα υδροδότησης των αγροτών.