Συνεχίζεται ο σάλος με το άρθρο του Πρετεντέρη για τα Τέμπη – Το «χτύπημα» από Χαραλαμπόπουλο
Έντονη είναι τις τελευταίες ώρες η φημολογία ότι την πόρτα εξόδου από τα «Νέα» βλέπει ο Γιάννης Πρετεντέρης
Έντονη είναι τις τελευταίες ώρες η φημολογία ότι την πόρτα εξόδου από τα «Νέα» βλέπει ο Γιάννης Πρετεντέρης μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το άρθρο του, με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλούσε και μάλιστα με υποτιμητικό ύφος τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών γιατί μιλούν, κινητοποιούνται, ζητούν δικαιοσύνη και επικρίνουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι τόσο βαρύ το κλίμα για τον δημοσιογράφο στο ενημερωτικό συγκρότημα, που κατά πολλούς θεωρείται μάλλον θέμα χρόνου (και τρόπου) η απομάκρυνσή του. Εάν δηλαδή θα παραιτηθεί ή θα απολυθεί, καθώς οι συγκρούσεις είναι ανοιχτές και διατυπώνονται ακόμα και μέσω της αρθρογραφίας και των κειμένων στην εφημερίδα και τις ιστοσελίδες του ενημερωτικού ομίλου.
Ο δημοσιογράφος είχε την έμπνευση να φέρει ως παράδειγμα ένα δυστύχημα στον… Κάτω Ρήνο με 11 νεκρούς το 2015 και τη δίκη που έγινε στη Γαλλία – άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή ή ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή – με μοναδικό στόχο να υπερασπιστεί την κυβέρνηση.
Το άρθρο του κ. Πρετεντέρη προκάλεσε το ξέσπασμα της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία με μία συγκλονιστική ανάρτηση ισοπέδωσε πλήρως την όποια επιχειρηματολογία του δημοσιογράφου.
Αλλά το όλο θέμα ήρθε να κλονίσει ακόμα περισσότερο τις διαταραγμένες σχέσεις του αρθρογράφου με την φιλοκυβερνητική πένα με το συγκρότημα των «Νέων».
Η εφημερίδα άλλωστε, αλλά και άλλα μέσα του ίδιου ενημερωτικού ομίλου (Το Βήμα, in.gr) έχουν πρωτοστατήσει σε σοβαρές αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών και έχουν συνδράμει στον αγώνα των συγγενών για απόδοση δικαιοσύνης.
Την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε το, κατά πολλούς κατάπτυστο, άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη, η ιστοσελίδα in.gr, φιλοξένησε ρεπορτάζ με την ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού με τίτλο: «Κόλαφος η Καρυστιανού για Πρετεντέρη: Η δική σας οπτική γωνία από την πλευρά των βολεμένων, η δική μας από του δικαίου»!
Έγινε έτσι σαφές με τον πλέον χτυπητό τρόπο ότι το γυαλί ανάμεσα στον κ. Πρετεντέρη και τον ενημερωτικό όμιλο στον οποίο ανήκει δεν έχει ραγίσει απλά, αλλά έχει σπάσει.
Είχε προηγηθεί άλλωστε μία ιδιότυπη, αλλά εξόχως σκληρή και αποκαλυπτική κόντρα μέσω άρθρων, ανάμεσα στον δημοσιογράφο και σχολιαστή του Mega και στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, στέλεχος του ομίλου και διευθυντή του in.gr.
Η μονομαχία μέσω… άρθρων και το χτύπημα από Χαραλαμπόπουλο
Συγκεκριμένα, η κόντρα ξεκίνησε όταν σε άρθρο του στα «Νέα» με τίτλο «Πίσω στα βασικά», ο κ. Πρετεντέρης υποστήριζε ότι είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση που αποφασίζει και ασκούσε κριτική ακόμα και στην εφημερίδα του, γιατί «αγανακτεί κάποιους η παραδοχή της νομιμότητας των παρακολουθήσεων»:
«Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, η κυβέρνηση είναι εκείνη που κυβερνά στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, όσο διαθέτει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Δεν κυβερνά με ρεφενέ, ούτε ‘’με του βοηθού το χέρι’’…Η Δικαιοσύνη από την άλλη είναι εκείνη που αποφασίζει αν υπάρχει κάτι μεμπτό με τις υποκλοπές, ποιοι φταίνε για τη δολοφονία του Καραϊβάζ ή αν είναι ένοχη η Πισπιρίγκου. Χωρίς να ρωτάει τους περαστικούς».
Και στη συνέχεια απέδιδε την κριτική σε συμφέροντα αντίθετα με την κυβέρνηση, που χρησιμοποιούν διάφορα θέματα για να την πολεμήσουν – σημειωτέον ότι το συγκρότημα Μαρινάκη έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τέτοια θέματα.
Στο άρθρο Πρετεντέρη απάντησε ευθέως ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, με άρθρο του που είχε τίτλο «Πίσω στα θρανία – Κάποιοι πρέπει να μάθουν από την αρχή την αλφαβήτα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της δημοσιογραφίας». Αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Και η ευημερία του λαού σημαίνει να λογοδοτούν όσοι ασκούν εξουσία, είτε αυτό αφορά τα Τέμπη, είτε αυτό αφορά τις υποκλοπές. Γιατί και ασφάλεια στις συγκοινωνίες χρειαζόμαστε και φραγμό στην δυνατότητα της εξουσίας να παρακολουθεί αξιωματούχους, δημοσιογράφους και πολιτικούς για να τους εκβιάζει.
..Και η δημοκρατία (αλλά και η λογοδοσία) απαιτούν να υπάρχουν Μέσα Ενημέρωσης και Δημοσιογραφία που κάνουν τη δουλειά τους. Και δουλειά των δημοσιογράφων δεν είναι να αναπαράγουν αυτά που λέει η εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε βεβαίως να προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι δεν έχει δικαίωμα να αντιδρά και να διαμαρτύρεται.
..Και σίγουρα οι δημοσιογράφοι που ψάχνουν, βρίσκουν στοιχεία, εντοπίζουν συσχετίσεις και υποδεικνύουν πού πρέπει να στραφούν και οι διωκτικές αρχές, δεν είναι ούτε δημοσιογράφοι που κάνουν τους πράκτορες, ούτε πολύ περισσότερο πράκτορες που κάνουν τους δημοσιογράφους. Στην πραγματικότητα είναι δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους».
Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τον ποιον εννοεί, ο διευθυντής του in.gr σημείωνε στη συνέχεια:
«Όλα αυτά είναι αναγκαίες υπενθυμίσεις γιατί όντως κάποιοι από όσους φαντασιώνονται ότι είναι ‘’διαμορφωτές της κοινής γνώμης’’, πρέπει να ξαναγυρίσουν στα θρανία. Για να μάθουν τα βασικά. Την αλφαβήτα της δημοκρατίας, της πολιτικής και της δικαιοσύνης.
..Μόνο που αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι αποτελούν ιδιότυπα ιστορικά απολιθώματα. Η πραγματική τους απήχηση είναι ολοένα και μικρότερη. Ολόκληρες γενιές ούτε καν ασχολούνται μαζί τους. Νομίζουν ότι είναι στην ‘’κορυφή του κόσμου’’, αλλά στην πραγματικότητα ο άνεμος της ιστορίας τους έχει ήδη σπρώξει στο περιθώριο.
Γι’ αυτό και καλό είναι να φέρονται ανάλογα με την πραγματική τους θέση. Γιατί διαφορετικά ισχύει και για αυτούς αυτό που εύστοχα επισημαίνει ένα παλιό τραγούδι, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Κώστας Πρετεντέρης:
Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη / τρεις και την κακή του μέρα,
βλέπε – βλέπε στον καθρέφτη / το μυαλό σου πήρε αέρα».
Πηγή: topontiki.gr