Ελλάδα

Συνεχίζει να πλήττει τη Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία Cassandra

Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Parallaxi
συνεχίζει-να-πλήττει-τη-δυτική-ελλάδα-1224185
Parallaxi

Eικόνα: Eurokinissi

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δυτική Ελλάδα, για την κακοκαιρία Cassandra, η οποία σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Έρευνες για αγνοούμενο στο Αγρίνιο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή της Λεπενούς, στην Αιτωλοακαρνανία, για τον εντοπισμό ενός άνδρα, ο οποίος φέρεται να αγνοείται.

Στις έρευνες συμμετέχουν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 άνδρες, κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ και ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το φυλάκιο του 52χρονου υπαλλήλου επιχείρησης παρασκευής πίσσας που βρισκόταν δίπλα στην κοίτη του χειμάρρου, παρασύρθηκε, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν ο ίδιος βρισκόταν στο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο ίδιος, όπως ανέφερε στο EΡΤNEWS ο δίδυμος αδερφός του, που παρακολουθεί από κοντά την πορεία των ερευνών, επικοινώνησε στις 5.30 το πρωί με συνάδελφό του, στον οποίο φέρεται να είπε ότι έβρεχε πολύ και ότι είχε φουσκώσει ο χείμαρρος. Έκτοτε δεν είχε άλλη επικοινωνία και το κινητό του τηλέφωνο είναι κλειστό.

Στο μεταξύ, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία και της υπερχείλισης χειμάρρων , έχουν προκληθεί προβλήματα στις περιοχές του Στράτου, της Λεπενούς και του Καστρακίου, στο Αγρίνιο, όπως επίσης στο Ρίβιο, στη Μαλεσιάδα, στους Αμοργιανούς, στην Πετρώνα και στο Μπαμπαλιό.

Μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς για απομακρύνουν τα φερτά υλικά, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τέσσερις κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Κέρκυρα

Αρκετά μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν, σύμφωνα με τις καταγραφές των ιδιωτικών μετεωρολογικών σταθμών στην Κέρκυρα, χθες το απόγευμα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Cassandra. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών Κέρκυρας και Παξών, το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στην περιοχή του Κομπιτσίου, που βρίσκεται 8 περίπου χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη, με 76 χιλιοστά.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί έως αυτή την ώρα, είναι οι διάσπαρτες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ που προκλήθηκαν από κεραυνούς σε βορά, νότο, στην πόλη της Κέρκυρας και τα προάστεια, πολλές εκ των οποίων αναμένεται να αποκατασταθούν το απόγευμα. Τα συνεργεία βρίσκονται επί ποδός και πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε τμήμα της πόλης στην οδό Πολυχρονίου Κωνσταντά, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι να πάρει και το τελευταίο σπίτι ρεύμα.

Από την χθεσινή έντονη βροχόπτωση πλημμύρισαν δρόμοι αλλά και οι συνήθεις περιοχές, όπως ο δρόμος μπροστά από το αεροδρόμιο, η σπηλιά, με τα λύματα να ξεχειλίζουν από τα φρεάτια, ενώ η δυσοσμία στην περιοχή ήταν εξαιρετικά έντονη. Από τα ανοιχτά φρεάτια βγήκαν και τρωκτικά, με τους καταστηματάρχες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η πυροσβεστική κλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις για την απομάκρυνσή κλαδιών και δέντρων σε περιοχές, όπως η Μπενίτσα, η Περίθεια ή στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ η υπηρεσία επενέβη με αντλίες για την απομάκρυνση υδάτων στη ρεσεψιόν ξενοδοχείου που πλημμύρισε στη Μεσογγή αλλά και σε καταστήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις στην παλιά πόλη έπεσαν και σοβάδες με την πυροσβεστική να αποκλείει τα σημεία, ενώ αποκολλήθηκαν από τον αέρα πάνελ στο κλειστό γυμναστήριο της Κέρκυρας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εξαιτίας της καταιγίδας δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας οι προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού που είτε επέστρεψαν πίσω είτε αναζήτησαν άλλα κοντινά αεροδρόμια.

Στην περιοχή Βρυώνη τοιχίο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο ενώ υποχώρησε τμήμα του δρόμου στο Βιρό. Λόγω των ισχυρών Νοτιοανατολικών ανέμων εντάσεως 5 – 6 μποφόρ έκλεισε από τις 5 το απόγευμα η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας Ηγουμενίτσας για τα ανοιχτού τύπου πλοία

Ιωάννινα

Στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων. Στο Δήμο Πωγωνίου, εξαιτίας του δυνατού αέρα, έπεσαν δέντρα στον δρόμο προς τον Παρακάλαμο, ο οποίος έκλεισε χθες το βράδυ, έως ότου η Πυροσβεστική τα απομάκρυνε και δόθηκε στην κυκλοφορία πάλι.

Πέντε μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου επιχείρησαν στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο όπου ήταν αναγκαίο για την διάνοιξή του.

Νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ

Παράλληλα, το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Η επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας θα συνοδεύεται σήμερα Σάββατο (05-10-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας και έως τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρα στη δυτική Ελλάδα.

Αναλυτικά, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Μέχρι το απόγευμα κατά τόπους στη δυτική Στερεά (ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία), τη δυτική Πελοπόννησο (ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά τμήματα) και πιθανώς στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου.
  • Μέχρι το απόγευμα, στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την ανατολική Μακεδονία και μέχρι το βράδυ στη Θράκη.

Εκατό τόνοι νερού ανά στρέμμα στη δυτική Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, τόνισε πως η κακοκαιρία έχει επηρεάσει περισσότερο το δυτικό τμήμα της χώρας, στο οποίο σημειώθηκε ότι έπεσαν 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

«Σε απόλυτη συμφωνία έρχεται μέχρι στιγμής η κακοκαιρία με τα προγνωστικά στοιχεία όπου μεγάλος όγκος νερού έχει πέσει στο δυτικό τμήμα της χώρας μας με τιμές που τοπικά προσεγγίζουν και τους 100 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες θα επηρεαστεί σημαντικά το κεντροβόρειο – ανατολικό τμήμα της Μακεδονίας αλλά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης ενώ στην εξέλιξή του το μέτωπο καθώς θα κινηθεί πιο ανατολικά φαίνεται να εξασθενεί οπότε και θα επηρεάσει με αρκετά μικρότερη ένταση το ανατολικό Αιγαίο και το βορειοανατολικότερο άκρο της χώρας μας», έγραψε στην ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος.

Σύμπλεγμα καταιγίδων πλησιάζει την Αττική

Όπως επισήμανε ο μετεωρολόγος Γιωργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στα social media, σύμπλεγμα καταιγίδων πλησιάζει την Αττική, συνιστώντας στους κατοίκους των δυτικών και βορείων προαστίων να προσέξουν τις επόμενες ώρες.

Πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτεροι όγκοι βροχής

Την ίδια στιγμή που η Αττική υποδέχεται το σύμπλεγμα καταιγίδων, ο Θοδωρής Κολυδάς, μέσω  ανάρτησής του, ανέλυσε τις μετρήσεις στα ύψη βροχής που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες, σε περιοχές της χώρας.

«Από το δίκτυο των σταθμών της ΕΜΥ το τελευταίο 24ωρο μετρήθηκαν στην Κέρκυρα 75mm βροχής ,στη Πρέβεζα 39mm, στην Ανδραβίδα 35mm, στα Γιάννενα 28.5mm, στη Κόνιτσα 28.0mm και στη Ζάκυνθο 19.0mm βροχής.

Aπο το δίκτυο του ΕΑΑ/meteo το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας με 71.0mm ακολουθούν τα 55mm και 54mm αντίστοιχα σε Ελεούσα και Ζίτσα Ιωαννίνων και τα 48mm στην Αμφιλοχία και την Πετάλεια Κέρκυρας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δορυφόρος της @JAXA_jp κατέγραψε 162.6 mm σε περιοχή κοντά στον Αστακό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ.

Live η πορεία της κακοκαιρίας από το windy:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα